Hjortstek

Hjortgryta med pasta och svart tryffel

AV JESSICA HOFFMANN & TONE RÖRSETH FOTO MARTINA K SVENSSON
Hjortgrytan blir som bäst om den tillagas dagen före servering, detta för att smakerna ska kunna utvecklas. Räkna med tre timmars tillagningstid. Tryffeln är pricken över i, men kan uteslutas.

HJORTGRYTA MED PASTA OCH SVART TRYFFEL
4–6 personer
1 kg hjortinnerfilé
½ msk salt
2 gula lökar
2 msk smör
1 tsk socker
4 enbär, krossade
2 hela vitlöksklyftor
1 lagerblad
1 burk körsbärstomater
2 msk olivolja
1 tsk koncentrerad kalvfond
10–15 skogschampinjoner
Till smaksättningen:
1 pressad vitlöksklyfta
1 finsmulat lagerblad
½–1 msk hackad, färsk rosmarin eller 1/3 torkad
2 msk madeira, rött portvin eller Pedro Ximenes-sherry
Svartpeppar och salt
Några droppar balsamico
Till servering:
500 g pappardelle all’uovo-pasta
20 g svart färsk Italiensk tryffel
Gör så här:
1. Värm ugnen till 125 grader.
2. Torka köttbiten torr och klappa in saltet.
3. Skala och skiva lökarna. Stek dem sakta i smör på medelvärme  i en gryta tills de blir ljusbruna. När löken börjat få fin färg, tillsätt sockret så att det karamelliseras.
4. Lägg ner enbär, vitlök och lagerblad i grytan. Häll på tomater, olja samt kalvfonden och koka upp. Lägg ner hela köttbiten i såsen och koka upp igen. Sätt locket på grytan och ställ in i ugnen. Låt stå i ugnen i två timmar.
5. Blanda ihop pressad vitlök, smulat lagerblad, hackad rosmarin och 2 msk madeira eller portvin/sherry till smaksättningen. Ta ut grytan och rör ner de hela champinjonerna samt
smaksättningen i den rikliga såsen som bildats. Ställ tillbaka grytan i ugnen ytterligare 1/2timme
eller tills köttet är mört. Finjustera smakerna med salt, nymalen svartpeppar och några droppar balsamico.
6. Koka pastan. Lägg upp den på ett stort serveringsfat eller direkt på mattallriken och riv tryffeln över. Skiva upp köttet, häll på den goda såsen. Servera och njut!

Fler härliga recept: 

Kommentarer

Kommentera

Etiketter: Recept, hjortstek
Philipponnat Grand Blanc är Annas dryckestips till förrätten.

Anna Spendrups förrätt

Anna Spendrup trivs på landet och familjegården Nådhammar. Exklusivt för Gods & Gårdar har Anna komponerat en meny med gårdens egna råvaror i fokus.

Somrig jordgubbstårta.

Kakfest på Claestorp

På Claestorps säteri värnar man om sina mattraditioner. Cecilia Lewenhaupt hämtar inspiration från gårdens kokbok med recept samlade sedan 1700-talet. Här bjuder hon på kakor och desserter.

SIMRISHAMN1

Simrishamns dolda skatt

Paret Nörgaard älskar antikviteter vilket syns i deras välkomponerade hem i Simrishamn. En annan passion är trädgård och på baksidan av huset framträder en undanskymd grönskande oas som är en del av stadens historia.

Lammracks från Nådhammar.

Lammracks med närodlade råvaror

Här är Anna Spendrups lammracks med råvaror från den egna gården, Nådhammar.

Claes Moser och Sanna Evers har hittat sitt drömhem – Villa Akleja. Här får konsten utrymme.
Mot fasaden växer en vinranka planterad under Ackes tid.

Välkommen att titta in hemma hos Claes Moser

Under förra seklets början var detta konstnären J A G Ackes och Ejas trivsamma hem där konstnärskolleger samlades och umgicks. Nu bor antikprofilen och konstexperten Claes Moser och Sanna Evers här.