Mousse au chocolat

Godaste chokladmoussen

Ny vecka, ny månad och nytt år!  Jag har haft väninnan Carina med sin dotter Emmy på besök i ett antal mysiga dagar, men nu börjar det bli dags att vakna upp ur jullovskomat och börja återgå till något som påminner om rutiner. Inte riktigt än, men snart, är det också dags att se till att det extra kilot som smugit sig på inte tar allt för mycket fäste.

Jag passar på att dela med mig av receptet på min egen variant av Mousse au Chocolate som jag serverade på nyårsafton. En favoritdessert som jag vägrar att motstå!

Jag hoppas ni läsare också haft en god start på det nya året!

Jag vill ha chokladmousse som alltid är mjuk och len och väldigt chokladig; så som den serveras i Frankrike. En fransk chokladmousse innehåller till skillnad från de flesta svenska recept ingen grädde.  Nu råkar jag älska grädde, så jag fuskar lite och har i en liten skvätt ändå. Jag har provat mig fram många gånger och tycker att jag hittat en variant som är nära det perfekta.

Jag vill ha chokladmousse som alltid är mjuk och len och väldigt chokladig; så som den serveras i Frankrike. En fransk chokladmousse innehåller till skillnad från de flesta svenska recept ingen grädde. Nu råkar jag älska grädde, så jag fuskar lite och har i en liten skvätt ändå. Jag har provat mig fram många gånger och tycker att jag hittat en variant som är nära det perfekta.

För att göra tio mycket generösa portioner går det åt tre stycken 100 g chokladkakor á ca 70%. Ju bättre choklad, ju godare förstås, men jag tycker att Marabou Premium duger bra. Jag börjar med att bryta sönder chokladen i en bunke och smälta den på låg effekt i mikron tillsammans med 250 g smör. Sen separerar jag 8 äggvitor och sparar 5 gulor till senare. Vitorna vispar jag till en fast smet i en metallbunke (går så mycket lättare i metall, då bunken måste vara helt fettfri) och tillsätter 1 dl socker på slutet.  När chokladen smält blandar jag ner dryga en dl grädde och vispar sedan ner de fem äggulorna. Sedan är det dags att blanda chokladsmeten och den vispade äggvitan, vilket skall göras försiktigt. Börja med att ta en slev av vitan ner i chokladen och vänd runt men en slickepott. Blanda sedan ner chokladen i resten av vitan och vänd runt tills det är en jämn, fluffig och helt underbar chokladmousse. Sluka genast eller häll över i vackra glas.

För att göra tio mycket generösa portioner går det åt tre stycken 100 g chokladkakor á ca 70%. Ju bättre choklad, ju godare förstås, men jag tycker att Marabou Premium duger bra. Jag börjar med att bryta sönder chokladen i en bunke och smälta den på låg effekt i mikron tillsammans med 250 g smör. Sen separerar jag 8 äggvitor och sparar 5 gulor till senare. Vitorna vispar jag till en fast smet i en metallbunke (går så mycket lättare i metall, då bunken måste vara helt fettfri) och tillsätter 1 dl socker på slutet. När chokladen smält blandar jag ner dryga en dl grädde och vispar sedan ner de fem äggulorna. Sedan är det dags att blanda chokladsmeten och den vispade äggvitan, vilket skall göras försiktigt. Börja med att ta en slev av vitan ner i chokladen och vänd runt men en slickepott. Blanda sedan ner chokladen i resten av vitan och vänd runt tills det är en jämn, fluffig och helt underbar chokladmousse. Sluka genast eller häll över i vackra glas.

Eftersom jag älskar grädde så serverar jag gärna moussen med just en klick grädde på topp, så att jag riktigt kan förlusta mig i min favorit. När jag vill vara mer sofistikerad gör jag mindre portioner med ett tunt lager av sockerlag på toppen. Jag kokar sockerlagen med vaniljfrön, stött kardemumma och lite chili. Sen serverar jag rätten med lite flingsalt vid sidan om. Det blir alltid mycket uppskattat!

Eftersom jag älskar grädde så serverar jag gärna moussen med just en klick grädde på topp, så att jag riktigt kan förlusta mig i min favorit. När jag vill vara mer sofistikerad gör jag mindre portioner som jag serverar med ett tunt lager av sockerlag på toppen. Jag kokar sockerlagen med vaniljfrön, stött kardemumma och lite chili. Sen serverar jag rätten med lite flingsalt vid sidan om. Det blir alltid mycket uppskattat!

Det nya året har börjat fint och det känns redan som det börjar bli ljusare!   Och sen har jag varit med min Labrador Tosie på kärleksäventyr, men mer om det snart.  Önskar er alla en trevlig kväll!

Det nya året har börjat fint och det känns redan som det börjar bli ljusare! Och sen har jag varit med min Labrador Tosie på kärleksäventyr, men mer om det snart. Önskar er alla en trevlig kväll!

 

Kommentarer

Kommentera