Till fördel för det estetiska intrycket har alla skrymmande hushållsmaskiner dolts bakom skåpluckor.

Till fördel för det estetiska intrycket har alla skrymmande hushållsmaskiner dolts bakom skåpluckor.

Bygg nytt herrgårdskök i gammal stil

AV HELENA NORDENBERG FOTO MARTINA K SVENSSON
Med brasan sprakande i kökets öppna spis kan vännerna mingla runt med en fördrink i handen medan värdparet underhåller sina gäster. När köket i 1700-talshuset skulle renoveras var komfort och trivsel ledstjärnor i arbetet.

Från början var den en nålfabrik men senare förvandlades industribyggnaden i Nacka till en privatbostad. DeT stod tidigt klart att ägna  ville göra en grundlig renovering. Detta gällde inte minst köket, husets hjärta.

Kalksten valdes till både bänkskivor  och golv i köket. På så vis kopplades husets  hjärta samman med den intilliggande hallen  med dess redan befintliga kalkstensgolv.

Kalksten valdes till både bänkskivor och golv i köket. På så vis kopplades husets hjärta samman med den intilliggande hallen med dess redan befintliga kalkstensgolv.

En sak som familjen var säker på redan från början var att de ville kunna leva ett modernt och komfortabelt liv, men med hänsyn tagen till husets gamla själ. De tog en antikvarie till hjälp för att få reda på vad som var värt att bevara och vad som kunde åter-skapas.

– Det handlade till exempel om golv och väggar och paneler. I köket fanns en äldre kökslucka kvar som vi kunde utgå ifrån och efter denna nyproducerades övriga luckor.

Resultatet blev smakfullt. De sobert pärlgrå luckorna ger ljus och rymd och bryter på ett finstämt sätt av mot den moderna gräddgula spisen från Falcon.

Kökets väggar är klädda i mosaik med ett mönster i vitt och blått. Det kommer från italienska Bisazza.

Kökets väggar är klädda i mosaik med ett mönster i vitt och blått. Det kommer från italienska Bisazza.

Ägarna har också bytt 1960-talsfönstren mot äldre varianter med nytillverkat glas i gammal stil. På sommaren tas innerfönstren bort.

Både det nyinlagda golvet och bänk-skivorna i köket är gjorda i kalksten, som är ack så vackert, men kanske inte världens mest praktiska material eftersom det är ganska känsligt.

Dessutom valde familjen att installera en svårslagen stämningshöjare med hög mysfaktor i sitt kök – en eldstad.

Dessutom valde familjen att installera en svårslagen stämningshöjare med hög mysfaktor i sitt kök – en eldstad.

– Men det är sådant man får ta, vi vill inte bo i ett museum, säger husets härskarinna och tillägger att de valde kalksten även till golvet för att koppla samman köket med den intilliggande hallens redan befintliga kalkstensgolv.

Kökets väggar är klädda i mosaik med ett mönster i vitt och blått. Det kommer från italienska Bisazza, ett av världens största mosaikmärken.

Dessutom valde familjen att installera en svårslagen stämningshöjare med hög mysfaktor i sitt kök:

– Vi visste från början att vi ville ha en öppen spis i köket, men det man verkligen måste tänka på är att vara noga med rökkanaler och skorsten så att det blir ordentligt gjort.

I eldstaden finns också ett litet rotisserie där godbitar sakta kan griljeras till perfektion.

Duvn_s-G_rd_4021

– Vi trodde att renoveringen av huset skulle ta ett eller två år, inte mer. Det tog fem år. Det man kanske inte tänker på från början är att varje enskilt beslut tar tid att komma fram till. I dag är vi väldigt nöjda med resultatet.

Guldkantat drömbad

Modern slottsinredning

Kommentarer

Kommentera

Etiketter: herrgårdskök
Grand Antiques i Skeppsholmens sköna Eric Ericssonhall Foto Elisabeth Toll

Upplev Grand Antiques 2017 med oss på Gods & Gårdar!

Ett unikt erbjudande – nu bjuder vi in till en inspirerande dag med Gods & Gårdar på Grand Antiques! Lyssna till Sveriges främsta antikexperter, njut av en god lunch och se den exklusiva antikmässan i sällskap med Pontus Silfverstolpe. Den 9 november bjuder vi in till en dag full av kunskap, skönhetsupplevelser och inspiration. Boka […]

GoG_Vaxthus_Classicum

Ståtliga växthus

Drömmer du om en härligt grön oas där du kan njuta av exotiska växter, frukt och egenodlade kryddor? Här är åtta växthus att låta sig inspireras av.

Badkar från engelska Drummond’s.

5 idéer för badrum

Drömmer du om att bygga nytt badrum? Gods & Gårdar har plockat ut fem badfavoriter ur höstens nyheter.

En modern variant av klänningen som Jeanne Parmentier (1634–1710) bär på porträttet finns hos Thalia för 17 500 kr. Tyget Arietta sky i blågrå, 615 kr/m, Designers Guild. Tygskor i silverglitter, 3 795 kr, Stockholm Market. Grå bänk, 11 190 kr, Oscar & Clothilde.

Isblå slottsdrömmar

Dröm dig bort till en slottfest med dans under kristallkronor och i skenet av ljuset från kandelabrar. Frasande siden, guldglimmande skor och Lövsta bruks vackra miljö bjuder på slottsinspiration.

Clive Christians inredning Victorian har hämtat inspiration från 1800-talets rikt dekorerade salonger.

Läckert kök i 1800-talsstil

Under den viktorianska eran var köket en arbetsplats för pigor och husor. Här har man i stället hämtat inspiration från tidens fina salonger och skapat ett kök i överdådig 1800-talsstil.