Prinsessan Madeline och lilla Leonore.

Prinsessorna Madeleine och Leonore.

Prinsessan Leonores dop

Av Estelle Ejdeholm
På söndag döps H.K.H Leonore i slottskyrkan på Drottningholm. Gods & Gårdar önskar den lilla prinsessan all lycka och välgång!

Prinsessan Leonore döps i Drottningholms slottskyrka den 8 juni 2014. Officianter är ärkebiskop Anders Wejryd, överhovpredikant Lars-Göran Lönnermark och pastor i Kungl. Hovförsamlingen Michael Bjerkhagen. Gästerna anländer vid 11-tiden och självla dopgudstjänsten börjar kl 12.00. Efter dopet håller kungaparet mottagning på Drottningholns slott.

Dopfunt i slottskyrkan.

Dopfunten. (Foto: Anna-Lena Ahlström/Kungahuset.se)

Dopfuntet i slottskyrkan. Dopbordet i skulpterat och förgyllt trä är av senbarock typ och har ben med rikliga dekorationer. På benställningen sitter en liten ängel som bär själva bordsskivan. Dopbordet tros ha utförts av Burchard Prechts verkstad i Stockholm i slutet av 1600-talet. Dopfatet av silver är tillverkat av Johannes Meijding i Stockholm och är enligt en inskription skänkt till slottskyrkan av drottning Ulrika Eleonora 1728. Dopvattnet kommer från en källa på Öland.

Leonores dop och Karl XV:s vagga.

Karl XVs vagga. (Foto kungahuset.se)

Den kungliga vaggan. Inför prinsessan Eugénies dop 1830 skapades en ny vaggtradition och prins Karl XV:s vardagsvagga blev prinsessornas paradvagga. Den stod då uppställd på Georg Haupts paradpodium, precis som vid Prinsessan Madeleines dop 1982. Vaggan tillverkades inför prins Karl (XV):s födelse 1826 efter en förlaga av hovarkitekt Per Axel Nyström. Vaggan användes som vardagsvagga för prinsen och hans bröder Gustav och Oskar.

 

Ehrenstralsalongen.

Ehrenstralsalongen på Drottningholm. (Foto: Kungahuset.se)

Mottagningen. I Ehrenstrahlsalongen hälsar Prinsessparet, Kungaparet och Mrs Eva O’Neill gästerna välkomna till mottagningen efter dopgudstjänsten. Salongen kallades tidigare Hedvig Eleonoras audienssal. Rummet domineras helt av hovmålaren David Klöcker Ehrenstrahls väldiga målningar från 1696, som berättar om Sveriges historia under dynastin Pfalz. Här skildras exempelvis giftermålet mellan Karl XI och Ulrika Eleonora. Under änkedrottning Josefinas tid användes rummet tidvis som vardagsrum.

 

Dopet av prinsessan Eleonore.

Drottningholms Slottskyrka och prinsessparet inför dopet av H.K.H Prinsessan Madeleine. (Foto: Anna-Lena Ahlström och Kungahuset.se)

Kommentarer

Kommentera

Den avlånga vestibulen bjuder på en atmosfär av ett gotiskt kapell.

Kika in i en äkta norsk slottsjuvel

Oscarshall byggdes för att bli Oscar I:s och drottning Josefinas sommarviste, en plats för glädje och sorglös njutning, men slottet övergavs och fick förfalla. 2009 återinvigdes slottet, nyrenoverat av Kung Harald och Drottning Sonja. Oscarshall är ett riktigt sagoslott och en av Norges viktigaste profana nygotiska byggnader. Det sägs att det var kung Oscar I:s […]

Spektakulär entré. När Katarina den stora bjöd till fest i Vinterpalatset anlände gästerna via röda mattan i pampiga "Jordan Staircase":

Katarina den storas palats – dåtidens sociala mittpunkt

Då var det grandiost palats, nu är det gigantiskt museum. Vackra Vinterpalatset i Sankt Petersburg! Tsarinnan Katarina II är känd för att skickligt ha använt sig av extravagant mode och överdådig inredningsprakt som en del av sin politiska strategi. Hon knep tronen efter att ha avsatt sin egen make i en palatskupp och styrde sedan […]

Osborne House, Isle of Wight.

Drottning Victorias perfekta paradis

Drottning Victoria och Prins Albert tillbringade gärna somrarna med familjen på sitt älskade Osborne House, Isle of Wight som hon själv kallade "A perfect paradise".

Highgrove House var ett ganska enkelt engelskt lantställe innan prins Charles köpte det. Det mesta av trädgården har skapats under hans tid, såsom den häckomgärdade solursträdgården framför huset. 

Prins Charles odlar ekologiskt på Highgrove

När prins Charles köpte Highgrove House i södra England var det ett mediokert herresäte med en anspråkslös trädgård. Nu, 30 år senare, räknas trädgården som en av landets mest intressanta. Dessutom sköts den helt ekologiskt.

Katarina den stora (1729–1796) porträtterad i all sin statusprakt 1764 av Virgilius Erichsen.

Katarinas palats var dåtidens sociala mittpunkt

Välkommen hem till Kejsarinnan Katarina II en kunglig stilikon som bidrog till att skapa sin tids trender! De historiska drottningarnas hem är öppna för allmänheten så vi alla kan njuta av deras överflöd och skönhet.