Hjortron blogg sept

Norrländskt guld och Närkeslättens gåvor

I helgen var vi uppe på jaktmarken 15 mil ovan Sundsvall för första älgjakten. Temperaturen pendlade mellan 3 minus på morgonen och 18 grader varm på dagarna så det var inte lätt att klä sig rätt! Speciellt när man går som hundförare då vill man inte bli överhettad! Då orkar jag ingenting. I år var det lite extra kanske onödig spänning, förstås var det älg i skogen men väldigt mycket spår av björn! Det är inte så lätt när man går där alldeles ensam långt ut i skogen och ser både spår och bajs från björnen som inte knappt har kallnat! Jag har en oerhörd respekt för björnen och även om jag vet att det är oerhört ovanligt att få se den så känns det ibland som om någon tittar på mig! Mest bekväm är jag om jag har vår jämthund ”valpen” Putte som nu är 9 månader, vi vet ju att han inte räds björnen och han kan agera min riddare! Skäller han i skogen kan jag ju dock inte vara säker på om det är älg eller björn….

I pauserna plockade vi vad den norrländska skogen ger – både hjortron och lingon i massor men även blåbär. Alla bär är fasta och fina och lättplockade och man får ganska lätt ihop flera liter!

Även tranbären börjar mogna, de växer mycket svårplockat ett och ett på myren. Vi får plocka dessa nästa gång vi åker upp i slutet av september.

LIngon blogg sept

Väl hemma på gården igen i Örebro tog vi med oss våra manliga ungdomar ut i skogen. Det är i mina ögon ett riktigt rekordår för svamp! Man måste inte gå långt från bilen förrän Karl Johan svamparna står stora som dasslock i långa rader! Några är förstås för stora och smaklösa men man finner enkelt de mindre fasta fina praktexemplaren! För dig som inte varit ute än är det min starkaste rekommendation att ta korgar och pappkassar med dig och plocka – det blir stora volymer bara på en liten stund!! Ut och njut!

karl johan blogg sep

 

korg i famn blogg sep

Kommentarer

Kommentera

Etiketter: