Bjud på tiramisù och pannacotta

Redaktionstips

Bjud på två olika efterrätter som gästerna kan välja mellan. Lika goda båda två!
TIRAMISù
6 personer
2 stora ägg, separerade gulor och vitor
75 gram florsocker
1 tsk vaniljsocker
250 g mascarponeost
10 savoiardikex (italienska fingerkex)
1 dl starkt kallt espressokaffe
½ dl marsalavin
Kakao att pudra över strax före servering.
Gör så här:
1. Vispa äggulorna med sockret. Vispa ner osten med elvisp.
2. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem i äggsmeten.
3. Dela kexen på hälften. Blanda kaffe och likör i en liten skål. Doppa kexbitarna snabbt på båda sidorna i kaffeblandningen. Ta fram 6 vackra glas och lägg 1–2 bitar av de blöta kexen i varje. Häll på lite av smeten över kexen. Doppa kex och lägg i glasen, fortsätt sedan att varva med smet och kex. Avsluta med smet.
4. Låt stå och dra till sig smakerna i kyl över natten. 5. Före servering: sikta över ett täckande lager av kakao.

PANNACOTTA
6 portioner
5 vaniljstänger
8 dl grädde
1 dl socker
1 gelatinblad
2 dl hallonsås
Gör så här:
1. Snitta vaniljstängerna och lägg ned dem och grädden i en kastrull, koka upp.
2. Kyl ned och ställ i kylen över natten.
3. Dagen efter: koka upp grädden igen och rör ned sockret.
4. Ta upp vaniljstängerna och skrapa ur de kvarvarande fröna ner i grädden.
5. Lägg gelatinbladet i kallt vatten och därefter ned i grädden. Rör om.
6. Häll upp pannacottan i vackra glas och ställ in i kylen i 4 timmar. 
Före servering: häll försiktigt på kall hallonsås.

Fler goda recept: 

Hjortgryta med pasta och svart tryffel
Festlig fasanfest i 1800-talsanda
Herrgårdsfruns vegoburgare

Start bildspel

Villa Strandskär byggdes runt 1896, då Sandhamn utvecklades till en exklusiv badort i skärgården. Huset har fått tillbaka sina originalfärger i gult och engelskt rött. Mangårdsbyggnaden på Gunnerud är byggd i nyklassicistisk panelarkitektur 1829. Jordberga fick sitt barockinspirerade utseende 1906 med hjälp av den danske arkitekten Glaesel. Till höger: Idéerna är många, men till en början är det viktigast för Carl-Adam och Marie att sätta sig in i den nuvarande verksamheten.

Kika in i en äkta norsk slottsjuvel

Kungligt

Oscarshall byggdes för att bli Oscar I:s och drottning Josefinas sommarviste, en plats för glädje och sorglös njutning, men slottet övergavs och fick förfalla. 2009 återinvigdes slottet, nyrenoverat av Kung Harald och Drottning Sonja.
Oscarshall är ett riktigt sagoslott och en av Norges viktigaste profana nygotiska byggnader. Det sägs att det var kung Oscar I:s och drottning Josefinas söner som föreslog att ett slott skulle byggas på just den här platsen.

Den avlånga vestibulen bjuder på en atmosfär av ett gotiskt kapell.

1847 fick den danske arkitekten Johan Henrik Nebelong, som även varit inblandad i uppförandet av det norska kungliga slottet, i uppdrag att rita Oscarshall. Lustslottet skulle få en tydlig nygotisk prägel. I Europa hade man länge vurmat för den medeltidsinspirerade stilen och i Norden fick den sitt genombrott ungefär vid den här tiden.

Mottagningsalongen med de sammetsklädda väggfälten understryker den medeltida känslan.

År 1852 stod Oscarshall färdigt, tänkt som utflyktsmål och sommarslott för kungafamiljen. Tragiska omständigheter gjorde dock att Oscar I och Josefina inte tog slottet i bruk det året. Prins Gustaf, parets näst äldste son, blev svårt sjuk och avled i september 1852. Inte långt därefter insjuknade kungen själv i tyfoidfeber.

Läs också: Svenska kungen visar Drottningholm

Först 1855 kunde Oscarshall invigas. Med på slottet den sommaren var den svenske greven Albert Ehrensvärd. I ett brev till diplomaten Ludwig Mannerström i Stockholm beskrev han ”huru kungen njöt af allt och var belåten med sitt verk”.

Oscar I:s maje­stätiskt vackra rum.

Åren efter Oscar I:s bortgång 1859 kom inte kungafamiljen att använda slottet i någon större utsträckning. År 1863 övergick det till staten. Nästan 20 år senare gjorde den dåvarande kungen, Oscar II, om Oscarshall till ett museum över Bernadottesläkten men det stängdes 1905. Slottet föll i en törnrosasömn fram till 1929. Sedan dess har slottet varit öppet för allmänheten i perioder men gradvis förfallit allt mer.

Matsalens väggar är dekorerade med målningar av Joachim Frich och Adolph Tidemand.

 

Någon har sagt att Oscarshall inte tål att stå utomhus och det ligger en del sanning i det påståendet. År 2005 var slottet svårt skadat av fukt och hussvamp. Då togs beslutet att rädda Oscarshall. Det krävdes ett stort och varsamt arbete för att restaurera allt ifrån möbler till inredningsdetaljer och konst. I augusti 2009 kunde kung Harald och drottning Sonja åter öppna Oscarshall för allmänheten. Sonja, som är mycket konstintresserad, öppnade också ett galleri i slottets forna köksbyggnad.

– Slottet har blivit en riktig juvel, sa drottning Sonja vid invigningen

Missa inte: Kungaparet invigde utställning om Prins Eugen