Den vackra kakelugnen ger en varm känsla åt badrummet i 1700-talsflygeln.

Den vackra kakelugnen ger en varm känsla åt badrummet i 1700-talsflygeln.

Badrum i harmoni med 1700-talsherrgården

Av Tina Klingspor Foto Klas Sjöberg
Gods & Gårdar besökte i 1700-talsflygeln på Ekebergs herrgård, där man skapat två vackra, bekväma badrum i harmoni med husets ursprung.

Vid restaureringen av 1700-talsflygeln på Ekeberg behövde man installera två badrum. Målet var att inte ändra på dispositionen, utan helt anpassa förnyelsen efter befintliga förutsättningar. Det ena badrummet placerades på övervåningen, i ett av sovrummen, där den målade takbården fick vara kvar och kakelugnen plockades ner, för att renoveras och sedan byggas upp igen.

Väggarna kläddes med gårdens egen marmor.

Väggarna kläddes med gårdens egen marmor.

Vatten och avlopp drogs in och valda delar av väggarna kläddes med gårdens egen marmor, Ekebergsmarmor. Därefter placerades badrumsinredningen ut mer eller mindre som lösa möbler. Utan att ändra på grundkonstruktionen förvandlades sovrummet till ett luftigt och inbjudande badrum med lyxig spakänsla.

Badrummet inreddes luftigt, med lösa möbler.

Badrummet inreddes luftigt, med lösa möbler.

Det andra badrummet byggdes in i ett befintligt förråd på andra våningen. Förrådet delades i tre öppna sektioner med separat avdelning för wc, dusch och handfat med kommod. Därefter kläddes väggar och golv i blågrå Ekebergsmarmor. För att undvika att redovisa marmorplattornas tjocklek slipades kanterna i 45 grader och girades genomgående i alla hörn och vinklar. Marmorns mjuka övergångar får rummet att kännas som om det vore hugget direkt ur sten.

Elegant känsla, som hugget ur sten.

Elegant känsla, som hugget ur sten.

Djup och volym skapade man genom att placera en stor spegel på mellanväggen och ovanför handfatet mittemot. Speglarna integrerades i marmorn och för att rumsligheten och harmonin inte skulle påverkas, lämnades ett tydligt avstånd från taket. En handsnickrad kommod i ek fick ge en varm och behaglig kontrast till marmorn och samtidigt bidra till att förstärka rummets maskulina atmosfär.

Läs mer om Ekebergsmarmor

Här berättar Tina om sin styling av badrummet

Mer: Badrum i modern herrgårdsstil

Tre inspirerande badrum

Kommentarer

Kommentera

Clive Christians inredning Victorian har hämtat inspiration från 1800-talets rikt dekorerade salonger.

Läckert kök i 1800-talsstil

Under den viktorianska eran var köket en arbetsplats för pigor och husor. Här har man i stället hämtat inspiration från tidens fina salonger och skapat ett kök i överdådig 1800-talsstil.

Stora salen har inspirerats av slottet Vaux-le-Vicomte i Frankrike.

6 fantastiska vardagsrum

Vardagsrummet är det rum i våra hem där vi lägger mest krut och som är tongivande för husets stil. Här är sex vackra vardagsrum som publicerats i Gods & Gårdar under 2014. Varsågod! Inspireras och njut!

Följ med hem till Anne Charlotte, som återskapat den ursprungliga känslan i sitt sekelskifteskök.

Platsbyggt drömkök med sekelskifteskänsla

När Anne Charlotte och Stefan flyttade in i 1800-talsvåningen var köket ett hopkok av 1930- och 70-tal. Idag har de återskapat sekelskifteskänslan, med inspiration från gamla fotografier.

Badkaret i grön carraramarmor är väl tilltaget, två meter långt. Kandelaber, 1810. Lampetter i jugend, 1910, och förgylld spegel tillhör originalinteriören 1910 på Årsta slott. Karmstol, 1840-tal, tillhör Fredrika Bremervåningen, Årsta slott.

Sagolikt slottsbad i marmor

Drömbadrummet i marmor från 1910 finns på Årsta slott. Vår stylist byggde upp en härlig inredning i det sagolika badet med fin frotté, antikviteter och rara detaljer. Titta njut och inspireras.

GoG_Vaxthus_Planthouse

Ståtliga växthus

Drömmer du om en härligt grön oas där du kan njuta av exotiska växter, frukt och egenodlade kryddor? Här är åtta växthus att låta sig inspireras av.