Kosläpp

Drama på prästgården!

Förutom att det inte blev något morgonkaffe på trappan i går så började söndagen lugnt och fint. Sedan utvecklades dagen åt det mer dramatiska hållet med både brandkår, veterinär och ambulans på plats!

Vem tror att det är långtråkigt på landet?

Dagen började lugnt och fint.  Grannen Jan Gustavsson var vänlig och körde upp sin lastare så att våghalsiga Christer Lidén kunde stå i skopan och kapa ett träd på höjden. Trädet var fult och skuggade dessutom delvis min lilla zen garden.  Jag har tänkt att trädet ska få en ny och lägre krona.

Dagen började lugnt och fint. Grannen Jan Gustavsson var vänlig och körde upp sin lastare så att våghalsiga Christer Lidén kunde stå i skopan och kapa ett träd på höjden. Trädet var fult och skuggade dessutom delvis min lilla zen garden och jag har  tänkt att trädet ska få en ny och lägre krona.

Trädet kapades utan problem och landade utan att något runt om tog skada. Sonen Emil hjälper under tiden till med att ta bort ogräs i gruset och skaffar sig samtidigt lite bonbränna.

Trädet kapades utan problem och landade utan att något runt om tog skada. Sonen Emil hjälper under tiden till med att ta bort ogräs i gruset och skaffar sig samtidigt lite äkta bonbränna.

Familjen Wistrand från Knutsa gård anlände med första lasset av sina Charolaiskor med kalvar. Efter en lång vinter i ladugården kliver de glatt ut på den främmande marken.

Familjen Wistrand från Knutsa gård anlände med första lasset av sina Charolaiskor med kalvar. Efter en lång vinter i ladugården kliver de glatt ut på den främmande marken.

Med glädjesprång och skutte rusar de ovetande mot ett stort dike fyllt med vatten. De flesta var kloka och valde att använda de två övergångarna till andra sidan ängen. Men några föröka sig på eleganta svanhopp, vilket inte alla lyckades med.

Med glädjesprång och skutte rusar de ovetande mot ett stort dike fyllt med vatten. De flesta var kloka och valde att använda de två övergångarna till andra sidan ängen. Men några försökte sig på eleganta svanhopp, vilket inte alla lyckades med.

Den äldsta och största kossan hamnade i diket och kom helt enkelt inte upp själv. Hon har gott om sällskap medan Mattias Wistrand beger sig hem till gården för att hämtar redskap till att försöka hjälpa henne upp, samtidigt som han hämtar nästa lass kossor.

Den äldsta och största kossan hamnade i diket och kom helt enkelt inte upp själv. Hon hade gott om sällskap medan Mattias Wistrand begav sig hem till gården för att hämtar redskap till att försöka hjälpa henne upp, samtidigt som han hämtade nästa lass med kor.

Även nästa lass kor, och flockens tjusiga nyinköpta avelstjur, rusar lyckligt ut i det fria, och till allas förvåning gör även de samma sak. Den här gången är det den stolta avelstjuren som fastnar i diket. Ivory är en nyinköpt ungtjur som är så fin att han kom på sjätteplats av åttio tjurar på Gunnarstorp i Skåne och väger bara ca 700 kg. Aningen stressade såg ägarna hur han sjönk allt djupare i diket.

Även nästa lass kor, och flockens tjusiga avelstjur, rusar lyckligt ut i det fria. Till allas förvåning gör även de presis samma misstag och den här gången är det den stolta avelstjuren som fastnar i diket.  Tjuren Ivory är en nyinköpt ungtjur som är så fin att han kom på sjätteplats av åttio tjurar på Gunnarstorp i Skåne. Aningen stressade såg ägarna hur han sjönk allt djupare i diket.

Mattias inser efter ett antal försök att få upp de båda djuren att brandkåren måste tillkallas. Kossan har helt slutat att föröka själv och har börjat darra av darrar köld.

Efter ett antal försök att få upp djuren inser Mattias  att brandkåren måste tillkallas. Kon har helt slutat att försöka själv och har börjat darra av köld.

De andra kossorna och kalvarna kommer förbi med jämna mellanrum för att beskåda dramat i diket.

De andra kossorna och kalvarna kommer förbi med jämna mellanrum för att beskåda dramat i diket.

Även Tosie tittade nyfiket på hela förloppet, men håller sig gärna på lite avstånd.

Även Tosie tittade nyfiket på hela förloppet, men höll sig gärna på lite avstånd.

Just innan brandkoren anlände gör tjuren Ivory en stor kraftansträngning och lyckas ta sig upp på helt egen hand. Ivory väger ca 700 kg och är redan ett riktigt muskelpaket. När han är fullvuxen kommer han att väga minst det dubbla - och då kommer jag inte att gå in i hans hage!

Just innan brandkåren anlände gjorde tjuren Ivory en stor kraftansträngning och lyckades ta sig upp på helt egen hand. Ivory väger ca 700 kg och är redan ett riktigt muskelpaket. När han är fullvuxen kommer han att väga minst det dubbla – och då kommer jag inte att gå in i hans hage!

Brandkorens räddningstjänst anländer i blanka bilar och matchande uniformer. De funderar en stund över hur de ska lösa problemet med den 900 kg tunga kossan som helt slutat hjälpa till själv. De vill att veterinären tillkalas innan de börjar arbeta.

Brandkårens räddningstjänst anländer i blanka bilar och matchande uniformer. De funderar en stund över hur de ska lösa problemet med den 900 kg tunga kossan och de vill att veterinären tillkallas innan de börjar arbeta.

Band fästes runt kossas och alla hjälper till att dra, och tillslut är kossan uppe. Då kom nästa lilla drama. Kossan som normalt sätt är väldigt snäll var så stressad och förvirrad av situationen att hon gav sig på familjen Wistrand lilla treåriga son och tryckte hon ner honom i gräset.

Band fästes runt kon och alla hjälper till att dra, och tillslut är hon uppe och tillsynes helt oskadd.  Men då kom nästa lilla drama. Kon som normalt sätt är väldigt snäll var så stressad och förvirrad av situationen att hon gav sig på familjen Wistrands lilla treåriga son och tryckte hon ner honom i gräset.

Den lilla pojken och hans föräldrar blev förstås skärrade av händelsen och för säkerhets skull tillkallades ambulans.  Lyckligtvis var pojken helt oskadd och alla fick sig en nyttig påminnelse om att man aldrig kan vara nog så försiktig när man hanterar stora djur, hur snälla de än är.

Den lilla pojken och hans föräldrar blev förstås skärrade av händelsen och för säkerhets skull tillkallades ambulans. Lyckligtvis var pojken helt oskadd och alla fick sig en nyttig påminnelse om att man aldrig kan vara nog så försiktig när man hanterar stora djur, hur snälla de än är.

Jag går hem efter eftermiddagens drama och konstaterar att jag inte hunnit med så mycket av det jag egentligen tänkt göra.

Jag gick hem efter eftermiddagens drama och konstaterade att jag inte hunnit med så mycket av det jag egentligen tänkt göra.

Jag inser också att jag nu måste leva med synen av ett besynnerligt träd utan krona ett tag framöver.

Jag insåg  också att jag nu måste leva med synen av ett besynnerligt träd utan krona ett tag framöver.

I dag är friden är återställt på prästgården och jag väcktes av den här rofyllda synen i morse. Kossorna verkar nöjda och förhoppningsvis har de förstått att de inte ska prova sina vingar och göra svanhopp över breda diken!

I dag är friden återställt på prästgården och jag väcktes av den här rofyllda synen. Kossorna verkar nöjda och förhoppningsvis har de förstått att de inte ska prova sina vingar över just breda diken!

 

Kommentarer

Kommentera