Lucia

Lucia i Öja

Först i morgon är det Luciadagen, men dotter Lovisa har redan hunnit vara tärna i två fina luciatåg, bland annat i pampiga Öja kyrka som ligger strax intill Stora Sundby slott. Kyrkan ritades och uppfördes av byggmästare Abraham Nyström som vid samma tid också byggde om slottet, vilket märks i den storslagenhet som kyrkorna i närliggande socknar inte har.

I kväll ska barnen och jag ha en lugn myskväll och ladda inför morgondagen. Då blir det spadag på herrgård med avslutande julbord.

Hoppas ni läsare får en mysig fredagskväll och en fin Lucia!

Barnen är förväntansfulla och Öja kyrkas fina Luciakrona är redo att användas.

Barnen är förväntansfulla och kyrkans fina Luciakrona är redo att användas.

Öja kyrka är ovanligt stor för en liten landsort och det är ganska sällan den blir fylld, förutom på just Lucia och vid skolavslutningar.  Annat var det på tidigt 1800-tal, då Greve Carl de Gere lät bygga och slottet till en romantisk riddarborg. Då behövdes det säker en betydligt större kyrka än den som stod här tidigare.

Öja kyrka är ovanligt stor för en liten landsort och det är ganska sällan den blir fylld, förutom på just Lucia och vid skolavslutningar. Annat var det på tidigt 1800-tal, då Greve Carl de Geer lät bygga om Stora Sundby till en romantisk riddarborg. Då behövdes det säker en betydligt större kyrka än den som stod här tidigare.

Varje gång jag går till kyrkan tänker jag att det är synd de inte används mer. Vilka vackra lokaler och med så mycket historia! Altaret är betydligt äldre än den ”nya” kyrkan och bär initialerna AS och BS, vilket troligen står för makarna Axel Sparre och Beata Stenbock som bodde på Stora Sundby.

Varje gång jag går till kyrkan tänker jag att det är synd de inte används mer. Vilka vackra lokaler och med så mycket historia! Altaret är betydligt äldre än den ”nya” kyrkan och bär initialerna AS och BS, vilket troligen står för makarna Axel Sparre och Beata Stenbock som bodde på Stora Sundby på 1600-talet.

Det finns fler spår av Stora Sundby i kyrkan, som byggmästare Nyströms typiska rosetter som återfinns på alla dörrar på slottet, och nu även på en av dörrarna på prästgården.

Det finns fler spår av Stora Sundby i kyrkan, som byggmästare Nyströms typiska rosetter som återfinns på alla dörrar på slottet, och nu även på en av dörrarna på prästgården.

Kyrkan har även ett litet bås strax intill altaren reserverad för familjen Klingspor. Tre av slottets matsalsstolar står ännu i båset, men numera är det ingen i familjen som vill sitta där framme.  Lovisa provsitter och tycker det är mycket pinsamt, men hennes farfar Fritz tyckte på sin tid att det var en självklar plats.

Kyrkan har även ett litet bås strax intill altaren reserverad för familjen Klingspor. Tre av slottets matsalsstolar står ännu i båset, men numera är det ingen i familjen som vill sitta där framme. Lovisa provsitter och tycker det är mycket pinsamt, men hennes farfar Fritz tyckte på sin tid att det var en självklar plats om man hette Klingspor.

Glada flickor som är nöjda över sitt framträdande.  Efter luciatågen bjöds på kaffe och kakor och en stunds tillfälle att språka med bygdens invånare. För en stund kändes kyrkan lite som den mötesplats jag föreställer mig att det en gång var.

Glada flickor som är nöjda över sitt framträdande. Efter luciatågen bjöds på kaffe och kakor och en stunds tillfälle att språka med bygdens invånare. För en stund kändes kyrkan lite som den mötesplats jag föreställer mig att det en gång var.

Tack för denna gång Öja kyrka!

Tack för denna gång Öja kyrka!

 

Kommentarer

Kommentera