Highgrove House var ett ganska enkelt engelskt lantställe innan prins Charles köpte det. Det mesta av trädgården har skapats under hans tid, såsom den häckomgärdade solursträdgården framför huset. 

Highgrove House var ett ganska enkelt engelskt lantställe innan prins Charles köpte det. Det mesta av trädgården har skapats under hans tid, såsom den häckomgärdade solursträdgården framför huset. 

Prins Charles odlar ekologiskt på Highgrove

av John Werich foto Highgrove gardens
När prins Charles köpte Highgrove House i södra England var det ett mediokert herresäte med en anspråkslös trädgård. Nu, 30 år senare, räknas trädgården som en av landets mest intressanta. Dessutom sköts den helt ekologiskt.

När folk tänker sig en kunglig trädgård föreställer sig nog de flesta överdådiga blomsterbäddar, stora ytor och horder av trädgårdsmästare. Därför är det många som blir överraskade första gången de besöker prinsen av Wales privata trädgård vid Highgrove House. Visst finns här många trädgårdsmästare och visst prunkar rabatterna i överdåd – men framför allt är detta en väldigt originell och personlig trädgård.

Prinsens stora konstintresse har gjort att trädgården är fylld av skulpturer och konstverk,  här en nyproducerad bronskopia av en antik skulptur. 

Prinsens stora konstintresse har gjort att trädgården är fylld av skulpturer och konstverk, här en nyproducerad bronskopia av en antik skulptur.

Upp till 35 000 trädgårdsfantaster kommer hit årligen för att njuta av prakten i prins Charles och hustrun Camillas trädgård. Men från början var trädgården faktiskt inte alls avsedd att visas för allmänheten, den var tänkt som en privat oas för prinsens familj. Trädgårdsskötsel var sedan länge ett av prins Charles största intressen. Redan i unga år hjälpte han till med skötseln av växterna bakom Buckingham Palace.

Vår på Highgrove,  magnolia och tulpaner  blommar framför  1700-talshuset. Takfrisen med balustrad och urnor  har prinsen själv ritat. 

Vår på Highgrove, magnolia och tulpaner blommar framför 1700-talshuset. Takfrisen med balustrad och urnor har prinsen själv ritat.

Det var 1980 som prinsen köpte det vackra, men ganska enkla, herresätet Highgrove i Gloucestershire i södra England som hem för sig och sin familj. Huset, som ritades i slutet av 1700-talet stod i en anspråkslös trädgård med utsikt mot byn Tetbury.

Prins Charles säger ofta att det var träden han först föll för när han såg Highgrove. Det var inte huset utan parken och landskapet runt gården som tilltalade honom. Prinsen är känd för sitt intresse för ekologiskt jordbruk och bevarande av naturen och gamla sätt att odla.

Våren står i full blom. I köksträdgården lyser narcisser och tulpaner och vid muren blommar spaljerade fruktträd. Kökslandet fylls senare av grönsaker. 

Våren står i full blom. I köksträdgården lyser narcisser och tulpaner och vid muren blommar spaljerade fruktträd. Kökslandet fylls senare av grönsaker. 

Redan 1985 började man införa miljövänliga metoder och från mitten av 1990-talet drivs trädgården och lantbruket helt ekologiskt – något ganska exceptionellt för ett gods i den här storleken. Det kräver naturligtvis en större arbetsinsats från trädgårdsmästare och arbetare på Highgrove, men de är alla överens om att det är värt mödan. Mycket energi läggs också på att producera egen kompost och gödsel för rabatter och planteringar. ”Det är bättre att arbeta tillsammans med naturen än mot den”, lyder prins Charles motto.

Kommentarer

Kommentera

Etiketter: Highgrove House
Den avlånga vestibulen bjuder på en atmosfär av ett gotiskt kapell.

Kika in i en äkta norsk slottsjuvel

Oscarshall byggdes för att bli Oscar I:s och drottning Josefinas sommarviste, en plats för glädje och sorglös njutning, men slottet övergavs och fick förfalla. 2009 återinvigdes slottet, nyrenoverat av Kung Harald och Drottning Sonja. Oscarshall är ett riktigt sagoslott och en av Norges viktigaste profana nygotiska byggnader. Det sägs att det var kung Oscar I:s […]

Spektakulär entré. När Katarina den stora bjöd till fest i Vinterpalatset anlände gästerna via röda mattan i pampiga "Jordan Staircase":

Katarina den storas palats – dåtidens sociala mittpunkt

Då var det grandiost palats, nu är det gigantiskt museum. Vackra Vinterpalatset i Sankt Petersburg! Tsarinnan Katarina II är känd för att skickligt ha använt sig av extravagant mode och överdådig inredningsprakt som en del av sin politiska strategi. Hon knep tronen efter att ha avsatt sin egen make i en palatskupp och styrde sedan […]

Osborne House, Isle of Wight.

Drottning Victorias perfekta paradis

Drottning Victoria och Prins Albert tillbringade gärna somrarna med familjen på sitt älskade Osborne House, Isle of Wight som hon själv kallade "A perfect paradise".

Katarina den stora (1729–1796) porträtterad i all sin statusprakt 1764 av Virgilius Erichsen.

Katarinas palats var dåtidens sociala mittpunkt

Välkommen hem till Kejsarinnan Katarina II en kunglig stilikon som bidrog till att skapa sin tids trender! De historiska drottningarnas hem är öppna för allmänheten så vi alla kan njuta av deras överflöd och skönhet.

I går firades prinsessan Estelle på treårsdagen. Idag firar kronprinsessparet sin förlovningsdag.

Kronprinsessparet firar förlovningsdag

Idag gratulerar vi Kronprinsessparet på förlovningsdagen! Den 24 februari för sex år sedan eklaterades kronprinsessan Victorias och prins Daniels förlovning på Slottet i Stockholm.