Min egen body butter

Gör din egen body butter

I dag har det varit riktigt tråkväder. Dessutom har jag någon form av förkylning på gång. Vädret går inte att göra något åt, men jag tog fram juicemaskinen och attackerat förkylningen hårt med en magisk dryck av färsk ananas, äpple, citron, kiwi och massor av ingefära. Det blev en härligt frisk och syrlig blandning som borde kunna hjälpa till att hålla förkylning borta.

Eftersom jag hade slut på kroppscreme så passade jag på att göra lite egen body butter också. 

Varför göra mig detta besvär? Jo, därför att jag alltid haft lite lätt kemikalieskräck och är en person som noggrant läser innehållsförteckningar. Jag tycker helt enkelt det är onödigt att smörja in mig med tillsatser för konsistens och konservering, och vad mer det kan vara, som egentligen inte gynnar huden. Min egen body butter innehåller ingenting annat än en massa nyttigheter och är inte mycket svårare eller kladdigare att göra än att vispa ihop en majonnäs.

Så här gör jag:

Jag river och smälter bivax och tillsammans med samma mäng kokosolja i ett vattenbad. Jag brukar använda en rengjord honungsburk och fyller den till ungefär hälften med vaxet och kokosoljan.

När allt smält tar jag ur det från vattenbadet och häller i  de flytande oljorna så att burken nästan blir full. Jag brukar använda en blandning av olivolja, jojobaolja och vetegroddsolja och mäter inte så noggrant utan utgår från principens att ju mer bivax, ju fastare kräm.

Sen vispar jag blandingen med elvisp medan det svalnar. Sist blandar jag i några droppar eterisk olja, gärna med doften Ylang Ylang som får mig att tänka på mysiga spaupplevelse i något exotiskt land.  

När blandningen svalnat blir den ganska fast och går att använda som den är, men jag tycker att den blir mindre oljig och går bättre in i huden om man vispar i vatten eller någon annan vätska först.

För hållbarhetens skull ska man helst använda destillerat vatten, men jag har provat att blanda i ekologiskt rosenblomsvatten istället, och det har funkat bra. Har även provat grönt te och kamomillte och det har också funkat, även om hållbarheten blivit kortare. Ungerfär en matsked vätska per dl creme är lagom. 

Receptet går att variera och jag experimenterar och gör lite olika varje gång. I dag hade jag i lite aloe vera och klämde ur några kapslar med vitamin E också. Vitamin E ska öka body butterns hållbarhet och borde ju också vara toppen för huden.

Hoppas att jag har inspirerat till att prova detta enkla recept som är väl värt mödan. Nu ska jag bädda ner mig själv med förhoppningen om att vakna befriad från förkylningen i morgon.

Sov så gott!

 

Jag river bivax som jag köpt på färghandeln.

Jag river bivax som jag köpt på färghandeln.

Jag använder en honungsburk och smälter bivaxet och cocosoljan i vattenbad.

Jag använder en honungsburk och smälter bivaxet och cocosoljan i vattenbad.

 

Vax och olja vispas direkt i burken.

Vax och olja vispas direkt i burken.

Förutom bivaxet är det här produkterna jag använder. Just idag hade jag i aloe vera också.

Förutom bivaxet är det här produkterna jag använder. Just idag hade jag i aloe vera också.

Eftersom hållbarheten försämras när man blandar i vatten så delar jag upp krämen i mindre burkar innan och förvarar i kylen.

Jag häller upp krämen i mindre burkar innan och förvarar de jag inte anmvänder i kylskåpet. Perfekt att ha till att ge bort.

Det färdiga resultatet är en vädoftande, lyxig och helt naturlig body butter som känns som godis för huden. Jag använder den till och med i ansiktet innan min vanliga ansiktscreme.

Det färdiga resultatet är en vädoftande, lyxig och helt naturlig body butter som känns som godis för huden. Jag använder den till och med ofta i ansiktet.

 

Kommentarer

Kommentera