Påväg

Lyckad lektion!

Gårdagens utflykt till ridhuset på Salsta blev lyckad . Pampas skötte sig exemplariskt och Mastertränaren Jan Schöneman var snabb att se vad vi behöver arbeta på för att komma vidare i utbildningen. Ridhuset var helt nytt för Pampas som förstås var spänd från början, men efter ett tag blev han underbart mjuk och eftergiven och Schöneman fattade nog lite tycke för honom. Kul!

Det var en nöjd matte och lika nöjd ryttare som begav sig hem på kvällen. Både jag och Pampas ägare Therese är lyckliga över vårt sammarbete. Jag tycker förstås att jag är den lyckligaste, då jag dels får möjligheten att träna med en talangfull häst, men också för att jag ofta blir bortskämd med fika och hembakade godsaker efteråt!

Idag har en arealkontrollant från Länsstyrelsen varit här på prästgården. Min mark var slumpmässigt vald för kontroll och en hel del frågor skulle svaras på, allt för att se om arealen stämde och att jag skött mina åtaganden. Och det trodde jag att jag hade gjort.

För enkelhetens skull använder jag all min mark utom skogen till bete och jag kan tycka att det inte finns så mycket att dokumentera om det.  Men det visade sig att jag kan komma att få avdrag på EU-bidraget då jag inte fört årlig dokumentation över grödor, utsäden, gödsel och bekämpningsmedel. Konstigt tycker jag, som inte använder något sådant och som dessutom har ett ekologiskt antagande. Den vänliga kontrollanten var tvungen att hålla med mig.

Som tur är rör det sig i mitt fall inte om några större summor, men jag tycker lite synd om alla större lantbrukare som måste sitta så mycket vid datorn och föra protokoll.

Nu ska barnen och jag strax ladda för fredagsmys och tänker inte bry oss det minsta om EU- byråkrati. Jag önskar er alla en trevlig kväll!

Pampas tittar sig nyfiket omkring på det nya stället.

Pampas tittar sig nyfiket omkring på det nya stället.

I början var Pampas lite spänd (och säkert jag med för den delen) men efter en stund var han mjuk och fin och helt koncentrerad. En härlig känsla!

I början var Pampas lite spänd (och säkert jag med för den delen) men efter en stund var han mjuk och fin och helt koncentrerad. En härlig känsla!

Ofta blir det en fika hemma hos Therese efter att jag ridit.

Ofta blir det en fika hemma hos Therese efter att jag ridit.

Och jag blir faktiskt inte överraskad när det bullas upp så här till fikat. Therese är helt otrolig på att hinna med!

Och jag blir faktiskt inte överraskad när det bullas upp så här till fikat. Therese är helt otrolig på att hinna med! Vilken tur att jag bränner kalorier när jag rider….

På prästgården börjar det bli hög tid att ta in de krukväxter som inte tål kyla.

På prästgården börjar det bli hög tid att ta in de krukväxter som inte tål kyla.

Kossorna har fått åka hem till sig  Nu kommer det inte bli lika spännande att gå promenader längre.

Kossorna har fått åka hem till sig Nu kommer det inte bli lika spännande att gå promenader längre.

En vänlig kontrollant kom och synar mina marker idag och jag fick i alla fall beröm för att det var väl betat (tack kossorna på Knutsta Gård!). Värre var det med dokumentationen. Det är ganska imponerande hur mycket tid och papperarbete som går åt till sådant som i mina ögon kan tyckas lite oväsentligt.  Som till exempel att kontrollera dokumentation och kvitton på utsäde och bekämpningsmedel på ett ekologisk bete.

En vänlig kontrollant kom och synar mina marker idag och jag fick i alla fall beröm för att det var väl betat (tack kossorna på Knutsta Gård!). Värre var det med dokumentationen. Det är ganska imponerande hur mycket tid och pappersarbete som går åt till sådant som i mina ögon kan tyckas lite oväsentligt. Som till exempel att kontrollera dokumentation och kvitton på utsäde och bekämpningsmedel på ett ekologisk bete.

 

Kommentarer

Kommentera