Sverige, Danmark, Spanien, Nederländerna och Norge. Alla har de haft kungliga bröllop under de senaste åren. Men hur är det egentligen när kungligheterna knyter sina äktenskapsband? Författaren och journalisten Magdalena Ribbing reder ut etikettsfrågor och traditioner kring kungliga bröllop.

Sverige, Danmark, Spanien, Nederländerna och Norge. Alla har de haft kungliga bröllop under de senaste åren. Men hur är det egentligen när kungligheterna knyter sina äktenskapsband? Författaren och journalisten Magdalena Ribbing reder ut etikettsfrågor och traditioner kring kungliga bröllop.

Kungliga bröllop är alltid grandiosa tillställningar. Praktfulla och festliga. De kräver en enorm planering och sysselsätter ett stort antal personer.
Hovstabspersonal, skräddare, kockar, polis och säkerhetstjänst arbetar heltid med förberedelserna många månader innan vigseln. Allt för att bröllopet och festen ska bli så storslagna och lyckade som möjligt.
– Av hävd är kungliga bröllop framför allt till för att glädja folket. Historiskt är ett kronprins- eller kronprinsessbröllop – eller en kungs bröllop – den största tillställningen av alla och den skedde i lika stor utsträckning för att glädja gemene man som för kungligheterna själva, säger Magdalena Ribbing, författare till bland annat en bok om bröllopsetikett.
– Förr var det självklart att undersåtarna fick ta del av festligheterna kring bröllopet. Det delades ut mat och dryck och man fick dansa på gator och torg.
– Och jag har svårt att se att det i dag skulle vara möjligt för exempelvis vår kronprinsessa att vigas utomlands vid någon ambassad eller tyst och diskret hemma.
En kunglig vigsel var förr både en historisk händelse och ett politiskt beslut. Ett äktenskap mellan två personer ur olika kungahus kom oftast till för att stärka relationen mellan två länder.
– De kungliga skulle gifta sig för fosterlandets skull, för att knyta samman två nationer. Kungliga äktenskap ingicks oftast av politiska skäl. De hade mycket lite med kärlek att göra, säger Magdalena Ribbing.
– Och därför var en del av dessa relationer olyckliga. Ett sådant var prins Wilhelms äktenskap med den ryska storfurstinnan Maria Pavlova 1908. De skilde sig sex år senare.
Trots att det har skett förändringar av möjligheten att välja äkta hälft för dagens kungligheter så har vigselakten en särskild tyngdpunkt:
– Bruden ska synas och vara strålande! Det var lika viktigt förr som det är i dag. Ett praktfullt exempel är den danska prinsessan Sofia Magdalena som gifte sig 1766 med Gustav III i en enorm silverfärgad brudklänning.

Brollopsetikett2

Foto: Holger Motzkau

När det gäller kungliga bröllop finns det en del som är nödvändigt i etikettsammanhang. Magdalena Ribbing berättar vad som gäller:

Förlovningen
Den ska självklart ske med regentens samtycke. Gäller det en kunglighet i arvsföljden måste tillstånd inhämtas från rege-ringen innan förlovningen offentliggörs. Kungligheter förlovar sig med syftet att ingå äktenskap. Ofta har de redan vid förlovningen bestämt ett datum för vigseln. Det brukar röra sig om en kortare tid, vanligen mindre än ett år framåt i tiden. Kungligheter gör alltså inte som många andra väljer att göra i dag, det vill säga förlovar sig på obestämd tid eller kanske till och med utan att ens ha bestämt om de alls ska gifta sig.

Inbjudan till bröllopet
Den skickas mellan sex veckor och två månader innan bröllopet äger rum. Alltså inte som så många av dagens bröllopsplanerare som i vissa fall när det gäller bröllop, dock inte kungliga, vill gå ut så lång tid som ett år i förväg. Men det är absurt att kräva att gästerna ska planera så långt i förväg. Två månader innan räcker!

Flera fester
Många av gästerna kommer resande och stannar i flera dagar och det är oftast därför som det kan vara flera  tillställningar i anslutning till själva bröllopsfesten. I Sverige har det funnits en tradition med en så kallad tärnbal kvällen innan bröllopet. Det hade vår nuvarande kung innan han och drottningen gifte sig.

Klädsel
På den så kallade tärnbalen har det oftast varit frack och likaså på bröllopet. Det innebär att de kvinnliga gästerna då måste ha åtminstone två frackklänningar med sig. I exempelvis England brukar vigseln äga rum tidigare på dagen och då är det jackett som gäller.

Bordsplacering
Den ser i stort sett ut på samma sätt som vid ”vanliga” bröllop. Brudparet och deras familjer, där självklart regenten finns med, sitter vid honnörsbordet. Sedan är det närheten bland släkt och vänner som avgör hur man sitter. På regent-, kronprins- och kronprinsessbröllop bjuds även företrädare för regeringen in.

Tal
Det är alltid regenten som håller tal vid ett kungligt bröllop på hög nivå, men även de vanliga familjetalen hålls från båda sidors släkt. I våra grannländer Norge och Danmark har man också traditionen att brudgummen håller ett tal där han hyllar bruden och tackar hennes föräldrar.

Presenter
Det är svårt att köpa presenter till kungligheter som vanligen redan har det mesta. Att tillverka något eget brukar därför uppskattas. Exempelvis kan vännerna göra en egen vacker kokbok.

 

NUVARANDE Kunglig bröllopsetikett
NÄSTA På Löfstad har tiden stått stilla