Allt är inte vad det ser ut att vara. Trompe l'œil-tekniken är aktuell igen.

Allt är inte vad det ser ut att vara. Trompe l'œil-tekniken är aktuell igen.

6 stilfulla trender

Av Jonas Dahl
Delikata träarbeten med vackra inläggningar och glänsande lack på paneler möter skimrande bärnsten. Här är de senaste inredningstrenderna.

1 Lackade listverk

Riktiga träpaneler eller den enklare varianten med listverk som monteras direkt på väggen är ett effektfullt sätt att få väggen att kännas levande. Målade med glänsande lackfärg får de rummet att framstå i sin fulla prakt. På bilden handgjorda paneler från brittiska The Wall Panelling Company. Snarlik känsla har listerna från Carma i Mölndal.

Det blir allt trendigare med högglanslackade paneler.

Det blir allt trendigare med högglanslackade paneler.

2 Fuskträ

Dekor med mönster av trä i trompe l’œil, så kallad faux bois, var populärt i svunna tider när de ädla träslagen var dyrare än själva hantverket. I takt med att hantverk blivit dyrt har statusen för faux bois ökat. Tallrik, Sous Bois, från Alberto Pinto (1945–2012).

Trompe l'œil i alla dess former lär vi sannolikt se mer av.

Trompe l’œil i alla dess former lär vi sannolikt se mer av.

 

3 Modernt marketeri

Marketerier, eller inläggningsarbeten i ädla träslag, har ökat i popularitet den senaste tiden. Sannolikt som reaktion mot massproduktion i billiga material med kort livslängd. Smyckesskrinet Diamond kommer från Linley i London.

Intarsia behöver inte betyda gammaldags former och möbler från svunna tider.

Intarsia behöver inte betyda gammaldags former och möbler från svunna tider.

4 Baltisk bärnsten

Östersjöns guld har länge använts till smycken men nu syns den varmgula färgen även på brevkniven från nyöppnade House of Amber i Stockholm och på ljuslyktan The Amber Light av kvarts från brittiska Soane, priser på förfrågan.

Bärnsten är en gammal klassiker som nu känns högaktuell igen.

Bärnsten är en gammal klassiker som nu känns högaktuell igen.

 

 5   Runda former

Soffor, fåtöljer och puffar har under de flesta epoker haft raka och fyrkantiga former. Nu är 1920- och 1970-talens glamourösa runda möbler tillbaka, såväl i nyproduktion som hos antikhandlare. Uno Åhréns schäslong från 1923 kommer från Modernity i Stockholm. Den nytillverkade stolen med rund sits och rygg beställs hos Bert Van Hoecke Interiors på Lidingö. Priser på förfrågan.

Möbler med runda och glamourösa former intar inredningsscenen.

Möbler med runda och glamourösa former intar inredningsscenen.

 

6 Skärma av dig

Behovet av att inte bli störd verkar större än någonsin och trenden med vikskärmar har vuxit sig starkare. Men det är viktigt att skärmen är snygg! Denna är klädd i tagel och finns hos Ochre i London. Pris på förfrågan.

Skapa två vackra rum av ett med hjälp av en stilfull vikskärm.

Skapa två vackra rum av ett med hjälp av en stilfull vikskärm.

Läs mer om trendiga italienska Fendi som förvandlat mode till inredning, klicka här.

 

Kommentarer

Kommentera

Grand Antiques i Skeppsholmens sköna Eric Ericssonhall Foto Elisabeth Toll

Upplev Grand Antiques 2017 med oss på Gods & Gårdar!

Ett unikt erbjudande – nu bjuder vi in till en inspirerande dag med Gods & Gårdar på Grand Antiques! Lyssna till Sveriges främsta antikexperter, njut av en god lunch och se den exklusiva antikmässan i sällskap med Pontus Silfverstolpe. Den 9 november bjuder vi in till en dag full av kunskap, skönhetsupplevelser och inspiration. Boka […]

GoG_Vaxthus_Classicum

Ståtliga växthus

Drömmer du om en härligt grön oas där du kan njuta av exotiska växter, frukt och egenodlade kryddor? Här är åtta växthus att låta sig inspireras av.

Badkar från engelska Drummond’s.

5 idéer för badrum

Drömmer du om att bygga nytt badrum? Gods & Gårdar har plockat ut fem badfavoriter ur höstens nyheter.

En modern variant av klänningen som Jeanne Parmentier (1634–1710) bär på porträttet finns hos Thalia för 17 500 kr. Tyget Arietta sky i blågrå, 615 kr/m, Designers Guild. Tygskor i silverglitter, 3 795 kr, Stockholm Market. Grå bänk, 11 190 kr, Oscar & Clothilde.

Isblå slottsdrömmar

Dröm dig bort till en slottfest med dans under kristallkronor och i skenet av ljuset från kandelabrar. Frasande siden, guldglimmande skor och Lövsta bruks vackra miljö bjuder på slottsinspiration.

Clive Christians inredning Victorian har hämtat inspiration från 1800-talets rikt dekorerade salonger.

Läckert kök i 1800-talsstil

Under den viktorianska eran var köket en arbetsplats för pigor och husor. Här har man i stället hämtat inspiration från tidens fina salonger och skapat ett kök i överdådig 1800-talsstil.