1920-30

Prästgården förr

I morgon kommer en stor lyftkran hit till prästgården för att ”plocka” bort träd. Frågan är bara vilka träd som ska bort?  Ni som läst mina tidigare inlägg vet att det står en död alm tillsammans med en lönn och två gigantiska cypresser rakt framför prästgården och att jag tidigare ställt frågan om jag ska ta bort ett, två eller kanske till och med alla fyra träden. I natt måste jag bestämma mig.

Jag har redan lyckats bestämma mig för att i alla fall de båda lövträden ska bort. Den friska lönnen kommer se halv ut utan sin kompis. Träden ska givetvis ersättas med andra träd och där höll det på att bli ett problem.  Det visade sig nämligen att det är helt fel säsong för att köpa träd av den större storleken. Stora träd måste bokas tidig vår eller sen höst, vilket jag inte visste. Men envis som jag är har jag ändå lyckats hitta fyra ganska stora lönnar, så där känner jag mig lugn.

Vad det gäller cypresserna har jag inte hittat några lämpliga ersättare och måste i så fall vänta till hösten. Ska jag våga ta ner dem ändå? Ska jag över huvud taget ta ner dem? De är ju väldigt speciella och ger prästgården en unik karaktär.

Nu ska ni få se hur det såg ut innan cypresserna stod framför.

Året är 1931 och prästen Ragnar Hagström sitter med sina konfirmander framför prästgården. Huset var på den tiden rappat och endast frontespisen hade träpanel.  Vad kan det vara för träd som syns framför huset? Är det möjligen två rönnar?

Året är 1931 och prästen Ragnar Hagström sitter med sina (väldigt allvarliga) konfirmander framför prästgården. Huset var på den tiden rappat och endast frontespisen hade träpanel. Vad kan det vara för träd som syns framför huset? Är det möjligen två rönnar?

Det här är året efter och träden har löv. Jag tycker det ser ut som rönn.  Men titta vad de gjort med den vackra frontespisen! En liten fyrkant har fått ersätta den tjusiga och romerskt palatsinspirerade konstruktionen, bara för att få ett större fönster.

Det här är året efter och träden har löv. Jag tycker det ser ut som rönn. Men titta vad de gjort med den vackra frontespisen! En liten fyrkant har fått ersätta den tjusiga och romerskt palatsinspirerade konstruktionen, bara för att få ett större fönster.

Året är 1944 och träden har hunnit ersättas med cypesser, husets fasad har slätputsats och den fina trappan har helt gjorts om.  Huset har blivit trist och stelt, men konfirmanderna ser i alla fall lite gladare ut.

Året är 1944 och träden har hunnit ersättas med cypesser, husets fasad har slätputsats och den fina trappan har helt gjorts om. Huset har blivit trist och stelt, men konfirmanderna ser i alla fall lite gladare ut.

Och så här ser det ut nu. Jag undrar om de insåg hur stora cypresserna skulle bli när de planterades.

Och så här ser det ut nu. Frontespisen och trappan är återställd och huset har fått träpanel.  Jag undrar om de som planterade cypresserna på 1930-talet insåg hur enorma de skulle bli?

I morgon kapas sorgligt nog de två stora lövträden. Ska cypresserna få stå kvar?

I morgon kapas sorgligt nog de två stora lövträden. Men ska cypresserna kanske få stå kvar?

Kommentarer

Kommentera