Vattenbufflar

Färsk mozzarella i Sörmland

Här om dagen åkte jag förbi Öja gård och var tvungen att stanna och titta på de annorlunda kossorna som betar där. Dessa kossor, eller snarare vattenbufflar, hade inte varit ett dugg anmärkningsvärt att se i hagarna om jag varit i Italien, men i Södermanland sticker de verkligen ut i mängden.

Det är Gustav Weden med flickvän Ebba Ankarcrona som tänkt innovativt och satsat på egen tillverkning av mozzarella, vilket vattenbufflarna traditionellt används till i Italien. Flocken består i dag av tjugo djur och efter nästa kalvning räknar paret med att kunna börja mjölka och starta sin unika produktion av rykande färsk mozzarella. Det ser jag fram mot!

Det finns söta djur, vackra djur, fulsnygga djur - och så finns det vattenbufflar. Jag antar att de har charm om man lär känna dem, kanske. Jag tror inte de tyckte att jag verkade speciellt charmig heller, då de blängde lömskt på mig utan blinka. Men jag gillarmozzarella och ser fram mot att kunna köpa det färskt hos grannen!

Det finns söta djur, vackra djur, fulsnygga djur – och så finns det vattenbufflar. Jag antar att de har charm om man lär känna dem, kanske. Jag tror inte de tyckte att jag verkade speciellt charmig heller, då de blängde lömskt på mig utan att blinka. Men jag gillar mozzarella och ser fram mot att kunna köpa det färskt hos grannen!

Gustaf berättade för mig att bufflarna (trots sitt lite lömska utseende) är trevliga att hålla på med och han gillar sina kossor. De är dock inte lika tama som våra vanliga kor och har ett starkare flockbeteende.

Gustaf berättade för mig att bufflarna är trevliga att hantera, även om de kan vara lite på sin vakt. De är  av naturen inte lika tama som våra vanliga kor och har ett starkare flockbeteende, och de älskar förstås att bada.

”Mina” kossor, eller snarare Knutsby gårds kossor (som betar min mark) har också flockbeteende och verkar mer vilda än tama när jag kommer med kameran.

”Mina” kossor, eller snarare Knutsta gårds kossor (som betar min mark) har också flockbeteende och verkar mer vilda än tama när jag kommer med kameran.

Men det är ju inte så konstig kossorna tycker jag är läskig, då jag nyss lagt en hel låda full med deras lagårdskompisar i mitt kylskåp. Ekokött från Knutsby gård levererta på trappan – toppen!

Men det är ju inte så konstig kossorna tycker att jag jag är läskig, då jag nyss lagt en hel låda full med deras ladugårdskompisar i mitt kylskåp. Färskt ekokött direkt från Knutsta gård leverert på trappan – toppen!

 

Kommentarer

Kommentera

Etiketter: