Coco Chanel är känd för sin kärlek till pärlor. Halsband av odlade Akoya-pärlor, 9,5 mm i diameter, med lås i silver samt metall. Klubbades för 15 000 kr på Bolins vårauktion 2007.

Coco Chanel är känd för sin kärlek till pärlor. Halsband av odlade Akoya-pärlor, 9,5 mm i diameter, med lås i silver samt metall. Klubbades för 15 000 kr på Bolins vårauktion 2007.

Vårda dina pärlor

Av Redaktionen
Chanel är känd för sin tidlösa elegans, så det är inte konstigt Chanel själv älskade att bära pärlor. De är en av våra mest tidlösa accessoarer perfekt för bröllop, som har funnits i århundraden – lär dig hand om dem på rätt sätt.

Pärlor bör träs om när knutarna mellan pärlorna är smutsiga eller när halsbandet blivit uttänjt. Akta pärlorna för lösningsmedel, hudkrämer, parfymer och hårspray.

Smycken i guld och de med stenar behåller sin skönhet med rengöring då och då. Smycken från 1800-talet bör lämnas in till en fackman, men de som inte är känsliga och av senare datum kan göras rena i en skål med milt handdiskmedel och vatten.

Orientaliska pärlor som är naturliga, ”äkta” pärlor förekommer, men är mer ovanliga. Stora jämna orientaliska pärlor är sällsynta och värdefulla.

Pärlor är gångbara i de flesta sammanhang och finns i många olika kvaliteter. Sedan de stora odlade kinesiska pärlorna kom ut på marknaden har priserna sjunkit kraftigt.

Bra pärlor ska ha ett tjockt lager pärlsubstans, en felfri yta och sidenglans. Exempel på bra köp är högkvalitativa odlade japanska Akoyapärlor (Mikimoto) som är 7-8 millimeter i diameter.

Odlade Tahitipärlor, som är svarta eller grå, ska vara naturligt färgade av musslan. Om pärlorna är mörka eller stumma så är de ofta infärgade.

De odlade South Sea-pärlorna från Australiens kuster är dyra – de är stora, vackra och det krävs mycket arbete att få fram dem.

Kommentarer

Kommentera

Hunt0

Hitta dina drömmars bröllopstårta

Söker du inspiration till din bröllopstårta? Titta här på Kanya Hunts eleganta tårtor och inspireras.

Vacker romantisk bröllopsklänning i silkesorganza från miamibridal.co.uk

Ljuvliga liljekonvaljer till bröllopet

Våren är snart här och bröllopstider stundar. Låt dig inspireras av en av naturens vackraste blommor – liljekonvaljen. Kommentarer Kommentera

tarta10

Spektakulära bröllopstårtor

Inspireras till din egen bröllopstårta av fantastiska skapelser från Elisabeth's Cake Emporium i London. Tårtexperten Elisabeth Solaru skapar bröllopskreationer till dessertbordet.

Smyckeskollektionen består av eleganta och tidlösa ringar, örhängen och halsband. www.macys.com

Marchesa lanserar bröllopssmycken

Designerduon Marchesa, lanserar nu en ljuvlig brudsmyckeskollektion. Kollektionen är exklusiv för Macys och säljs enbart via dem. Läs också: 5 gnistrande Cartierringar Unika vigselringar Kommentarer Kommentera

Marchesa fall collection 2015.

Designade bruddrömmar

Hitta din drömmklänning bland årets höstkollektioner, modeskaparna lockar den ena ljuvliga kreationen efter den andra.