Sateri

Mäklarens frågehörna

Som mäklare får jag dagligen oerhört många frågor. Från säljare och köpare, från spekulanter och nyfikna. Frågar av alla de slag. En del är riktigt kluriga och jag är naturligtvis mån om att svara på ett för frågeställaren tillfredsställande sätt. Sedan jag undervisade i juridik har jag lärt mig att man kan inte alltid svara direkt utan det är ok att återkomma efter lite eftertanke.

Jag tänkte att det kan vara läsvärt för er därute att dela med mig av några av dessa frågor jag får just kring fastighetsmarknaden och dess beståndsdelar. Min tanke är att jag har ”mäklarens frågehörna” som ett återkommande inslag i min blogg.

27

En vanligt fråga från Säljare är:

– Spelar det någon roll när på året jag säljer min gård?

Mitt svar är alltid att NEJ, det gör det inte. Inte nu för tiden. I början av min mäklarkarriär för en 13 år sedan var det alltid helt tyst på försäljningsfronten under alla skollov. Då kunde vi lägga ned verksamheten när skolan slutade i början av juni och sen tog försäljningarna stormfart runt 21 augusti kring skolstarten. Sedan var det dött från Lucia fram till mitten av januari och övriga lov förstås. Detta har tunnats ut och jag har sett en gradvis förändring i detta. Nu visar jag själv ofta mellan jul- och nyår och hela sommaren. Sport- och påsklov likaså, som mäklare märker man inte längre att det är lov. Min teori kring detta är att vi alla är så stressade i vår vardag att när lovet och semester kommer hinner vi prata med varandra och åka på visning för att kanske byta bostad. Som mäklare är det naturligtvis viktigt att då vara flexibel och ställa upp!

221788_olaigatan_20

En annan Säljarfråga är:

– Bör jag styla mitt hem inför en försäljning?

Mitt svar är där både JA och NEJ. Det viktigaste vid en försäljning är Helheten. Kunden, spekulantens helhetsintryck över både interiör och exteriör. En del tar väl hand om sin bostads insida och fixar och köper blommor m.m men glömmer helt bort trädgård och uppfart samt ekonomibyggnader. Mitt råd till alla kunder är att ta på sig ett objektivt öga och se på sin fastighets med en besökares öga. Vad ser kunden när den kör upp mot gården? Är det stökigt kring stallet? Är det risigt i rabatterna? Är entrén inbjudande med lite blommor i krukor? Hur ser det ut hos eventuella hyresgäster? Interiört brukar jag säga att ett ledord är att ta bort ”den personliga prägeln” lite grann, ta bort en del egna fotografin, plocka bort sådant som hör till ägarens vardag. Inte allt, men ofta lönar det sig att plocka på fönsterbänkar, i hallar och på toaletter. Finns det överkast på alla sängar? Viktigt är också att alla lampor fungerar ute som inne speciellt under denna mörka årstid. Att tända en brasa känns självklart om det är möjligt. Om mina kunder är långväga och stannar länge på en gård möjliggör jag alltid att kunden kan få en kopp kaffe. Det är ovärderligt för spekulanten att sitta ned någonstans i bostaden för att känna atmosfären och kanske ställa lite frågor till mäklare och/eller säljare.

20

– Bör jag som säljare vara med på visningen av gården?

Mitt svar är JA! Gärna! Även om jag som mäklare vill vara oerhört påläst om objektet för att vinna spekulanternas förtroende så är säljaren, ägaren, gårdens bästa representant. Denna har bott länge och kan varje vrå av sin fastighet. Säljaren vet allt om renoveringar och åtgärder på fastigheten. Han eller hon är expert på avlopp och vatten osv. Kanske finns idéer på framtida förbättringar på fastigheten och utbyggnader som säljaren kan förmedla till en spekulant. Det är verkligen ovärderligt går runt med tillsammans på rundvandring och sedan sitta ned för en frågestund till en kopp kaffe. Ibland finns det ju även en pågående verksamhet som skall beskrivas och det också säljaren fint.

_mg_0135-_mg_0137

Kommentarer

Kommentera

Etiketter: