Den avlånga vestibulen bjuder på en atmosfär av ett gotiskt kapell.

Den avlånga vestibulen bjuder på en atmosfär av ett gotiskt kapell.

Kika in i en äkta norsk slottsjuvel

Av Irmi Persson foto Jan Haug/Det kongelige hoff, Oslo
Oscarshall byggdes för att bli Oscar I:s och drottning Josefinas sommarviste, en plats för glädje och sorglös njutning, men slottet övergavs och fick förfalla. 2009 återinvigdes slottet, nyrenoverat av Kung Harald och Drottning Sonja.

Oscarshall är ett riktigt sagoslott och en av Norges viktigaste profana nygotiska byggnader. Det sägs att det var kung Oscar I:s och drottning Josefinas söner som föreslog att ett slott skulle byggas på just den här platsen.

Den avlånga vestibulen bjuder på en atmosfär av ett gotiskt kapell.

Den avlånga vestibulen bjuder på en atmosfär av ett gotiskt kapell.

1847 fick den danske arkitekten Johan Henrik Nebelong, som även varit inblandad i uppförandet av det norska kungliga slottet, i uppdrag att rita Oscarshall. Lustslottet skulle få en tydlig nygotisk prägel. I Europa hade man länge vurmat för den medeltidsinspirerade stilen och i Norden fick den sitt genombrott ungefär vid den här tiden.

Mottagningsalongen med de sammetsklädda väggfälten understryker den medeltida känslan.

Mottagningsalongen med de sammetsklädda väggfälten understryker den medeltida känslan.

År 1852 stod Oscarshall färdigt, tänkt som utflyktsmål och sommarslott för kungafamiljen. Tragiska omständigheter gjorde dock att Oscar I och Josefina inte tog slottet i bruk det året. Prins Gustaf, parets näst äldste son, blev svårt sjuk och avled i september 1852. Inte långt därefter insjuknade kungen själv i tyfoidfeber.

Läs också: Svenska kungen visar Drottningholm

Först 1855 kunde Oscarshall invigas. Med på slottet den sommaren var den svenske greven Albert Ehrensvärd. I ett brev till diplomaten Ludwig Mannerström i Stockholm beskrev han ”huru kungen njöt af allt och var belåten med sitt verk”.

Oscar I:s maje­stätiskt vackra rum.

Oscar I:s maje­stätiskt vackra rum.

Åren efter Oscar I:s bortgång 1859 kom inte kungafamiljen att använda slottet i någon större utsträckning. År 1863 övergick det till staten. Nästan 20 år senare gjorde den dåvarande kungen, Oscar II, om Oscarshall till ett museum över Bernadottesläkten men det stängdes 1905. Slottet föll i en törnrosasömn fram till 1929. Sedan dess har slottet varit öppet för allmänheten i perioder men gradvis förfallit allt mer.

Matsalens väggar är dekorerade med målningar av Joachim Frich och Adolph Tidemand.

Matsalens väggar är dekorerade med målningar av Joachim Frich och Adolph Tidemand.

 

Någon har sagt att Oscarshall inte tål att stå utomhus och det ligger en del sanning i det påståendet. År 2005 var slottet svårt skadat av fukt och hussvamp. Då togs beslutet att rädda Oscarshall. Det krävdes ett stort och varsamt arbete för att restaurera allt ifrån möbler till inredningsdetaljer och konst. I augusti 2009 kunde kung Harald och drottning Sonja åter öppna Oscarshall för allmänheten. Sonja, som är mycket konstintresserad, öppnade också ett galleri i slottets forna köksbyggnad.

– Slottet har blivit en riktig juvel, sa drottning Sonja vid invigningen

Missa inte: Kungaparet invigde utställning om Prins Eugen

Kommentarer

Kommentera

Etiketter: Oscarshall
Spektakulär entré. När Katarina den stora bjöd till fest i Vinterpalatset anlände gästerna via röda mattan i pampiga "Jordan Staircase":

Katarina den storas palats – dåtidens sociala mittpunkt

Då var det grandiost palats, nu är det gigantiskt museum. Vackra Vinterpalatset i Sankt Petersburg! Tsarinnan Katarina II är känd för att skickligt ha använt sig av extravagant mode och överdådig inredningsprakt som en del av sin politiska strategi. Hon knep tronen efter att ha avsatt sin egen make i en palatskupp och styrde sedan […]

Osborne House, Isle of Wight.

Drottning Victorias perfekta paradis

Drottning Victoria och Prins Albert tillbringade gärna somrarna med familjen på sitt älskade Osborne House, Isle of Wight som hon själv kallade "A perfect paradise".

Highgrove House var ett ganska enkelt engelskt lantställe innan prins Charles köpte det. Det mesta av trädgården har skapats under hans tid, såsom den häckomgärdade solursträdgården framför huset. 

Prins Charles odlar ekologiskt på Highgrove

När prins Charles köpte Highgrove House i södra England var det ett mediokert herresäte med en anspråkslös trädgård. Nu, 30 år senare, räknas trädgården som en av landets mest intressanta. Dessutom sköts den helt ekologiskt.

Katarina den stora (1729–1796) porträtterad i all sin statusprakt 1764 av Virgilius Erichsen.

Katarinas palats var dåtidens sociala mittpunkt

Välkommen hem till Kejsarinnan Katarina II en kunglig stilikon som bidrog till att skapa sin tids trender! De historiska drottningarnas hem är öppna för allmänheten så vi alla kan njuta av deras överflöd och skönhet.

I går firades prinsessan Estelle på treårsdagen. Idag firar kronprinsessparet sin förlovningsdag.

Kronprinsessparet firar förlovningsdag

Idag gratulerar vi Kronprinsessparet på förlovningsdagen! Den 24 februari för sex år sedan eklaterades kronprinsessan Victorias och prins Daniels förlovning på Slottet i Stockholm.