Nyskördat

Skördetider

Plötsligt har det blivit väldigt mycket höst i luften. Jag känner mig inte riktigt mogen för det ännu och hoppas att sommaren kommer tillbaka snart igen. Visserligen är hösten en riktig favorittid, men lite mer sommar måste det bli. Jag tröstar mig i grårusket med en varm kopp te gjord på en underbar liten verveine-mynta som växer i min zengarden. Smaken påminner mig om södra europa och jag drömmer mig bort till värmen en stund.

Och varför inte passa på att göra en svensk variant på spaghetti alle vongole, nu när tomat, persilja och chili finns att skörda i landet.

Buon appetito!

Det växer mängder av pepparmynta, marockansk mynta, rundmynta och temynta i min trädgård, alla med olika varianter av mintsmak. Och så växer det en liten ynklig vervien-mynta, en riktig favoritmynta som smakar sött och citrusaktigt. Jag använder framför allt de olika myntabladen till te och till att smaksätta mina färska juicer.

Det växer mängder av pepparmynta, marockansk mynta, rundmynta och temynta i min trädgård, alla med olika varianter av mintsmak. Och så växer det en liten ynklig vervien-mynta, en riktig favoritmynta som smakar sött och citrusaktigt. Jag använder framför allt de olika myntabladen till te och till att smaksätta mina färska juicer.

Ner med bladen i koppen och häll kokhett vatten över och låt det stå och dra en stund. En sked med honung förhöjer njutningen.

Ner med bladen i koppen och häll kokhett vatten över och låt det stå och dra en stund. En sked med honung förhöjer njutningen.

Till min glädje blir det gott om äpplen på mina gamla mossiga träd i år. Toppen, då det går åt mängder med äpplen till att göra juice, och sen är det underbart med äppelpaj. Favoritreceptet kommer på bloggen snart.

Till min glädje blir det gott om äpplen på mina gamla mossiga träd i år. Toppen, då det går åt mängder med äpplen till att göra juice, och sen är det underbart med äppelpaj. Favoritreceptet kommer på bloggen snart.

Idag åt jag mitt första åkeröäpple för i år. Lite surt ännu, men fullt ätbart.

Idag åt jag mitt första åkeröäpple för i år. Lite surt ännu, men fullt ätbart.

Jag smakade också på min första hemmaodlade vindruva, och de var väldigt söta och goda. De kommer bli perfekta till juicemaskinen.

Jag smakade också på min första hemmaodlade vindruva, och de var väldigt söta och goda. De kommer bli perfekta till juicemaskinen.

Jag älskar pasta al vongole, men det kan vara svårt att få tag i de små vongolemusslorna som traditionellt används i rätten. Men jag tycker det går lika bra med svenska blåmusslor. Jag kokar spagettin samtidigt som jag fräser schalottenlök, vitlök, tomatbitar och lite chili i olivolja. Häll över en skvätt vitt vin och lite av pastavattnet och sen musslorna. Låta koka någon minut och blanda sen ner spagettin med musslorna.

Jag älskar spaghetti alle vongole, men det kan vara svårt att få tag i de små vongolemusslorna som traditionellt används i rätten. Men jag tycker det går lika bra med svenska blåmusslor. Jag kokar spaghettin samtidigt som jag fräser schalottenlök, vitlök, tomatbitar och lite chili i olivolja. Häll över en skvätt vitt vin och lite av pastavattnet och sen musslorna. Låta koka någon minut och blanda sen ner spaghettin och hackad persilja med musslorna.

Spagetti al vongole på svenska med västkustmusslor. Det tar inte mer än tio minuter att tillreda och skall ätas pronto. Buon appetito!

Spaghetti alle vongole på svenska med västkustmusslor. Det tar inte mer än tio minuter att tillreda och skall ätas pronto. Buon appetito!

 

Kommentarer

Kommentera