Våroffer har premiär på Kungliga Operan den 20 februari 2015.

Våroffer har premiär på Kungliga Operan den 20 februari 2015.

Ny balett på Operan!

Av Petra Lindell

 

Tina upp efter vintern med Kungliga Baletten! Dansvåren – Spring ´15 har kommit till Operahuset! En helt ny tolkning av Stravinskijs klassiska verk Våroffer samt ett nytt, spännande verk till musik av Brahms. Urpremiär den 20 februari på Kungliga Operan.

En helt ny tolkning av Stravinskijs klassiker Våroffer och ett nytt verk till musik av Brahms. Den internationellt efterfrågade Johan Inger och det israeliska stjärnskottet Roy Assaf skapar varsitt nytt verk för Kungliga Baletten. Inget annat verk har haft så stort inflytande på den moderna dansen som Våroffer till Igor Stravinskijs suggestiva musik. En stor händelse är därför en nytolkning av den svenske, internationellt verksamme koreografen Johan Inger.

Kungliga Baletten dansar till hovkapellet under ledning av chefsdirigenten Lawrence Renes som därmed gör efterlängtad debut som balettdirigent på Operan. Både Renes och Hovkapellet har av en enig press hyllats för just nu aktuella Written on Skin (bl.a. i engelska Financial Times).

Internationellt verksam är också den israeliske koreografen Roy Assaf som skapar Ballader på dansgolvet direkt för Mariko Kida och Hokuto Kodama. Mariko gjorde senast Julia i Mats Eks Julia & Romeo, en prestation som hon blivit internationellt prisad för med bl.a. Benois de la Dance (dansens motsvarighet till filmens Oscar). Även här framförs musiken live – denna gång av pianisten Roland Pöntinen till musik av Johannes Brahms.

För mer info och biljetter kontakta : www.operan.se

Kommentarer

Kommentera

Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.

På Antikmässan i Brösarp finns massor av spännande föremål i ursprungligt skick.

Snart dags för Antikmässan i Brösarp

Helgen den 31 mars till 2 april är det dags för Antikmässan i Brösarp. Återigen kommer den lilla byn på Österlen att invaderas att tusentals antikintresserade som vandrar runt och besöker de olika mässlokalerna.

”Birger jarl är det närmaste vi kommer en landsfader”. På bilden tolkad av Erik Dahlberg ur Suecia Antiqua et Hodierna.

Hör föredrag om Birger jarl på Gripsholms slott

Gripsholms slott gästas på lördag den 18 mars av författaren och historieprofessorn Dick Harrison. Han berättar om Birger jarl och det svenska rikets uppkomst: ”Om vi vill förstå Sverige kommer vi inte runt Birger jarl!”.

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

Kursen anordnas på Tjolöholms slott, byggt i renässansstil i början av 1900-talet. Foto: Tjolöholms slott

Kurs i housekeeping på Tjolöholms slott

På Tjolöholms slott anordnas den 27 mars en endagskurs i housekeeping – att städa och vårda på rätt sätt i historiska hus. Den leds av Lisa Nilsen som också medverkar i Gods & Gårdar nr 3/2017.