I Frederik VIII:s palats i Amalienborg bor kronprinsessan Mary och kronprins Frederik med familj. Följ med till ett residens i tiden där praktfull senempir samsas med färgstark nutidskonst.

NÄR KRONPRINS FREDERIK och Mary Donaldson gifte sig 2004 bestämdes att paret skulle bo i Frederik VIII:s palats, precis som morfar och mormor, kung Frederik IX och drottning Ingrid, hade gjort, liksom mamma Margrethe och hennes systrar. Efter en tävling utsåg den statliga byggherren arkitektkontoret Arkitema till huvudansvarig för renoveringen och projektledare blev den då blott 28-årige dansksvensken Noah Danø Whitehorn. I sex år styrde han projektet med tusentals inblandade personer och uppåt  50 yrkesgrupper av hantverkare. Totalt kostade renoveringen närmare 300 miljoner svenska kronor.

Amalienborg består av fyra palats från 1700-talet.

Amalienborg består av fyra palats från 1700-talet.

Palatset som stod klart runt 1760 har under åren genomgått flera stora ombyggnader. 1828 förvandlades inredningen från rokoko till senempir för att passa det unga kronprinsparet Frederik (VII) och Vilhelmine.  1936 flyttade det blivande kungaparet Frederik (IX) och Ingrid hit och då gjordes en ny renovering.
– Drottning Ingrid, som bodde i palatset till 2000, skapade ett intimt hem här, säger Noah. Hon var modern för sin tid och lade till mycket nytt i inredningen, bland annat sänktes en del tak och flera salar delades av med väggar. Lyckligtvis hade allt det gamla bevarats och kunde plockas fram igen.
Uppdraget var att låta palatset återfå sin enastående inredning i senempir från  1828. Samtidigt skulle det fungera som vinterbostad åt kronprinsfamiljen som sommartid bor på Fredensborg utanför Helsingör.
– Det var intressant att sätta sig in i hur ett modernt kungahus fungerar och att försöka förstå hur kronprinsparet arbetar och lever. Det var också viktigt att ha dem med hela vägen under projektet och pedagogiskt förklara vad vi gör och diskutera olika lösningar.

I gröna hallen finns I L Jensens blomstermålning från 1828 kvar.

I gröna hallen finns I L Jensens blomstermålning från 1828 kvar.

De första mötena var strama med slips och visning av planscher, minns Noah. Men sedan blev det mer avslappnat och det historiskt intresserade kronprinsparet följde renoveringen på plats varje månad. Frederik och Mary var bland annat med och bestämde väggarnas färgsättning.
– Vi utgick från ett antal tänkbara originalfärger som de valt mellan, säger Noah.
Troligen var det fler blå väggar här 1828. Palatset består av två officiella våningar och en privat med sovrum och tre gästlägenheter högst upp. I källarplanet ligger ett stort kök och en vinkällare. Från köket går en mathiss till anrättningsköket två våningar upp.

Den magnifika riddarsalen har återställts till senempir. Parketten från 1890-talet har dock bevarats.

Den magnifika riddarsalen har återställts till senempir. Parketten från 1890-talet har dock bevarats.

I det övre av de två officiella våningsplanen dominerar riddarsalen som är palatsets centrum. I taket hänger en jättelik ljuskrona omgiven av fyra mindre. Det tidigare vita taket har återfått sin ursprungliga färg med förgyllda detaljer. Noah berättar att taket målades om nio gånger innan konservatorerna var nöjda.
– Vi vet vilka färgpigment som användes1828 men inte den exakta färgnyansen. Därför har vi gjort målningsprover och försökt förstå hur dåtidens arkitekt Jørgen Hansen Koch tänkte. Det här är nog så nära man kan komma.

Anrättningsköket har bänkar i ask. jaktmotiv av Kathrine AErtebjerg.

Anrättningsköket har bänkar i ask. jaktmotiv av Kathrine AErtebjerg.

Parketten är från  1890-talet och faktiskt den enda som har bevarats vid renoveringen. I alla andra rum har originalgolven i pommersk furu tagits fram. Man vet att golven var målade från början men inte hur eller om de var mönstrade.
– Det vore historieförfalskning att gissa, därför har de fått vara oslipade och bara såpats. Kronprinsessan Mary var helt såld över att vi tog bort parketterna.
Häruppe ligger också hennes arbetsrum och den privata matsalen där den öppna spisen sparats från drottning Ingrids tid. Den forna tronsalen har blivit ett ståtligt musikrum.
– Ingen vet vart själva tronen tagit vägen, den försvann för många år sedan, säger Noah.

originalgolv i pommersk furu har tagits fram. Här den privata matsalen.

originalgolv i pommersk furu har tagits fram. Här den privata matsalen.

Det som ofta överraskar besökarna är de nya väggmålningarna som är färgstarka och ibland även provokativa. Kronprinsparet valde ut de tio danska konstnärerna.
– Dukarna är målade direkt på väggen för att bli en integrerad del i arkitekturen, säger Noah. Konstnärerna målade medan hantverkarna jobbade i samma rum. Det var väldigt roligt att se hur de arbetade.
Överraskande är också den nybyggda privata trappa som går genom hela huset. Den kallas Undervattenstrappan och när man står längst ner och tittar mot taket är det som att se en glittrande havsyta spegla sig däruppe. Trappan är i ask, liksom allt annat nytt trä i huset – ett mytologiskt, nordiskt träslag. Trappan har fått förbli omålad för att kronprinsessan vill ha det så. På nedre våningen är takhöjden sänkt från 5,60 till 4,80 meter och förgyllningar och stuckaturer blir enklare. Här finns mottagningsrum för besökare och även kronprinsens arbetsrum, ett spartanskt rum i vitt utan förgyllningar.
– Kronprinsen vill ha det enkelt och inte distraheras när han jobbar.
Här finns också Taffelsalen, palatsets största matsal. På väggarna sitter fyra meter höga speglar i rostfritt stål som buktar sig när värmen stiger i rummet. Middagsgästernas lustiga spegelbild blir säkert ett samtalsämne.

Kronprinsessans arbetsrum med konstnären Erik A Frandsens blomstermotiv från hans eget hem.

Kronprinsessans arbetsrum med konstnären Erik A Frandsens blomstermotiv från hans eget hem.

 

NUVARANDE Så bor kronprinsessan Mary
NÄSTA Vinn smycke från Sahara