afternoonrecept

Recept till afternoon tea

Av Eva Norlinder
Engelska scones

Ca 6 st
Scones som äts varma med smör eller clotted cream och marmelad.

4 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
50 g rumsvarmt smör eller margarin
1 ½ dl grädde
2 msk grädde till pensling

Gör så här
1. Sätt ugnen på 225 grader. Nyp ihop de torra ingredienserna med smöret.
2. Tillsätt grädden och knåda till en smidig deg.
3. Platta ut degen till en 2 cm tjock platta. Ta ut 6 rundlar med hjälp av ett glas.
4. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med grädde.
5. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min. Äts direkt.

Victoriakaka

En blandning av sockerkaka och tårta. Bakas en dag i förväg så att den hinner bli riktigt saftig.

175 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk

Fyllning
1 dl hallonmarmelad
1 dl grädde

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker vitt och pösigt.
2. Tillsätt äggen, ett i taget. Rör kraftigt mellan varje ägg. Tillsätt
mjölet blandat med bakpulvret samt mjölken. Rör till en jämn smet.
3. Häll smeten i en rund, smord och bröad bakform. Grädda mitt
i ugnen i 40–45 min. Känn med en sticka om kakan är klar. Låt kallna.
4. Dela kakan i botten- och överdel.
5. Vispa grädden riktigt fast. Blanda den med hallonmarmeladen.
Täck bottendelen med blandningen och lägg på den övre.
6. Låt kakan stå kallt och övertäckt i minst 8 timmar så blir den saftig och god. Sikta över lite florsocker innan servering.

Tebröd

Ca 20 st
Små, delikata mandelkakor som snabbt slinker ner med en kopp te.

200 g mandelmassa
1 äggvita
ev grön karamellfärg
ca 20 hasselnötter

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader. Riv mandelmassan på ett rivjärn och lägg allt i en skål.
2. Tillsätt äggvitan, lite i sänder, och arbeta massan kraftigt. Smeten ska vara en aning lös så att den kan spritsas. Färga eventuellt smeten med lite karamellfärg.
3. Fyll en spritspåse med smeten och spritsa ut små rosor direkt på en plåt med bakplåtspapper. Garnera varje kaka med en hasselnöt.
4. Grädda mitt i ugnen i ca 8 min.

Citrontarteletter

8 st
Friskt syrliga delikatesser som gjorda för tebjudningen.

Pajdeg
4 dl vetemjöl
150 g kallt smör, skuret i kuber
1 äggula
1 tsk vaniljsocker
¾ dl iskallt vatten

Fyllning
saft av 2 citroner (1 ½ dl)
finrivet skal av 2 citroner
1 ½ dl vatten
3 ½ dl florsocker
2 msk majsenamjöl
4 rumsvarma äggulor

Gör så här
1. Pajdeg: kör alla ingredienserna, utom vattnet, i en matberedare. Tillsätt vattnet och mixa ihop degen till en boll.
2. Klä tartelettformar, ca 10 cm i diameter, med degen. Nagga degbottnen med en gaffel. Mindre tarteletter går att göra med smorda mandelmusselformar. Ställ formarna i kylskåp i ca 1 tim. Sätt ugnen på 200 grader.
3. Grädda formarna mitt i ugnen i ca 8 min. Sänk därefter ugnsvärmen till 175 grader.
4. Fyllning: Koka upp under vispning saft och skal av citron, vatten, florsocker
och majsenamjöl i en kastrull.
5. Ta kastrullen från värmen när blandningen tjocknat och låt den svalna lite.
6. Vispa i en äggula i taget och vispa till en jämn smet. Fördela fyllningen i pajskalen.
7. Grädda tarteletterna mitt i ugnen i ca 10 min. Låt svalna helt. Pudra med lite florsocker.

Päron- och ingefärskaka

Kryddigt god och saftig kaka som gärna kan bakas en dag i förväg.

5 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 krm salt
2 tsk mald ingefära
1 tsk mald kanel
½ tsk mald muskot
125 g rumsvarmt smör eller margarin
1 ½  dl farinsocker
2 ägg
1 dl ljus sirap
1 ½ dl vatten
ca 300 g konserverade päron i klyftor

Glasyr
1 ½  dl florsocker
1–2 msk lime- eller citronjuice

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en sockerkaksform, ca 2 liter. Blanda alla torra ingredienser, utom farinsockret, i en skål.
2. Tillsätt det mjuka smöret i kuber tillsammans med farinsockret. Blanda till en grynig massa med hjälp av en elvisp.
3. Tillsätt ägg, sirap och vatten. Fortsätt med elvispen tills du får en fin smet.
4. Häll hälften av smeten i formen. Ställ i de klyftade päronen, häll därefter på resten av smeten. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 50 min. Känn med en provsticka att den är klar. Låt svalna.
5. Rör ihop glasyren till en smidig konsistens och skeda den över kakan.

 

Kommentarer

Kommentera

Etiketter: Recept
Gillberga Prästgård

Snapchat och Instagram

Här kommer ett ovanligt kort inlägg för att vara mig. Jag vill gärna berätta massor om gårdagens roliga fotografering mer Klas Sjöberg, men jag hinner inte nu (det kommer).  Just nu måste jag fokusera på att få fram en text snabbt, och just det där med att skriva snabbt är inte riktigt min grej, så […]

Lille Ulefors i Telemark har gustavianska influenser.

Drömmen om herrgården blev sann

Som barn tyckte Per Ove att huset på höjden var spännande. Att han flera år senare skulle flytta han hit med sin fru Anemone hade han aldrig vågat drömma om. Här är Lille Ulefos i Telemark, en norsk herrgård med gustavianska influenser.

Våroffer har premiär på Kungliga Operan den 20 februari 2015.

Ny balett på Operan!

Tina upp efter vintern med Kungliga Baletten! Dansvåren - Spring ´15 har kommit till Operahuset! En helt ny tolkning av Stravinskijs klassiska verk Våroffer samt ett nytt, spännande verk till musik av Brahms. Urpremiär den 20 februari på Kungliga Operan.

Recept på morotskaka från Grönlunds säteri.

Morotskaka från Grönlunds säteri

Baka Marie Klingspors morotskaka så som den serveras på Grönlunds säteri. Här är receptet.

http://vimeo.com/14245277

Se filmen från supermodellens slottsbröllop

Om du drömmer om att gifta dig i ett riktigt sagoslott bör du titta på detta! Coco + James // Short film from Americana Cinema on Vimeo. Bröllop på Château de Challain Den världskända modellen Coco Rocha gifte sig med sin James Conran 2010 på det spektakulära slottet Château de Challain i Frankrike, och det kan […]