_MG_5541

Välkommen till Karmansbo Herrgård!

Tillsammans med min värdinna, säljaren, sitter jag framför Karmansbo herrgård, i parken, under ekarna. Vi njuter en varm kopp kaffe med äppelkaka och septembersolen värmer oss. Strålarna glittrar i glasverandans färgade glas som ger Mårbacka pelargonerna välbehövlig skugga. Den stora eken, daterad till 550 år tronar ståtligt och ger gården sitt beskydd. Den mindre eken planterades vid byggnadsåret för herrgården 1759. Det är hisnande att de stått där så länge! Min blick vandrar över de välklippta, fortfarande gröna gräsytorna som sluttar svagt ned mot sjön. Jag anar vattenspegeln mellan träden, och ser bastun och det gamla bagar/tvättstugan (båthuset) nere vid strandlinjen. En bit upp i backen, det f.d. Orangeriet. Ett besök på Karmansbo herrgårdspensionat ger dig en känsla av lugn och ro, av stillhet och möjlighet till kontemplation. Harmoni. Här kan man promenera runt fastigheten på ”kärleksstigen” eller bada från bryggan i kvällssolen. Säljaren sitter gärna inne i huvudbyggnadens bibliotek, öppnar alla dubbeldörrarna till rummen i fil och njuter ljuset som kommer in i rummen under eftermiddagen. Väl här vill man inte åka hem.

_MG_5539

Herrgården byggdes av Martin Ludwig Örnsköld år 1759. Han drev då Karmansbo Smedja. Smedjan hade varit i bruk sedan mitten 1600-talet och engelsmän hade lärt svenskarna tillverka järn enligt den s.k. Lancashire-metoden. Karmansbo var en gång ett av de större stångjärnsbruken i Västmanland. Vid sekelskiftet 1900 var tillverkningen som störst och nådde ca 5000 ton per år, ett 75-tal arbetare var då sysselsatta i smedjan. Smedjan lades ned 1958. Läs mer om smedjan på karmansbo.se

_MG_5747

År 1814 köptes smedjan och herrgården av en Carl-Johan af Nordin, en äkta brukspatron som köpte och sedan ägde mark i en omkrets av 5 mil runt Karmansbo. Han lät bygga till en övervåning på mangårdsbyggnaden och byggde två flyglar utöver de två som redan fanns. Han hade även skola på herrgården för 50 barn. 1936 togs herrgården över av fru Wernstedt som drev pensionat fram till 1954 då den köptes av Köpings Mekaniska Verkstad, ägare av Volvo. Volvo renoverade herrgården under början 1980-talet och nyttjade gården som utbildning och semestertillhåll för sina anställda.

_MG_5644

2004 tog nuvarande ägare över gården och har sedan dess drivit den som herrgårdspensionat med konferensgäster samt med fest- och bröllopsgäster. Idag går Karmansbo Smedja & bruksmiljö fortfarande att uppleva som en fantastisk plats, unik i sitt slag. Här kan man som gäst uppleva en smälta, prova på smide eller ställa till med fest i kolhuset, möjligheterna är oändliga. Karmansbo Lancashiresmedja är en viktig del av Ekomuseum Bergslagens kulturminnen. Det är den enda nu fungerande smedjan i sitt slag i världen.

_MG_5703

Här finns 74 bäddar i 50 st rum totalt, alla med egen dusch/wc. Karmansbo herrgård har konferensmöjligheter för 50 st personer i ett rum samt 40 st personer i ett annat samt flertalet mindre grupprum.

beskuren_web

_MG_5486

_MG_5560

Kommentarer

Kommentera

Etiketter: