RADJUR

Rådjurssadel med kroketter

Recept på rådjurssadel med kroketter, gräddsås och inkokta päron:

Rådjurssadel

6 personer

1 rådjurssadel på ben, 1,2–1,4 kg
4 enbär
2 msk salt
1 tsk svartpepparkorn
olja till stekning

Gör så här:

  1. Putsa rådjurssadeln.
  2. Mortla enbären med salt och peppar. Gnid in sadeln med kryddorna och bryn köttet i stekpanna.
  3. Tillaga köttet i ugnen på 120 grader, cirka 35 minuter eller till 60 grader i innertemperatur. Om termometer används så stick ända in till ryggbenet.
  4. Skär ut filéerna från benen och tranchera filéerna, montera sedan köttet tillbaka på benen. Lägg upp på fat tillsammans med de inkokta päronen. Garnera sadeln med spritsad leverpastejmousse.
  5. Servera med rårörda lingon, gräddsås och potatiskroketter.

 

Gräddsås

6 personer

2 dl vatten

2 köttbuljongtärningar eller 1dl köttbuljong/fond

5 dl vispgrädde

2 msk svartvinbärsgelé

1 tsk colorit soya

maizenaredning

salt och vitpeppar

 

Gör så här:

  1. 1.     Koka upp vatten och buljongtärningar/fond i en gryta, tillsätt grädden och låt koka upp.
  2. 2.     Tillsätt svartvinbärsgelé och colorit soya, smaka av med salt och peppar.
  3. 3.     Red av med Maizenaredning till önskad konsistens. Om man tycker att smaken är för tunn så tillsätt lite mer buljong/fond.

 

Leverpastejsmousse
6 personer

100 g bakad, bredbar leverpastej
50 g crème fraîche

Gör så här:

  1. Skär bort den bakade kanten av leverpastejen och lägg pastejen i en bunke.
  2. Vispa upp pastejen med crème fraîche tills du får en fluffig konsistens.
  3. Leverpastejmoussen spritsas ovanpå rådjurssadeln.

 

Potatiskroketter

6 personer

1,2 kg potatis, fast sort

5 ägg

2-3 dl ströbröd

salt och vitpeppar

 

Gör så här:

  1. Koka potatisen mjuk i saltat vatten, slå av och låt svalna 5 min.
  2. Mosa den kokta potatisen. Separera äggulorna ifrån vitan och blanda gulan med den mosade potatisen. Smaka av med salt och malen vitpeppar.
  3. Forma till bollar eller rektangulära kuddar och panera i ströbröd. Fritera i olja eller stek i panna med rikligt med olja. Kan göras i förväg för att senare värmas upp i stekpanna eller ugn.

 

 

Rårörda lingon

6 personer

150 g frysta lingon

100 g socker

 

Gör så här:

  1. Slå sockret över de frysta lingonen och rör om med en sked.
  2. Låt tina i kyl minst 24 timmar.

 

Inkokta päron

6 personer

6 skalade Conferenspäron med stjälk

5 dl vatten

3 dl socker

1 citron (rivet skal och saft)

 

Gör så här:

  1. Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka ca 15 min, låt svalna i sin lag.
  2. Förvara i kyl.
  3. Servera som tillbehör till kötträtter eller som dessert med glass eller lätt vispad grädde.

Kommentarer

Kommentera

Etiketter:
Påskvalp

Påsk med valpar

Är du hemma i helgen? Ja, ett stort självklart ja! Med nio valpar att ta hand om går det inte att göra några längre utflykter. Mina dagar har ett inrutat schema bestående av preparering och servering av valpmat, transportering av valpar upp och ner för yttertrappan (blir väldigt många squats), frekvent rengöring av valphagen och […]

Gillberga Prästgård

Snapchat och Instagram

Här kommer ett ovanligt kort inlägg för att vara mig. Jag vill gärna berätta massor om gårdagens roliga fotografering mer Klas Sjöberg, men jag hinner inte nu (det kommer).  Just nu måste jag fokusera på att få fram en text snabbt, och just det där med att skriva snabbt är inte riktigt min grej, så […]

afternoonrecept

Recept till afternoon tea

Engelska scones Ca 6 st Scones som äts varma med smör eller clotted cream och marmelad. 4 dl vetemjöl 1 tsk salt 1 tsk bakpulver 50 g rumsvarmt smör eller margarin 1 ½ dl grädde 2 msk grädde till pensling Gör så här 1. Sätt ugnen på 225 grader. Nyp ihop de torra ingredienserna med smöret. […]

http://vimeo.com/14245277

Se filmen från supermodellens slottsbröllop

Om du drömmer om att gifta dig i ett riktigt sagoslott bör du titta på detta! Coco + James // Short film from Americana Cinema on Vimeo. Bröllop på Château de Challain Den världskända modellen Coco Rocha gifte sig med sin James Conran 2010 på det spektakulära slottet Château de Challain i Frankrike, och det kan […]