Läcker gravad älgfilé serverad i den pampiga mat­salen, i original från då huset byggdes 1886.

Läcker gravad älgfilé serverad i den pampiga mat­salen, i original från då huset byggdes 1886.

Gravad älgfilé med löjrom och smetana

Av Susanne Cederberg Foto Thomas Hjertén
I det anrika huset på Strandvägen i Stockholm har familjen Sundström bevarat matsalen i originalskick. Köket är däremot splitter nytt. Här lagar hemmets värdinna Caroline läcker gravad älgfilé.

6 pers

400 g älgfilé, alt lamm- eller renfilé

2 msk salt

2 msk strösocker

1 msk rödvinsvinäger

2 krm svartpeppar

1 finhackad rödlök

2 msk finhackad gräslök

2 dl smetana

100 g löjrom

flingsalt och 1 krm svartpeppar

 

Gör så här:

1. Putsa köttet. Blanda socker, salt, vinäger och peppar i en plastpåse och lägg i köttet. Låt ligga i kylen
i 2 dygn. Vänd på påsen då och då.

2. Ta upp köttet och torka av det.
Frys köttet i två dagar.

3. Vid servering, skär köttet i tunna skivor när det ännu är lite fryst. Forma det omlott på tallrikar.

4. Blanda den hackade rödlöken och gräslöken. Strö lökblandningen över köttet.

5. Vispa smetanan fluffig med elvisp. Toppa köttet med smetana och löjrom.

Strö över flingsalt och svartpeppar.

Kommentarer

Kommentera

Etiketter: Gravad älgfilé
Tiramisu och pannacotta

Bjud på tiramisù och pannacotta

Bjud på två olika efterrätter som gästerna kan välja mellan. Lika goda båda två! TIRAMISù 6 personer 2 stora ägg, separerade gulor och vitor 75 gram florsocker 1 tsk vaniljsocker 250 g mascarponeost 10 savoiardikex (italienska fingerkex) 1 dl starkt kallt espressokaffe ½ dl marsalavin Kakao att pudra över strax före servering. Gör så här: […]

Philipponnat Grand Blanc är Annas dryckestips till förrätten.

Anna Spendrups förrätt

Anna Spendrup trivs på landet och familjegården Nådhammar. Exklusivt för Gods & Gårdar har Anna komponerat en meny med gårdens egna råvaror i fokus.

Somrig jordgubbstårta.

Kakfest på Claestorp

På Claestorps säteri värnar man om sina mattraditioner. Cecilia Lewenhaupt hämtar inspiration från gårdens kokbok med recept samlade sedan 1700-talet. Här bjuder hon på kakor och desserter.

SIMRISHAMN1

Simrishamns dolda skatt

Paret Nörgaard älskar antikviteter vilket syns i deras välkomponerade hem i Simrishamn. En annan passion är trädgård och på baksidan av huset framträder en undanskymd grönskande oas som är en del av stadens historia.

Lammracks från Nådhammar.

Lammracks med närodlade råvaror

Här är Anna Spendrups lammracks med råvaror från den egna gården, Nådhammar.