Den antika ramen hittades i Barcelona och en lokal hantverkare satte in det fasettslipade spegelglaset.

Den antika ramen hittades i Barcelona och en lokal hantverkare satte in det fasettslipade spegelglaset.

Guldkantat drömbad

Text och foto Franciska Munck- Johansen
Med inspiration från ett danskt slott skapades herrgårdens nya badrum, en 20 kvadratmeter stor oas med badkar, dusch och öppen spis.

Den vackra herrgården på 860 kvadratmeter hade bara ett badrum. När en aktiv barnfamilj flyttade in stod därför ett nytt, rymligt badrum högst upp på önskelistan.

– Jag hade en dröm om att kunna ligga i badkaret och njuta av utsikten utanför fönstret, berättar Mette, frun i huset.

Den antika ramen hittades i Barcelona och en lokal  hantverkare satte in det fasettslipade spegelglaset.

Den antika ramen hittades i Barcelona och en lokal hantverkare satte in det fasettslipade spegelglaset.

Utrymmet fanns, men det skulle visa sig bli ett betydligt större projekt än de hade kunnat ana, men också ett slutresultat som var väl värt att vänta på.

– Badet ligger i den gamla pigkammaren och vi ville få till en romantisk stil som passar in i den historiska miljön samtidigt som rummet måste ha komfort och alla moderna faciliteter.

På besök i ett danskt slott fattade familjen tycke för en stor lyxig duschanordning i mässing och bestämde sig för att skaffa en liknande till sitt nya badrum. Först när badrummet var så gott som klart hittade de en fransk tillverkare som sålde liknande produkter, men när duschanordningen
äntligen var på plats visade det sig att avståndet mellan rören var alldeles för stort och hela väggen med fuktspärr fick brytas upp så att rören kunde justeras för att passa till blandaren.

bad4

I rummet stod tidigare en kamin, men familjen ville hellre ha en öppen spis.

– Att hitta en murare som trodde på idén och som inte räddes den igensatta rökgången var ett projekt i sig. Dessutom måste golvet förstärkas för att klara vikten av eldstaden.

Det tog tio månader innan badrummet var klart. Viljan att bevara originalinredningen med trälister och väggpanel var en bidragande orsak till den långa byggtiden eftersom det krävde komplicerade rördragningar.

Glasväggarna kring duschen är diskreta. Den stora murade öppna spisen ger härlig värme.

Glasväggarna kring duschen är diskreta. Den stora murade öppna spisen ger härlig värme.

Men slutet gott, allting gott. I dag har familjen ett badrum på över 20 kvadratmeter med en svårslagen utsikt över landskapet utanför.

– När elden sparkar i den öppna spisen och det ryker från det varma skumbadet, då glöms alla vedermödor bort, säger Mette. Men vi har ett råd till alla som vill göra något liknande; Var beredda på många överraskningar längs vägen.

Kommentarer

Kommentera

Etiketter: Slottsbadrum
Grand Antiques i Skeppsholmens sköna Eric Ericssonhall Foto Elisabeth Toll

Upplev Grand Antiques 2017 med oss på Gods & Gårdar!

Ett unikt erbjudande – nu bjuder vi in till en inspirerande dag med Gods & Gårdar på Grand Antiques! Lyssna till Sveriges främsta antikexperter, njut av en god lunch och se den exklusiva antikmässan i sällskap med Pontus Silfverstolpe. Den 9 november bjuder vi in till en dag full av kunskap, skönhetsupplevelser och inspiration. Boka […]

GoG_Vaxthus_Classicum

Ståtliga växthus

Drömmer du om en härligt grön oas där du kan njuta av exotiska växter, frukt och egenodlade kryddor? Här är åtta växthus att låta sig inspireras av.

Badkar från engelska Drummond’s.

5 idéer för badrum

Drömmer du om att bygga nytt badrum? Gods & Gårdar har plockat ut fem badfavoriter ur höstens nyheter.

En modern variant av klänningen som Jeanne Parmentier (1634–1710) bär på porträttet finns hos Thalia för 17 500 kr. Tyget Arietta sky i blågrå, 615 kr/m, Designers Guild. Tygskor i silverglitter, 3 795 kr, Stockholm Market. Grå bänk, 11 190 kr, Oscar & Clothilde.

Isblå slottsdrömmar

Dröm dig bort till en slottfest med dans under kristallkronor och i skenet av ljuset från kandelabrar. Frasande siden, guldglimmande skor och Lövsta bruks vackra miljö bjuder på slottsinspiration.

Clive Christians inredning Victorian har hämtat inspiration från 1800-talets rikt dekorerade salonger.

Läckert kök i 1800-talsstil

Under den viktorianska eran var köket en arbetsplats för pigor och husor. Här har man i stället hämtat inspiration från tidens fina salonger och skapat ett kök i överdådig 1800-talsstil.