Havrebröd

Ljuvligt havrebröd

Solen lyser med sin frånvaro och dagen är som gjord för att drabbas av plötslig lust att baka bröd. Ett tag brann jag passionerat för att baka stora och saftiga surdegslimpor och jag hade allt som oftast en deg liggande på jäsning.  Mitt mål var att försöka baka något som liknade brödet från mitt favorit-boulangerie Poilâne i Paris, som bakar ett fantastiskt surdegsbröd.

Jag lyckades förstås aldrig göra något Pain Poilâne-bröd, men genom mina misslyckanden blev jag tillslut riktigt duktig på att baka surdegsbröd. Därmed slutade jag att baka, för hur är det möjligt att ha en ljuvligt nybakad limpa, med knastrig yta och fuktig och håligt insida, utan att ständigt ta en ny skiva, med smör, tills hela härligheten är slut? Jag är alldeles för fåfäng för att kunna leva med konsekvenserna.

Men då och då måste jag få baka. Den här gången blev det ett nyttigare och betydligt mer lättbakat havrebröd som barnen fullständigt älskade!

Se receptet längt ner.

När jag bodde i Paris hade jag boulangerie Poilâne tvärs över gatan. Deras stora runda surdegslimpor har sedan blivit världskända och de är verkligen något alldeles extra.  Deras croissanter och pain aux chocolat är också rätt oslagbara!

När jag bodde i Paris hade jag boulangerie Poilâne tvärs över gatan. Deras stora runda surdegslimpor har sedan blivit världskända och de är verkligen något alldeles extra. Deras croissanter och pain aux chocolat är också rätt oslagbara!

Surdegslimpor i all ära, men vi får i oss för mycket gluten och jag väljer om möjligt att baka med havre.  Jag hittade receptet till detta snabbakade bröd (jäser bara en gång) i en gammal kokbok och gjorde några små förändringar. För att få ett saftigt bröd lät degen vara ganska kladdig och hanterade den endast med sked och tryckte försiktigt ut bullarna med mjölade knogar

Surdegslimpor i all ära, men vi får i oss för mycket gluten och jag väljer om möjligt att baka med havre. På bilden jäser ett snabbakade bröd (jäser bara en gång) som delvis består av havre. För att få ett saftigt bröd lät jag degen vara ganska kladdig och hanterade den endast med sked och tryckte försiktigt ut bullarna med mjölade knogar.

Härligt att kunna bjuda barnen på nybakat bröd när de kommer hem från skolan. Jag vill att mina barn ska äta hälsosamt och helst ekologiskt, vilket när det gäller bröd inte är lätt att hitta i affärerna.

Härligt att kunna bjuda barnen på nybakat bröd när de kommer hem från skolan. Jag vill ge mina barn hälsosam och helst ekologisk mat, vilket när det gäller bröd inte är lätt att hitta i affärerna.

Enklast att dela bröden med en gaffel.

Enklast att dela bröden med en gaffel.

Mmmmm……saftigt och ljummet. Bara smöret som fattas!

Mmmmm……saftigt och ljummet. Bara smöret som fattas. Det hela tog inte mycket mer än en timma att göra!

Recept på havrebröd.

Koka gröt på 3 dl havregryn och 5 dl vatten

Tillsätt 5 dl mjöl, ¾ dl neutral olja, ¾ dl brödsirap till gröten och låt svalna något.

Blanda 1 liter vetemjöl special, 5 dl dinkelmjöl, 5 dl havremjöl (som jag gör själv av havregryn i mixerna) och 1.5 tesked salt.

Smula ner två paket jäst i bakmaskin. Häll i vätskan och mjölet och kör i ca 10 minuter.

Dela degen i tre delar som sedan delas i nio bitar var. Då degen var kladdig använde jag kniv och sked och klickade ut degen på plåtar. Tryckte sedan ut degen lite lätt med mjölade knogar och lät bullarna jäsa under duk i ca 40 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader och grädda i ca 12 minuter. Lycka till!

Innesittardag tycker Smirre som gärna pryder sofforna så här års. Önskar er alla en fin fredag!

Innesittardag tycker Smirre som gärna pryder sofforna så här års. Önskar er alla en fin fredag!

 

Kommentarer

Kommentera