Gillberga Prästgård

Prästgården år 1909

Länsantikvarie Kalle Anderberg har till min stora glädje hittat interiöra bilder från tagna vid tidigt sekelskifte. Innan hade jag bara sett bilder från utsidan och det känns väldigt speciellt att äntligen få se hur det faktiskt såg ut inomhus en gång på tiden.  

Prästgården byggdes år 1828 och när jag köpte den av kyrkan (faktiskt för snart 20 år sedan) påminde insidan mer eller mindre om ett tråkigt och sterilt kontor. Idag är det svårt att föreställa sig och 1800-talskänslan är åter tillbaka, om än möjligtvis med en lite lyxigare touch än tidigare.

Dåvarande prosten Erik Björkmans hade en dotter som hete Ruth och som var utbildad fotograf.  År 1909 sammanställde hon ett fotoalbum med bilder från Gillberga prästgård. De vackra bilderna och lite historia om prosten Björkman finns här.

 

Minimalistiskt var inte på modet år 1909 och inredningen trängs en aning i det rum som idag är bibliotek.

Minimalism var inte på modet år 1909 och inredningen trängs en aning i det rum som idag är bibliotek. Vilken härlig tapet!

Det här rummet ligger intill serveringsgången och köket och idag används det som matsal.

Det här rummet ligger intill serveringsgången och köket och idag används det som matsal. Sov kanske köksan där en gång på tiden?

Prästens kontor låg i samma rum som jag har idag mitt kontor i. På golvet låg korkmattor.

Prästens kontor låg i samma rum som jag har idag mitt kontor i. På golvet låg korkmattor.

Det är inte helt lätt att identifiera alla rummen då någon vägg har tagits ner och ett par fönster har vid något tillfälle flyttats.

Det är inte helt lätt att identifiera alla rummen då någon vägg har tagits ner och ett par fönster har vid något tillfälle flyttats.

Pärlsponten och dörren är i alla fall exakt den samma idag som då. Förövrigt är det inte riktigt sig likt i köket.

Pärlsponten och dörren är i alla fall exakt den samma idag som då. Förövrigt är det inte riktigt sig likt i köket. Bland annat så måste spisen ha varit ha varit dubbelt så stor då. Så roligt att se!

År 1909 var prästgården fortfarande rappad och hade ingen balkong på gaveln. På 1930-talet togs den vackra frontespisen bort och ersattes med en liten fyrkant. Sedan togs även hela trappan bort. Men idag är huset åter sig likt.

År 1909 var prästgården fortfarande rappad och hade ingen balkong på gaveln. På 1930-talet togs den vackra frontespisen bort och ersattes med en liten fyrkant. Sedan togs även hela trappan bort. Den här bilden är tagen idag och huset är åter sig likt. Se gärna gamla exteriörbilder från prästgården här.

Kommentarer

Kommentera

Etiketter: prästgård, Sekelskift