När den stora familjen skulle göra om sitt kök kontaktade de inredningsdesigner Birgitta Örne. Uppdraget hon fick var att göra ett klassiskt kök med moderna finesser – som framför allt var vackert!

När den stora familjen skulle göra om sitt kök kontaktade de inredningsdesigner Birgitta Örne. Uppdraget hon fick var att göra ett klassiskt kök med moderna finesser – som framför allt var vackert!

Det märks när ett kök har skapats för att användas. Så är det med det tidlöst inredda köket i den praktfulla sekelskiftesvillan strax utanför Stockholm som inredningsdesigner Birgitta Örne tagit fram.

– Paret önskade sig ett restaurangkök, funktionellt, lätt att hålla rent och med praktiska ytor, berättar hon. Dessutom lever de ett modernt familjeliv och tanken var att köket skulle fungera som en trivsam samlingsplats för familjen varje morgon innan det är dags för skola och arbete.

Dessutom skulle det vara vackert.

Missa inte de nya köken från Armani

Det gamla köket byttes ut mot Dalby, ett handmålat klassiskt kök i herrgårdsstil med stålgrå luckor från Kvänum.

– Paret vågade vara djärva och hänga på idén att skapa något som känns exklusivt och personligt utan att vara överdekorerat.

Kvänum ritade in en stor inbjudande köksö centralt i rummet med plats för spis och socialt umgänge. Här kan barnen göra sina läxor och gästerna avnjuta ett glas aperitif.

Väggarna fick en bröstpanel i kakel med klassisk sättning och en dekorlist som extra vacker detalj.

Det som verkligen gör att köket andas exklusiv kvalitet är det fantastiska och iögonfallande golvet av Carrara- och Nero marquina-marmor från stenfirma Bror Törner.

Arbetsbänkarna är också av marmor och bidrar till lättstädade ytor. En av väggarna är inredd med höga vitrinskåp som bibehåller känslan av rymd i rummet och ändå skänker mängder av praktisk förvaring.

Lika mycket som skåp och köksluckor stämmer stilmässigt med husets historia så är vitvaror och teknik det senaste på marknaden. En mindre diskho intill spisen ger praktisk tillgång till vatten under matlagningen. Två större, djupa hoar kan fiffigt dölja smutsig disk och ett rejält separat sopkärl med lock är ett måste för den som lagar mycket mat.

– Kyl, spis och vatten bör förhålla sig till varandra i en triangel så att allt nödvändigt finns tillgängligt vid matlagning.

NUVARANDE Skapa perfekta familjeköket
NÄSTA Återskapa 1700-talet