Lidingövillan från 1910 har fått ett klassiskt och tidlöst kök från Kvänum. De stålgråa luckorna och den stilrena takfläkten ger ett modernt intryck. Kakel gör väggarna lätta att torka av och skyddar mot slitage när hundar och barn med skolväskor rör sig i de trånga utrymmena.

Lidingövillan från 1910 har fått ett klassiskt och tidlöst kök från Kvänum. De stålgråa luckorna och den stilrena takfläkten ger ett modernt intryck. Kakel gör väggarna lätta att torka av och skyddar mot slitage när hundar och barn med skolväskor rör sig i de trånga utrymmena.

Skapa perfekta familjeköket

Av Helena Nimbratt Foto Anne Nyblaeus
När den stora familjen skulle göra om sitt kök kontaktade de inredningsdesigner Birgitta Örne. Uppdraget hon fick var att göra ett klassiskt kök med moderna finesser – som framför allt var vackert!

Det märks när ett kök har skapats för att användas. Så är det med det tidlöst inredda köket i den praktfulla sekelskiftesvillan strax utanför Stockholm som inredningsdesigner Birgitta Örne tagit fram.

– Paret önskade sig ett restaurangkök, funktionellt, lätt att hålla rent och med praktiska ytor, berättar hon. Dessutom lever de ett modernt familjeliv och tanken var att köket skulle fungera som en trivsam samlingsplats för familjen varje morgon innan det är dags för skola och arbete.

Dessutom skulle det vara vackert.

Missa inte de nya köken från Armani

Det gamla köket byttes ut mot Dalby, ett handmålat klassiskt kök i herrgårdsstil med stålgrå luckor från Kvänum.

– Paret vågade vara djärva och hänga på idén att skapa något som känns exklusivt och personligt utan att vara överdekorerat.

Kvänum ritade in en stor inbjudande köksö centralt i rummet med plats för spis och socialt umgänge. Här kan barnen göra sina läxor och gästerna avnjuta ett glas aperitif.

Väggarna fick en bröstpanel i kakel med klassisk sättning och en dekorlist som extra vacker detalj.

Det som verkligen gör att köket andas exklusiv kvalitet är det fantastiska och iögonfallande golvet av Carrara- och Nero marquina-marmor från stenfirma Bror Törner.

Arbetsbänkarna är också av marmor och bidrar till lättstädade ytor. En av väggarna är inredd med höga vitrinskåp som bibehåller känslan av rymd i rummet och ändå skänker mängder av praktisk förvaring.

Lika mycket som skåp och köksluckor stämmer stilmässigt med husets historia så är vitvaror och teknik det senaste på marknaden. En mindre diskho intill spisen ger praktisk tillgång till vatten under matlagningen. Två större, djupa hoar kan fiffigt dölja smutsig disk och ett rejält separat sopkärl med lock är ett måste för den som lagar mycket mat.

– Kyl, spis och vatten bör förhålla sig till varandra i en triangel så att allt nödvändigt finns tillgängligt vid matlagning.

Kommentarer

Kommentera

Etiketter:
Clive Christians inredning Victorian har hämtat inspiration från 1800-talets rikt dekorerade salonger.

Läckert kök i 1800-talsstil

Under den viktorianska eran var köket en arbetsplats för pigor och husor. Här har man i stället hämtat inspiration från tidens fina salonger och skapat ett kök i överdådig 1800-talsstil.

Stora salen har inspirerats av slottet Vaux-le-Vicomte i Frankrike.

6 fantastiska vardagsrum

Vardagsrummet är det rum i våra hem där vi lägger mest krut och som är tongivande för husets stil. Här är sex vackra vardagsrum som publicerats i Gods & Gårdar under 2014. Varsågod! Inspireras och njut!

Följ med hem till Anne Charlotte, som återskapat den ursprungliga känslan i sitt sekelskifteskök.

Platsbyggt drömkök med sekelskifteskänsla

När Anne Charlotte och Stefan flyttade in i 1800-talsvåningen var köket ett hopkok av 1930- och 70-tal. Idag har de återskapat sekelskifteskänslan, med inspiration från gamla fotografier.

Badkaret i grön carraramarmor är väl tilltaget, två meter långt. Kandelaber, 1810. Lampetter i jugend, 1910, och förgylld spegel tillhör originalinteriören 1910 på Årsta slott. Karmstol, 1840-tal, tillhör Fredrika Bremervåningen, Årsta slott.

Sagolikt slottsbad i marmor

Drömbadrummet i marmor från 1910 finns på Årsta slott. Vår stylist byggde upp en härlig inredning i det sagolika badet med fin frotté, antikviteter och rara detaljer. Titta njut och inspireras.

GoG_Vaxthus_Planthouse

Ståtliga växthus

Drömmer du om en härligt grön oas där du kan njuta av exotiska växter, frukt och egenodlade kryddor? Här är åtta växthus att låta sig inspireras av.