I det anrika huset på Strandvägen i Stockholm har familjen Sundström bevarat matsalen i originalskick. Köket är däremot splitter nytt. Här lagar hemmets värdinna Caroline läcker gravad älgfilé.

I det anrika huset på Strandvägen i Stockholm har familjen Sundström bevarat matsalen i originalskick. Köket är däremot splitter nytt. Här lagar hemmets värdinna Caroline läcker gravad älgfilé.

6 pers

400 g älgfilé, alt lamm- eller renfilé

2 msk salt

2 msk strösocker

1 msk rödvinsvinäger

2 krm svartpeppar

1 finhackad rödlök

2 msk finhackad gräslök

2 dl smetana

100 g löjrom

flingsalt och 1 krm svartpeppar

 

Gör så här:

1. Putsa köttet. Blanda socker, salt, vinäger och peppar i en plastpåse och lägg i köttet. Låt ligga i kylen
i 2 dygn. Vänd på påsen då och då.

2. Ta upp köttet och torka av det.
Frys köttet i två dagar.

3. Vid servering, skär köttet i tunna skivor när det ännu är lite fryst. Forma det omlott på tallrikar.

4. Blanda den hackade rödlöken och gräslöken. Strö lökblandningen över köttet.

5. Vispa smetanan fluffig med elvisp. Toppa köttet med smetana och löjrom.

Strö över flingsalt och svartpeppar.

NUVARANDE Gravad älgfilé med löjrom och smetana
NÄSTA Nutidskonst på Grand Palais