Osborne House, Isle of Wight.

Osborne House, Isle of Wight.

Drottning Victorias perfekta paradis

Av Susanna Strömquist
Drottning Victoria och Prins Albert tillbringade gärna somrarna med familjen på sitt älskade Osborne House, Isle of Wight som hon själv kallade ”A perfect paradise”.
Gästerna togs emot i den solgula salongen i representationsvåningen.

Gästerna togs emot i den solgula salongen i representationsvåningen.

Drottning Victoria av Storbritannien som regerade under större delen av 1800-talet har fått ge namn åt en epok känd för dubbelmoral och pryda stil-ideal – med erotiska undertoner. Höghalsade blusar, välsnörda korsetter, skira spetsar, vippiga krinoliner och putande turnyrer. I sin ungdom, under den klotrunda krinolinkjolens glansdagar i mitten av 1800-talet, älskade Victoria färg och glittrande juveler. Men i dag minns vi henne bäst för att hon under sina fyrtio sista år som änka konsekvent endast bar svart.

 

Buckingham Palace i centrala London blev för första gången centrum för hovlivet under Victorias rekordlånga tid på tronen från 1837 till 1901. Men det var sommarresidenset Osborne House på natursköna Isle of Wight vid Englands sydkust som var hennes personliga favoritplats. ”A perfect paradise” kallade hon palatset vid havet där hon tillbringade somrarna med sin älskade make Albert och deras nio barn. I dag kan vi vandra i hennes fotspår i den vackra trädgården, ta ett dopp i havet från familjens strand, kika in både i de magnifika officiella våningarna och i de privata rummen, som bevarades exakt så som hon lämnade dem 1901 när hon gick bort, omgiven av familjen på Osborne House.

 

 

Kommentarer

Kommentera

Den avlånga vestibulen bjuder på en atmosfär av ett gotiskt kapell.

Kika in i en äkta norsk slottsjuvel

Oscarshall byggdes för att bli Oscar I:s och drottning Josefinas sommarviste, en plats för glädje och sorglös njutning, men slottet övergavs och fick förfalla. 2009 återinvigdes slottet, nyrenoverat av Kung Harald och Drottning Sonja. Oscarshall är ett riktigt sagoslott och en av Norges viktigaste profana nygotiska byggnader. Det sägs att det var kung Oscar I:s […]

Spektakulär entré. När Katarina den stora bjöd till fest i Vinterpalatset anlände gästerna via röda mattan i pampiga "Jordan Staircase":

Katarina den storas palats – dåtidens sociala mittpunkt

Då var det grandiost palats, nu är det gigantiskt museum. Vackra Vinterpalatset i Sankt Petersburg! Tsarinnan Katarina II är känd för att skickligt ha använt sig av extravagant mode och överdådig inredningsprakt som en del av sin politiska strategi. Hon knep tronen efter att ha avsatt sin egen make i en palatskupp och styrde sedan […]

Highgrove House var ett ganska enkelt engelskt lantställe innan prins Charles köpte det. Det mesta av trädgården har skapats under hans tid, såsom den häckomgärdade solursträdgården framför huset. 

Prins Charles odlar ekologiskt på Highgrove

När prins Charles köpte Highgrove House i södra England var det ett mediokert herresäte med en anspråkslös trädgård. Nu, 30 år senare, räknas trädgården som en av landets mest intressanta. Dessutom sköts den helt ekologiskt.

Katarina den stora (1729–1796) porträtterad i all sin statusprakt 1764 av Virgilius Erichsen.

Katarinas palats var dåtidens sociala mittpunkt

Välkommen hem till Kejsarinnan Katarina II en kunglig stilikon som bidrog till att skapa sin tids trender! De historiska drottningarnas hem är öppna för allmänheten så vi alla kan njuta av deras överflöd och skönhet.

I går firades prinsessan Estelle på treårsdagen. Idag firar kronprinsessparet sin förlovningsdag.

Kronprinsessparet firar förlovningsdag

Idag gratulerar vi Kronprinsessparet på förlovningsdagen! Den 24 februari för sex år sedan eklaterades kronprinsessan Victorias och prins Daniels förlovning på Slottet i Stockholm.