Tiramisu och pannacotta

Bjud på tiramisù och pannacotta

AV JESSICA HOFFMANN & TONE RÖRSETH FOTO MARTINA K SVENSSON
Bjud på två olika efterrätter som gästerna kan välja mellan. Lika goda båda två!

TIRAMISù
6 personer
2 stora ägg, separerade gulor och vitor
75 gram florsocker
1 tsk vaniljsocker
250 g mascarponeost
10 savoiardikex (italienska fingerkex)
1 dl starkt kallt espressokaffe
½ dl marsalavin
Kakao att pudra över strax före servering.
Gör så här:
1. Vispa äggulorna med sockret. Vispa ner osten med elvisp.
2. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem i äggsmeten.
3. Dela kexen på hälften. Blanda kaffe och likör i en liten skål. Doppa kexbitarna snabbt på båda sidorna i kaffeblandningen. Ta fram 6 vackra glas och lägg 1–2 bitar av de blöta kexen i varje. Häll på lite av smeten över kexen. Doppa kex och lägg i glasen, fortsätt sedan att varva med smet och kex. Avsluta med smet.
4. Låt stå och dra till sig smakerna i kyl över natten. 5. Före servering: sikta över ett täckande lager av kakao.

PANNACOTTA
6 portioner
5 vaniljstänger
8 dl grädde
1 dl socker
1 gelatinblad
2 dl hallonsås
Gör så här:
1. Snitta vaniljstängerna och lägg ned dem och grädden i en kastrull, koka upp.
2. Kyl ned och ställ i kylen över natten.
3. Dagen efter: koka upp grädden igen och rör ned sockret.
4. Ta upp vaniljstängerna och skrapa ur de kvarvarande fröna ner i grädden.
5. Lägg gelatinbladet i kallt vatten och därefter ned i grädden. Rör om.
6. Häll upp pannacottan i vackra glas och ställ in i kylen i 4 timmar. 
Före servering: häll försiktigt på kall hallonsås.

Fler goda recept: 

Kommentarer

Kommentera

Philipponnat Grand Blanc är Annas dryckestips till förrätten.

Anna Spendrups förrätt

Anna Spendrup trivs på landet och familjegården Nådhammar. Exklusivt för Gods & Gårdar har Anna komponerat en meny med gårdens egna råvaror i fokus.

Somrig jordgubbstårta.

Kakfest på Claestorp

På Claestorps säteri värnar man om sina mattraditioner. Cecilia Lewenhaupt hämtar inspiration från gårdens kokbok med recept samlade sedan 1700-talet. Här bjuder hon på kakor och desserter.

SIMRISHAMN1

Simrishamns dolda skatt

Paret Nörgaard älskar antikviteter vilket syns i deras välkomponerade hem i Simrishamn. En annan passion är trädgård och på baksidan av huset framträder en undanskymd grönskande oas som är en del av stadens historia.

Lammracks från Nådhammar.

Lammracks med närodlade råvaror

Här är Anna Spendrups lammracks med råvaror från den egna gården, Nådhammar.

Claes Moser och Sanna Evers har hittat sitt drömhem – Villa Akleja. Här får konsten utrymme.
Mot fasaden växer en vinranka planterad under Ackes tid.

Välkommen att titta in hemma hos Claes Moser

Under förra seklets början var detta konstnären J A G Ackes och Ejas trivsamma hem där konstnärskolleger samlades och umgicks. Nu bor antikprofilen och konstexperten Claes Moser och Sanna Evers här.