blogg nov 2

Novemberjakt

Nyss hemkommen från älg-jakt i Jämtland. Kyliga dagar långt in i skogen. Ingen dator, ingen mobil. Först kontrollförlust, sedan stillhet och ro. Några fuktiga, dimmiga dagar med lera på backen. Sedan kom nordanvinden och frös backen och myren. Stora dun-kläderna kommer fram om man ska sitta still på pass ett par timmar.

blogg nov 1

Det är något visst att klättra upp i tornet för att sitta ett ovisst antal timmar. Väl på plats är är öron och ögon på spänn. De söker sakta av myren och skogskanten. Det är där de kommer, älgarna, i kanten. De går helst inte över myren. Man kan höra en tjäder i skogen eller några vitklädda ripor som lyfter en bit bort. De kuttrar förnöjt. Jag varvar mellan att sitta en stund men då fryser man lätt. Det är bättre att ”stå mitt i kläderna” som man säger.

blogg 6

blogg nov 9

Nästa pass kanske man sitter ett par timmar med den här utsikten. En tanig tall som enda sällskap. Den talar tyvärr inte till mig. Men det är älgar i skogen med hunden och spänningen höjs när jag hör honom skalla till lätt när han får se dem första gången. När kropp och själ är i balans, det tar faktiskt några dagar när man lämnat stor-staden, så har man inget problem att bara sitta stilla. Ensam. I tystnaden. Mitt i naturen. Man väntar på att få höra knak och brak av grenar och kvistar. Att älgen skall komma till just mig.

blogg nov 4

blogg nov 6

På väg hem från pass nr 32 gjorde jag en intressant upptäckt. Storleken på det här spåret säger sig själv. Det här är ingen hund. Ingen räv. Det är vargen som passerat innan jag kom. Vi får aldrig glömma att naturen inte är vår. Det är djurens och växternas hemvist. Vi är bara besökare.

blogg nov 10

Kommentarer

Kommentera

Etiketter: