Beridna högvakten på väg ut från Livgardets kavallerikasern på Östermalm. Tack vare en ideell förening och Försvarsmakten lever traditionen vidare.

Beridna högvakten på väg ut från Livgardets kavallerikasern på Östermalm. Tack vare en ideell förening och Försvarsmakten lever traditionen vidare.

Beridna högvakten ger kunglig glans

av Irmi Persson Foto Roger Olsson
Hästar, soldater i välpressade uniformer och pampig marschmusik – beridna högvakten i Stockholm är ett spännande inslag i stadsbilden och en populär turistattraktion. Men inte
bara det, den är faktiskt också unik i sitt slag i världen!

Det ekar av hovtramp och pukslag på Livgardets kavallerikasern på Öster-malm i Stockholm. Vid den hästskoformade entrén i kanslibyggnaden övar två slagverkare med pukhästarna Tor och Oden, och på ridbanorna på andra sidan Lidingövägen dressyrtränas några blanka fuxar med elegant välvda nackar och lätta, höga steg. Överallt hästar och soldater, kasernen sjuder av liv och aktivitet. Men det hade kunnat vara annorlunda.

Vid en beriden vaktparad rider Livgardets dragonmusikkår först med 20 hästar och sedan vakten från Livskvadronen med två befäl och 24 dragoner till häst.

Vid en beriden vaktparad rider Livgardets dragonmusikkår först med 20 hästar och sedan vakten från Livskvadronen med två befäl och 24 dragoner till häst.

– I mitten av 1980-talet var de beridna paraderna nära att läggas ner av besparingsskäl, men lyckligtvis fanns det en stark motrörelse som ville att hästarna skulle bevaras i statsceremonielet. 1985 bildades därför Föreningen för den Beridna Högvakten som finansierar den stiftelse som i dag äger hästarna, säger kanslichef Olof Karlander.

Högvaktssäsongen börjar i slutet av april och pågår till och med början av september. Under de här månaderna genomförs omkring 45 beridna vaktparader och vaktavlösningar men även under andra delar av året kan man ha turen att få en glimt av hästar och soldater på huvudstadens gator.

– Utöver paraderna har beridna högvakten i uppgift att eskortera kungafamiljen till exempel vid bröllop, dop, statsbesök och riksmötets öppnande, berättar Olof.

Livgardet har anor från 1521 och är världens äldsta i dag aktiva förband. Traditionen med beriden vakttjänst har funnits sedan 1700-talet och i sin nuvarande form sedan 1906. Att få vara med om den på riktigt är en speciell upplevelse. Ljudet av de mullrande pukorna, blåsinstrumenten och hovarnas klapper mot asfalten hörs på långt håll och lockar både turister och stockholmare att stanna till längs paradvägen. De vackra hästarna och soldaternas välpressade, klarblå uniformer, som sett likadana ut sedan 1895, är en ståtlig syn.

Före 1895 fanns många olika uniformer, men det året infördes en enhetsuniform. Uniformen benämndes m/1895 och var mellanblå till färgen. Bakom kulisserna på mässen. Karl XI till häst  målad av David von Krafft.

Före 1895 fanns många olika uniformer, men det året infördes en enhetsuniform. Uniformen benämndes m/1895 och var mellanblå till färgen. Bakom kulisserna på mässen. Karl XI till häst målad av David von Krafft.

En av dem som verkligen brann för och bidrog till de beridna paradernas glans var Per-Anders ”X-et” Erixon, välkänd och karismatisk hovtrumpetare. Han började som fanfartrumpetare och blev sedan pukslagare på bland annat shirestoet Mary, en gåva från drottning Elizabeth. ”X-et”, som gick bort 2013, lär ha deltagit i 4 000 parader och vid ett 50-tal statsbesök.

Bakom den beridna Högvaktens pompa och ståt finns en betydligt mindre glamorös vardag. Många timmars hårt slit och disciplinerad träning av både soldater och hästar krävs för att paraderna ska kunna genomföras.

– I september utbildas nya soldater här i sex veckor och rider då i 3,5–4 timmar om dagen. Därefter utbildas de vidare på sin egen pluton och i april ska de kunna rida i garnisonstjänst, berättar Jan Bredberg, major och chef för Livgardets kavalleriavdelning med huvudansvar för hästarna på Kavallerikasernen.

Hästarna köps in när de är i tre- till fyra-årsåldern och utbildas på Ridskolan Strömsholm i ett år. Därefter flyttar de till Livgardets kavallerikasern för ytterligare något års träning innan de är redo för tjänst. Kraven på hästarna är höga, de måste vara pålitliga och stabila givetvis, men gärna också duktiga tävlingshästar.

– Vi har många soldater som vill komma ut och tävla i till exempel hoppning och dressyr. För att hålla dem motiverade måste vi ha bra hästar, säger Jan.

Beridna Högvakten äger cirka 80 hästar och står för 60 procent av kostnaderna för driften av stallarna. Hästarna ställs till Försvarsmaktens förfogande för att beridna vaktparader ska kunna genomföras.

Beridna Högvakten äger cirka 80 hästar och står för 60 procent av kostnaderna för driften av stallarna. Hästarna ställs till Försvarsmaktens förfogande för att beridna vaktparader ska kunna genomföras.

Att hålla hästar i stadsmiljö på ett bra sätt är inte alldeles lätt, men på Kavallerikasernen ägnas mycket kraft och resurser åt att göra deras tillvaro så bra som möjligt. 2005 invigdes till exempel nya stallar med förbättrad ventilation och rymliga boxar. Den 10 maj i år invigdes också ett helt nybyggt ridhus. En glad kanslichef visar runt i den ljusa och luftiga byggnaden och konstaterar belåtet: Det betyder att traditionen med beriden högvakt är säkrad

Kommentarer

Kommentera

Den avlånga vestibulen bjuder på en atmosfär av ett gotiskt kapell.

Kika in i en äkta norsk slottsjuvel

Oscarshall byggdes för att bli Oscar I:s och drottning Josefinas sommarviste, en plats för glädje och sorglös njutning, men slottet övergavs och fick förfalla. 2009 återinvigdes slottet, nyrenoverat av Kung Harald och Drottning Sonja. Oscarshall är ett riktigt sagoslott och en av Norges viktigaste profana nygotiska byggnader. Det sägs att det var kung Oscar I:s […]

Spektakulär entré. När Katarina den stora bjöd till fest i Vinterpalatset anlände gästerna via röda mattan i pampiga "Jordan Staircase":

Katarina den storas palats – dåtidens sociala mittpunkt

Då var det grandiost palats, nu är det gigantiskt museum. Vackra Vinterpalatset i Sankt Petersburg! Tsarinnan Katarina II är känd för att skickligt ha använt sig av extravagant mode och överdådig inredningsprakt som en del av sin politiska strategi. Hon knep tronen efter att ha avsatt sin egen make i en palatskupp och styrde sedan […]

Osborne House, Isle of Wight.

Drottning Victorias perfekta paradis

Drottning Victoria och Prins Albert tillbringade gärna somrarna med familjen på sitt älskade Osborne House, Isle of Wight som hon själv kallade "A perfect paradise".

Highgrove House var ett ganska enkelt engelskt lantställe innan prins Charles köpte det. Det mesta av trädgården har skapats under hans tid, såsom den häckomgärdade solursträdgården framför huset. 

Prins Charles odlar ekologiskt på Highgrove

När prins Charles köpte Highgrove House i södra England var det ett mediokert herresäte med en anspråkslös trädgård. Nu, 30 år senare, räknas trädgården som en av landets mest intressanta. Dessutom sköts den helt ekologiskt.

Katarina den stora (1729–1796) porträtterad i all sin statusprakt 1764 av Virgilius Erichsen.

Katarinas palats var dåtidens sociala mittpunkt

Välkommen hem till Kejsarinnan Katarina II en kunglig stilikon som bidrog till att skapa sin tids trender! De historiska drottningarnas hem är öppna för allmänheten så vi alla kan njuta av deras överflöd och skönhet.