StSundby

Slottskök med lantlig charm

Av tina klingspor Foto thomas hjertén
När köket på Stora Sundby slott renoverades var målet att återskapa känslan från tidigt 1900-tal, samtidigt som det skulle fungera som en gemytlig samlingsplats för en modern familj.
StSundby

Trots att köket fått alla moderna bekvämligheter som hör till ett modernt kök känns det som om det alltid funnits där.

När Johan Klingspor tagit över Stora Sundby och det var dags att flytta in, var slottsköket uppdelat i tre mindre rum. Hans föräldrar Fritz och Lilian tillhörde en generation som inte kunde tänka sig att äta sin middag i ett arbetsrum, vilket man ansåg att ett kök var, men samtidigt hade man inte längre tillgång till en hel stab av tjänare som kunde bära brickor fram och tillbaka till matsalen. Kompromissen blev att bygga in en matsal i köket.

StSundby

Väggarna är putsade och har fått samma rosa färg som det äldre köket.

Johan tog bort väggarna och öppnade upp det stora rummet igen. Han föreställde sig en 
ny engelskinspirerad inredning i mörk ek, med en öppen spis i rött tegel. Hans blivande hustru Tina ändrade på hans planer, då hon tyckte den historiska byggnaden skulle ha ett så autentiskt kök som möjligt; ett kök som påminde om det kök det en gång 
varit.

StSundby

För att klara av både vardagen med stor familj och middagar med många gäster har köket två diskbänkar och två diskmaskiner. Till vänster syns ett platsbyggt kylrum vars aggregat placerats i källaren under.

Paret skissade på en idé efter gamla bilder och kontaktade Kvänum för att förverkliga inredningen. Luckorna blev en kopia från ytterligare ett kök som fanns på slottet, ett kök som inte moderniserats sedan järnspisen installerats. Även färgerna hämtades från detta äldre kök.

StSundby

En svärtad och handsmidd gjutjärnsplatta i eldstaden är praktisk och ger ett ålderdomligt intryck. Den moderna spisen är från franska tillverkaren Ilve

Rökkanalen lokaliserades och en spis med stor, putsad kåpa byggdes upp. På golvet lades delvis tegel i stort format med olika skiftningar, delvis gårdens egna lärkbrädor som legat och torkat i väntan på att kunna användas. Brädorna fästes med handsmidd spik som hittats på slottet och svart nåtning fylldes i mellanrummen.

StSundby

Krispiga tulpaner på ljusgrå Carraramarmor väntar på att sättas i vas.

Köksön fick alm kapad på gården som bänkskiva och till övriga bänkar valdes ljusgrå marmor. Inredningen handmålades med ljusgrå linoljefärg och de putsade väggarna fick samma rosa ton som i det äldre köket; en färg som var vanlig förr och som uppnås genom att man blandar vitt med en aning engelskt rött.

StSundby

Köksinredningen är byggd för att ge en känsla av fristående möbler. Bjälken på spiskåpan är tagen från en av gårdens lador.

 Mer köksinspiration!

 

 

Kommentarer

Kommentera

Etiketter: Inredning, Kök, slottskök
Grand Antiques i Skeppsholmens sköna Eric Ericssonhall Foto Elisabeth Toll

Upplev Grand Antiques 2017 med oss på Gods & Gårdar!

Ett unikt erbjudande – nu bjuder vi in till en inspirerande dag med Gods & Gårdar på Grand Antiques! Lyssna till Sveriges främsta antikexperter, njut av en god lunch och se den exklusiva antikmässan i sällskap med Pontus Silfverstolpe. Den 9 november bjuder vi in till en dag full av kunskap, skönhetsupplevelser och inspiration. Boka […]

GoG_Vaxthus_Classicum

Ståtliga växthus

Drömmer du om en härligt grön oas där du kan njuta av exotiska växter, frukt och egenodlade kryddor? Här är åtta växthus att låta sig inspireras av.

Badkar från engelska Drummond’s.

5 idéer för badrum

Drömmer du om att bygga nytt badrum? Gods & Gårdar har plockat ut fem badfavoriter ur höstens nyheter.

En modern variant av klänningen som Jeanne Parmentier (1634–1710) bär på porträttet finns hos Thalia för 17 500 kr. Tyget Arietta sky i blågrå, 615 kr/m, Designers Guild. Tygskor i silverglitter, 3 795 kr, Stockholm Market. Grå bänk, 11 190 kr, Oscar & Clothilde.

Isblå slottsdrömmar

Dröm dig bort till en slottfest med dans under kristallkronor och i skenet av ljuset från kandelabrar. Frasande siden, guldglimmande skor och Lövsta bruks vackra miljö bjuder på slottsinspiration.

Clive Christians inredning Victorian har hämtat inspiration från 1800-talets rikt dekorerade salonger.

Läckert kök i 1800-talsstil

Under den viktorianska eran var köket en arbetsplats för pigor och husor. Här har man i stället hämtat inspiration från tidens fina salonger och skapat ett kök i överdådig 1800-talsstil.