Den vackra kakelugnen ger en varm känsla åt badrummet i 1700-talsflygeln.

Den vackra kakelugnen ger en varm känsla åt badrummet i 1700-talsflygeln.

Badrum i harmoni med 1700-talsherrgården

Av Tina Klingspor Foto Klas Sjöberg
Gods & Gårdar besökte i 1700-talsflygeln på Ekebergs herrgård, där man skapat två vackra, bekväma badrum i harmoni med husets ursprung.

Vid restaureringen av 1700-talsflygeln på Ekeberg behövde man installera två badrum. Målet var att inte ändra på dispositionen, utan helt anpassa förnyelsen efter befintliga förutsättningar. Det ena badrummet placerades på övervåningen, i ett av sovrummen, där den målade takbården fick vara kvar och kakelugnen plockades ner, för att renoveras och sedan byggas upp igen.

Väggarna kläddes med gårdens egen marmor.

Väggarna kläddes med gårdens egen marmor.

Vatten och avlopp drogs in och valda delar av väggarna kläddes med gårdens egen marmor, Ekebergsmarmor. Därefter placerades badrumsinredningen ut mer eller mindre som lösa möbler. Utan att ändra på grundkonstruktionen förvandlades sovrummet till ett luftigt och inbjudande badrum med lyxig spakänsla.

Badrummet inreddes luftigt, med lösa möbler.

Badrummet inreddes luftigt, med lösa möbler.

Det andra badrummet byggdes in i ett befintligt förråd på andra våningen. Förrådet delades i tre öppna sektioner med separat avdelning för wc, dusch och handfat med kommod. Därefter kläddes väggar och golv i blågrå Ekebergsmarmor. För att undvika att redovisa marmorplattornas tjocklek slipades kanterna i 45 grader och girades genomgående i alla hörn och vinklar. Marmorns mjuka övergångar får rummet att kännas som om det vore hugget direkt ur sten.

Elegant känsla, som hugget ur sten.

Elegant känsla, som hugget ur sten.

Djup och volym skapade man genom att placera en stor spegel på mellanväggen och ovanför handfatet mittemot. Speglarna integrerades i marmorn och för att rumsligheten och harmonin inte skulle påverkas, lämnades ett tydligt avstånd från taket. En handsnickrad kommod i ek fick ge en varm och behaglig kontrast till marmorn och samtidigt bidra till att förstärka rummets maskulina atmosfär.

Läs mer om Ekebergsmarmor

Här berättar Tina om sin styling av badrummet

Mer: Badrum i modern herrgårdsstil

Tre inspirerande badrum

Kommentarer

Kommentera

GoG_Vaxthus_Classicum

Ståtliga växthus

Drömmer du om en härligt grön oas där du kan njuta av exotiska växter, frukt och egenodlade kryddor? Här är åtta växthus att låta sig inspireras av.

Badkar från engelska Drummond’s.

5 idéer för badrum

Drömmer du om att bygga nytt badrum? Gods & Gårdar har plockat ut fem badfavoriter ur höstens nyheter.

En modern variant av klänningen som Jeanne Parmentier (1634–1710) bär på porträttet finns hos Thalia för 17 500 kr. Tyget Arietta sky i blågrå, 615 kr/m, Designers Guild. Tygskor i silverglitter, 3 795 kr, Stockholm Market. Grå bänk, 11 190 kr, Oscar & Clothilde.

Isblå slottsdrömmar

Dröm dig bort till en slottfest med dans under kristallkronor och i skenet av ljuset från kandelabrar. Frasande siden, guldglimmande skor och Lövsta bruks vackra miljö bjuder på slottsinspiration.

Clive Christians inredning Victorian har hämtat inspiration från 1800-talets rikt dekorerade salonger.

Läckert kök i 1800-talsstil

Under den viktorianska eran var köket en arbetsplats för pigor och husor. Här har man i stället hämtat inspiration från tidens fina salonger och skapat ett kök i överdådig 1800-talsstil.

Stora salen har inspirerats av slottet Vaux-le-Vicomte i Frankrike.

6 fantastiska vardagsrum

Vardagsrummet är det rum i våra hem där vi lägger mest krut och som är tongivande för husets stil. Här är sex vackra vardagsrum som publicerats i Gods & Gårdar under 2014. Varsågod! Inspireras och njut!