Hjortgrytan blir som bäst om den tillagas dagen före servering, detta för att smakerna ska kunna utvecklas.

Hjortgrytan blir som bäst om den tillagas dagen före servering, detta för att smakerna ska kunna utvecklas. Räkna med tre timmars tillagningstid. Tryffeln är pricken över i, men kan uteslutas.

HJORTGRYTA MED PASTA OCH SVART TRYFFEL
4–6 personer
1 kg hjortinnerfilé
½ msk salt
2 gula lökar
2 msk smör
1 tsk socker
4 enbär, krossade
2 hela vitlöksklyftor
1 lagerblad
1 burk körsbärstomater
2 msk olivolja
1 tsk koncentrerad kalvfond
10–15 skogschampinjoner
Till smaksättningen:
1 pressad vitlöksklyfta
1 finsmulat lagerblad
½–1 msk hackad, färsk rosmarin eller 1/3 torkad
2 msk madeira, rött portvin eller Pedro Ximenes-sherry
Svartpeppar och salt
Några droppar balsamico
Till servering:
500 g pappardelle all’uovo-pasta
20 g svart färsk Italiensk tryffel
Gör så här:
1. Värm ugnen till 125 grader.
2. Torka köttbiten torr och klappa in saltet.
3. Skala och skiva lökarna. Stek dem sakta i smör på medelvärme  i en gryta tills de blir ljusbruna. När löken börjat få fin färg, tillsätt sockret så att det karamelliseras.
4. Lägg ner enbär, vitlök och lagerblad i grytan. Häll på tomater, olja samt kalvfonden och koka upp. Lägg ner hela köttbiten i såsen och koka upp igen. Sätt locket på grytan och ställ in i ugnen. Låt stå i ugnen i två timmar.
5. Blanda ihop pressad vitlök, smulat lagerblad, hackad rosmarin och 2 msk madeira eller portvin/sherry till smaksättningen. Ta ut grytan och rör ner de hela champinjonerna samt
smaksättningen i den rikliga såsen som bildats. Ställ tillbaka grytan i ugnen ytterligare 1/2timme
eller tills köttet är mört. Finjustera smakerna med salt, nymalen svartpeppar och några droppar balsamico.
6. Koka pastan. Lägg upp den på ett stort serveringsfat eller direkt på mattallriken och riv tryffeln över. Skiva upp köttet, häll på den goda såsen. Servera och njut!

Fler härliga recept: 

NUVARANDE Hjortgryta med pasta och svart tryffel
NÄSTA Italiensk bruschetta