Kejsarkronor

Odla sin trädgård

I söndags tog jag mina dahlieknölar från den kalla matkällaren och la dem i baljor med lite jord och vattnande. Ingen av dem visade något som helst livstecken och jag misstänkte att de alla dött. Men på bara tre dagar har de börjat skicka ut små rötter. Tänk så skenet kan bedra!

Det går fantastiskt fort nu ute i trädgården och nya blommor slår ut i stort sätt varje dag. Det är så mysigt att börja dagen med att strosa runt och se vad som hänt i rabatterna.

För ett år sedan var allt totalt igenväxt och rabatterna bestod framför allt av såpnejlikor och vallört samt en och annan perenn som stått emot trycket från dessa två aggressiva överlevare.

I år förväntar jag mig massor av ”payback” för förra sommaren hårda trädgårdsarbete, även om det inte innebär att arbetet är över – någonsin!

Men få saker är så tillfredställande som att odla sin egen trädgård, vilket får mig att tänka på Voltaires slutsats i pikaresromanen Candide.

Och kanske är det så att det bästa man kan göra här i livet är just att odla sin trädgård!

De tidigt blommande kejsarkronorna har överlevt konkurrensen i rabatterna. Jag blir nästan lite full i skratt av dess överpompösa uppsyn.  Vilka lustiga plymer de har!

De tidigt blommande kejsarkronorna har överlevt konkurrensen i rabatterna. Jag blir nästan lite full i skratt av dess överpompösa uppsyn. Vilka lustiga plymer de har!

Ett antal pioner har också överlevt, som den här knoppande dillpionen som snart kommer slå ut i knallrött. Även den ser lustig ut tycker jag. Naturens design när full av humor.

Ett antal pioner har också överlevt, som den här knoppande dillpionen som snart kommer slå ut i knallrött. Även den ser lustig ut tycker jag. Naturens design är full av humor.

Små droppar som dekorerar daggkåpans blad, som diamanter på en brosch.

Så vackert med små droppar som dekorerar daggkåpans blad, som diamanter på en brosch.

Fin avkastning på den investering i lökar som jag gjorde i höstas. Påskliljorna kommer dessutom att föröka sig med tiden.

Jag har fått fin avkastning på den investering i lökar jag gjorde i höstas. Påskliljorna kommer dessutom att föröka sig och bli fler med tiden.

 

Kommentarer

Kommentera