Sommarkväll

Verandadörrar i kvällssol

Valparna fortsätter att växa och må bra och min förkylning försvann lika fort som den kom. Och ja, det blev färsk juice idag igen, för säkerhets skull och för att det är så gott!

Som jag tidigare nämnt har jag renoverat mitt hus. Under renoveringen har jag eftersträvat att bevara så mycket som möjligt av det gamla och samtidigt återställt det som förstörts vid tidigare renoveringar. En av de första sakerna jag återställde var verandadörrarna i salongen.

Första gången jag klev in i salongen, det största och finaste rummet på hela prästgården, så kände jag genast att det fattades något. En dörr eller möjligtvis ett fönster måste ha tagits bort. Jag ventilerande min känsla för en hantverkare som genast nappade och innan jag hunnit blinka satte han kofoten rakt in i väggen.  Och jag hade rätt; bakom gammal treetexisolering hittades inte liggande timmer som i övriga huset, utan istället en relativt nybyggd yta.

På Gysinge Centrum för byggnadsvård hittade jag ett par vackert slita dubbeldörrar med bubbliga små glasrutor. Efter en lätt renovering satt de perfekt på plats.

Under sommaren har de fått stå öppna, härligt inbjudande mot en veranda med kvällssol. Men när det ljuva sommarlivet övergick till kall vinter och pelletspannan krånglade (vilket tyvärr händer ibland och som jag fått lära mig hantera), så kändes gamla dragiga dörrar inte fullt så romantiskt längre.

Men jag lyckades råda bot på problemet och vågar påstå att dörrarna varit lika effektiva som vackra den här vintern. Jag satte helt enkelt en tjock madrass klädd i yllefilt mellan dem och dolde allt prydligt under en mängd av fönstervadd. Små springor, glipor och nyckelhål proppade jag diskret med traditionell linullsisolering som jag köpt på Ovolin i Örebro.

Nu är vintern snart över och jag ser så mycket fram mot en tid då verandadörrarna kan få stå vidöppna igen!

Våren har kommit och björkarna har börjat slå ut i grönt. Dags att slå upp verandadörrarna!

Här har våren kommit och björkarna börjat slå ut i grönt. Dags att slå upp verandadörrarna!

Under sommaren får dörrarna stå öppna, härligt inbjudande mot en stor veranda med kvällssol. Här är det tidig sommar och hela huset doftar av pion – min favoritblomma.

Det är svårt att tänka sig salongen utan verandadörrar.  Här är tidig sommar och hela huset doftar av pion – min favoritblomma.

Under sommaren får dörrarna stå öppna, härligt inbjudande mot en stor veranda med kvällssol.

Under sommaren får dörrarna stå öppna och släppa in kvällssolen.

 

Kommentarer

Kommentera