Spektakulär entré. När Katarina den stora bjöd till fest i Vinterpalatset anlände gästerna via röda mattan i pampiga "Jordan Staircase":

Spektakulär entré. När Katarina den stora bjöd till fest i Vinterpalatset anlände gästerna via röda mattan i pampiga "Jordan Staircase":

Katarina den storas palats – dåtidens sociala mittpunkt

Av Susanna Strömquist
Då var det grandiost palats, nu är det gigantiskt museum. Vackra Vinterpalatset i Sankt Petersburg!
Vinterpalatset i Sankt Petersburg.

Vinterpalatset i Sankt Petersburg.

Tsarinnan Katarina II är känd för att skickligt ha använt sig av extravagant mode och överdådig inredningsprakt som en del av sin politiska strategi. Hon knep tronen efter att ha avsatt sin egen make i en palatskupp och styrde sedan det blomstrande ryska riket med järnhand från 1762 till 1796.

Hon regerade från grandiosa Vinterpalatset i Sankt Petersburg och anlitade tidens ledande arkitekter för att ständigt bygga till. Målet var att skapa en fullkomligt magnifik, monumental byggnad i en stil hon beskrev som ”palatslik storslagenhet i kombination med komfort”.

KATARINA3

Det 1 500 rum stora palatset var den självklara mittpunkten för den sociala elitscen där tiden aristokratiska skönheter visade upp sig i gnistrande juveler, välsnörda midjor och vida styvkjolar av exklusiva brokader – i en strid ström av baler, maskerader och teaterframträdanden.

Katarinas privata våning lär ha överträffat det mesta, men förstördes tyvärr i en brand i mitten av 1800-talet. Kvar från hennes tid fins dock bland annat Eremitageteatern samt Eremitaget, en privat flygelbyggnad hon uppförde för att kunna dra sig tillbaka till under enklare förhållanden och njuta av sin gigantiska konstsamling, i dag ett av väldens förnämsta museer.

 

 

Kommentarer

Kommentera

Den avlånga vestibulen bjuder på en atmosfär av ett gotiskt kapell.

Kika in i en äkta norsk slottsjuvel

Oscarshall byggdes för att bli Oscar I:s och drottning Josefinas sommarviste, en plats för glädje och sorglös njutning, men slottet övergavs och fick förfalla. 2009 återinvigdes slottet, nyrenoverat av Kung Harald och Drottning Sonja. Oscarshall är ett riktigt sagoslott och en av Norges viktigaste profana nygotiska byggnader. Det sägs att det var kung Oscar I:s […]

Osborne House, Isle of Wight.

Drottning Victorias perfekta paradis

Drottning Victoria och Prins Albert tillbringade gärna somrarna med familjen på sitt älskade Osborne House, Isle of Wight som hon själv kallade "A perfect paradise".

Highgrove House var ett ganska enkelt engelskt lantställe innan prins Charles köpte det. Det mesta av trädgården har skapats under hans tid, såsom den häckomgärdade solursträdgården framför huset. 

Prins Charles odlar ekologiskt på Highgrove

När prins Charles köpte Highgrove House i södra England var det ett mediokert herresäte med en anspråkslös trädgård. Nu, 30 år senare, räknas trädgården som en av landets mest intressanta. Dessutom sköts den helt ekologiskt.

Katarina den stora (1729–1796) porträtterad i all sin statusprakt 1764 av Virgilius Erichsen.

Katarinas palats var dåtidens sociala mittpunkt

Välkommen hem till Kejsarinnan Katarina II en kunglig stilikon som bidrog till att skapa sin tids trender! De historiska drottningarnas hem är öppna för allmänheten så vi alla kan njuta av deras överflöd och skönhet.

I går firades prinsessan Estelle på treårsdagen. Idag firar kronprinsessparet sin förlovningsdag.

Kronprinsessparet firar förlovningsdag

Idag gratulerar vi Kronprinsessparet på förlovningsdagen! Den 24 februari för sex år sedan eklaterades kronprinsessan Victorias och prins Daniels förlovning på Slottet i Stockholm.