klassisk-vardagsrum

Älskade kakelugn!

Av Amanda Strömberg, Houzz
Renovering och heminredning
Go och rund eller pampig och imponerande, kakelugnen är en favorit hemma som efter 300 år fortsätter att vara en effektiv värmekälla.

Har du redan en kakelugn hemma är det bara att gratulera. Den sprider värme, höjer mysfaktorn och tillför en unik karaktär till alla hem. Eftersom vi ser så många är det lätt att tro att kakelugnen är en svensk uppfinning men faktum är att den utvecklades i Sydtyskland och kom först till Sverige i slutet på medeltiden. På 1500-talet lät Johan III montera kakelugnar på Kalmar och Borgholms slott. Dessa var då av en energislukande konstruktion. Under 1700-talet ledde järnindustrin till vedbrist, vilket skyndade på utvecklingen. Man ville ha eldstäder som behöll värmen i husen längre, och det var bråttom. Två svenskar, Carl Johan Cronstedt och Fabian Wrede, uppfann en genialisk lösning som blev startskottet för det moderna bostadsbyggandet.

Glansperiod
Kakelugnen var en populär värmekälla fram till första världskriget. Då installerades centralvärmesystemet och folket gladdes istället åt elementens stilla sus och rökfria värme. Många av de kakelugnar som fanns revs ut och kastades på soptippen. Idag har dock kakelugnen återigen blivit en populär värmekälla i våra hem, mycket på grund av stigande energipriser och ett ökat intresse för kultur. De ger garanterat värde om man tänker på att sälja sin fastighet vidare.

Effektiva värmespridare
En kakelugn ska ju inte bara vara en fröjd för ögat, den ska också värma upp hemmet effektivt. Men hur går det till? Jo, en kakelugn är uppbyggd för att behålla värmen från elden så länge som möjligt. Experter murar upp en labyrint av vertikala gångar som värmen ska ledas genom, och på så sätt behåller kakelugnen värmen längre än de värmekällor som släpper ut värmen direkt i rummet och i skorstenen. En braskamin kommer snabbt upp i ca 8kW och är bra för att värma ett rum snabbt, men en kamin kommer upp i behagliga 2kW cirka 3 timmar efter brasan tänts. Sen håller den värmen i timvis, ofta hela natten.

Hur ofta ska man elda?
Elda försiktigt och med sunt förnuft, det är ingen vits att brassa på med en massa ved i en kakelugn eftersom den är skapad för att ta hand om den värme som finns och förvalta den väl. Ungefär två-tre brasor per dag är en bra måttstock för att på bästa sätt bevara din kakelugn, minska eldningsolyckor och bespara grannar från eventuellt dåligt os. Tänk på att det tar några timmar innan din kakelugn blir varm, men sen strålar den goda värmen ut desto längre. En sån här rund variant vill man nästan slå armarna om efter en kall promenad.

Vackra mönster från 1700-talets mitt
När rokokostilen kom till Sverige blev allting plötsligt större, kurvigare och färggladare. Inspirationen kom främst från kinesiska mönster och det var inte ovanligt att förlagor från blå-vita serviser användes på kakelugnarna. Motiven målades för hand på varje enskilt kakel i koboltblå, gult, grönt eller brunviolett men under den här perioden mest mot vit botten.

Enkelhet under tidigt 1800-tal
Under empiren var kakelugnarna enkla och ovanligt låga. Detta för att man skulle få rum med en stor pokal eller staty högst upp – en multifunktionell möbel hade alltså skapats. Ugnarna gjordes vanligen helvita med sparsam dekor, precis som på bilden.

Gammalt blir nytt under sena 1800-talet
Former från tidigare epoker kom upp till ytan igen. Kakelugnarna anpassades efter högborgerliga ideal där olika rum inreddes i skilda nystilar. Exempelvis kunde ett rum som inretts i nyrenässansstil ha en ugn med reliefmönstrat kakel i olika mörka färger.I bondhushållet var kakelugnarna under den här tiden vita, släta och enkla. Och visste ni att det är dessa ugnar som är allra populärast i Sverige idag? Undra vad det forna rikemansfolket hade sagt om de visste det.

Lågmäld epok i början på 1900-talet
Helvitt, avskalat och stilrent – det var den rätta melodin då jugendstilen var populär. Kakelugnarna dekorerades sparsamt med enstaka reliefer från växtriket. Även målade mönster förekom.

Intresserad av en klassisk kakelugn?
Vill du ha en klassisk kakelugn installerad i ditt hus går det självklart bra, även i moderna hem utan rökgångar eftersom de kan byggas till – ta en titt på utbudet hos Gabriel Kakelugnar. Ta kontakt med din lokala kakelugnsmakare så kan de kontrollera dina förutsättningar. De kostar upp emot 100,000 kr, men om de byggs rätt sparar kakelugnarna in på elkostnaderna – och de är ju så mycket snyggare än ett element.

Mer inspiration!

Renovering och heminredning

Kommentarer

Kommentera

Etiketter: Inredning, Kakelugnar
Badkar från engelska Drummond’s.

5 idéer för badrum

Drömmer du om att bygga nytt badrum? Gods & Gårdar har plockat ut fem badfavoriter ur höstens nyheter.

En modern variant av klänningen som Jeanne Parmentier (1634–1710) bär på porträttet finns hos Thalia för 17 500 kr. Tyget Arietta sky i blågrå, 615 kr/m, Designers Guild. Tygskor i silverglitter, 3 795 kr, Stockholm Market. Grå bänk, 11 190 kr, Oscar & Clothilde.

Isblå slottsdrömmar

Dröm dig bort till en slottfest med dans under kristallkronor och i skenet av ljuset från kandelabrar. Frasande siden, guldglimmande skor och Lövsta bruks vackra miljö bjuder på slottsinspiration.

Clive Christians inredning Victorian har hämtat inspiration från 1800-talets rikt dekorerade salonger.

Läckert kök i 1800-talsstil

Under den viktorianska eran var köket en arbetsplats för pigor och husor. Här har man i stället hämtat inspiration från tidens fina salonger och skapat ett kök i överdådig 1800-talsstil.

Stora salen har inspirerats av slottet Vaux-le-Vicomte i Frankrike.

6 fantastiska vardagsrum

Vardagsrummet är det rum i våra hem där vi lägger mest krut och som är tongivande för husets stil. Här är sex vackra vardagsrum som publicerats i Gods & Gårdar under 2014. Varsågod! Inspireras och njut!

Följ med hem till Anne Charlotte, som återskapat den ursprungliga känslan i sitt sekelskifteskök.

Platsbyggt drömkök med sekelskifteskänsla

När Anne Charlotte och Stefan flyttade in i 1800-talsvåningen var köket ett hopkok av 1930- och 70-tal. Idag har de återskapat sekelskifteskänslan, med inspiration från gamla fotografier.