Turister i Paris

Resa till Paris

Efter ett antal härliga dagar i Paris, både med och utan barnen, har jag åter landat i lugnet på prästgården. Jag har hunnit fylla på kylskåpet med massor av frukt och grönsaker och tagit fram juicmaskinen, för även om jag i stort sett slitit ut mina favoritskor på stadens gator, så känns det som om frossande i pain au chocolat och osaltat smör på färsk baguette satt sina spår.

Här kommer ett litet smakprov på min resa (det kommer mer snart). Hoppas ni också haft en fin vecka!

Paris var ganska lugnt då även fransmännen har höstlov och många var borta på semester. Men turisterna var där, numera framför allt kineser. I min ungdom bodde jag i Paris under sex års tid (två av dessa hade jag Eiffeltornet som utsikt från min balkong). På den tiden var jag inte speciellt intresserad av stadens historia och arkitektur och dessutom undvek jag om möjligt platser där turisterna samlades. Idag inser jag att jag vet väldigt lite om paris, trots att jag fortfarande känner mig hemma där. En kul känsla!

Paris var ganska lugnt då även fransmännen hade höstlov och många var bortresta. Men turisterna var där, numera framför allt kineser. I min ungdom bodde jag i Paris under sex års tid (två av dessa med Eiffeltornet som utsikt). På den tiden var jag inte speciellt intresserad av stadens historia och arkitektur och dessutom undvek jag om möjligt platser där turisterna samlades. Idag inser jag att jag vet ganska lite om Paris, trots att jag fortfarande känner mig hemma där.  Det finns massor kvar att upptäcka!

Fantastisk utsikt från andra våningen över Trocadero med skyskraporna i La Défense som skymtas bakom.

Fantastisk utsikt från andra våningen över Trocadero och med skyskraporna i La Défense skymtades längre bort.

Åt motsatt håll syns Tour Montparnasse sticka ut ur mängden bakom Champ de Mars.

Åt motsatt håll syns Tour Montparnasse sticka ut ur mängden bakom Champ de Mars.

Sex år i Paris och jag har aldrig besökt Sacre-Coeur, som skymtas på en höjd på övre bilden. Det blev inte av denna gång heller, trots att det verkar vara en av de större turistattraktionerna.  Och vi kom inte längre än till andra våningen på Eiffeltornet. Barnen började frysa och se grönvita ut i ansiktet, och jag var rätt glad över att slippa.

Sex år i Paris och jag har aldrig besökt Sacre-Coeur (som skymtas på en höjd på övre bilden). Det blev inte av denna gång heller, trots att det verkar vara en av de större turistattraktionerna. Och vi kom inte längre än till andra våningen på Eiffeltornet. Barnen började frysa och se grönvita ut i ansiktet. Jag var rätt glad över att slippa.

På kvällen blev det klassiska Brasserie Lipp i Saint Germain, en restaurang som sedan urminnets tider vägrat att följa med i trender. Menyn har troligen aldrig ändrats och det går till exempel inte att beställa in något så ”modernt” som Coca cola. Restaurangen var fylld av stamgäster och helt (förutom oss) befriad från turister. En härlig och väldigt otredigt och genuin känsla som troligtvis jag, av nostalgiska skäl, uppskattade mer än barnen.

På kvällen blev det klassiska Brasserie Lipp i Saint Germain, en restaurang som sedan urminnets tider vägrat att följa med i trender. Menyn har troligen aldrig ändrats och det går till exempel inte att beställa in något så ”modernt” och ofranskt som Coca cola. Restaurangen var fylld av stamgäster och helt (förutom oss) befriad från turister. En härlig och väldigt genuin känsla som troligtvis jag, av nostalgiska skäl, uppskattade mer än barnen.

Sedan åkte barnen vidare på andra äventyr och jag fick några dagar helt för mig själv i min gamla hemstad. Så mysigt! Kommer mer om det snart. Ha en fin Alla Helgons Kväll!

Sedan åkte barnen vidare  och jag fick några dagar helt för mig själv i min gamla hemstad. Så mysigt! Kommer mer om det snart. Ha en fin Alla Helgons Kväll!

 

Kommentarer

Kommentera