Frestande makroner i Stockholm

Makroner på en måndag

Jag är lite stolt för igår uppfyllde jag en dröm, en väldigt liten dröm, men dock. Jag bakade nämligen för första gången makroner, eller macarons som det heter på franska. Det finns något väldigt frestande med dessa små munsbitar i ljuvliga pastellfärger. Dessutom påminner de mig om när jag bodde i Paris och ofta satt med vänner på Pâtisserie Carette och njöt med både öga och gom.

För er som trott att jag alltid levt på morotsjuice och sallad så kan jag berätta att det inte är fallet. Jag älskar all god mat gjord på bra råvaror och jag är väldigt svag för just efterätter, gärna med massor av choklad och vispgrädde. Däremot undviker jag så mycket som möjligt kemikalier och halvfabrikat.

Egentligen fick jag infallet att förverkliga min lilla söta dröm om makroner redan i söndags. Men när jag plockat fram alla ingredienserna och just skulle sätta igång så uppmärksammade jag att äggvitorna av någon obegripligt anledning skulle stå i rumstemperatur över natten.

Det går inte att argumentera med ett bakrecept så jag valde tålmodig att faktiskt göras som det stod (när det gäller just bakning är det oftast ganska nödvändigt har jag lärt mig) och de små godsakerna fick vänta till måndagen.

Och resultatet blev absolut godkänt. Barnen fullständigt älskade dem och jag blev nöjd med min lilla uppfyllda dröm!

Smeten gick lätt som en plätt att bara spritsa ut. De såg pyttiga ut från början, men sedan läggs de ihop två och två med smörkräm mellan så de får inte bli för stora.

Smeten gick lätt som en plätt att bara spritsa ut. De såg pyttiga ut från början, men sedan läggs de ihop två och två med smörkräm mellan så de får inte bli för stora.

Väl spritsade ska de vila in en timme innan de ska in i ugnen, annars spricker de. Tålamod är en dygd…

Väl spritsade ska de vila in en timme innan de ska in i ugnen, annars spricker de. Tålamod är en dygd…

 

Passade på att ta ut valparna och kameran på en promenad

Jag passade på att ta ut kameran och valparna på en promenad.

Sötare än sötaste makron.

Otvivelaktigt sötare än sötaste makronen.

Rabaratterna är av stort intresse och påskliljorna lever farligt.

Rabaratterna är av stort intresse och påskliljorna lever farligt.

Macaronen innehåller en hisklig mängd socker, men förövrigt bara mandelmjöl, äggvita och någon smaksättning och eventuellt färg. Jag valde att smaksätta mina med kakao och blandade även i lite Nutella i chokladsmörkrämen jag använde som fyllning.

Makroner innehåller en hisklig mängd socker men förövrigt bara mandelmjöl, äggvita och någon smaksättning och eventuellt färg. Jag valde att smaksätta mina med kakao och blandade även i lite Nutella i chokladsmörkrämen jag använde som fyllning.

Efter att ha googlat runt på lite olika recept så fick jag intrycket av att det var väldigt lätt att misslyckas med makroner och jag var ganska säker på att mina skulle bli riktiga måndagsexemplar. Men till min förvåning blev de riktigt bra! De platsar förstås inte på Pâtisserie Carette och de skulle se mycket roligare ut med olika färger.  Men jag är ändå nöjd med min uppfyllda lilla dröm

Efter att ha googlat runt på lite olika recept så fick jag intrycket av att det var lätt att misslyckas med makroner och jag var ganska säker på att mina skulle bli riktiga måndagsexemplar. Men till min förvåning blev de bra! De platsar förstås inte på Pâtisserie Carette och de skulle se mycket roligare ut med olika färger. Men jag är ändå nöjd med min uppfyllda lilla dröm.

 

Kommentarer

Kommentera