Julfudge

Julsmaker från Wenngarns bageri

Foto Anna Kern
Gods & Gårdar har besökt Wenngarns slott utanför Sigtuna, som i dag har ett rikt program året om. I december arrangeras julbord i olika former, där man serverar julöl från slottets eget bryggeri samt hembakat bröd och bakverk. Här är två smakprov från Wenngarns bageri!

Julbröd

Julmustbröd
3 bröd
100 g jäst
10 dl julmust
1 tsk malen anis
1 tsk malen fänkål
4 msk rapsolja
1 dl ljus sirap
10 dl rågsikt
18 dl vetemjöl
2 msk salt
Gör så här:
1. Häll alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop degen, antingen i en köksassistent eller för hand. Knåda degen i 10 min om du gör det i maskin och ca 15 min om
du gör det för hand. Degen ska kännas ganska elastisk och inte för kladdig, tillsätt mer mjöl om det behövs. Täck över bunken och låt degen vila i 30 minuter.
2. Dela degen i 3 lika stora bitar och forma dem till bröd. Lägg antingen bröden direkt på plåtar eller i en brödform. Låt jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
3. När bröden är färdigjästa, strö lite mjöl över dem och baka i ugnen i ca 30 min. Du kan även ta tempen på dem för att veta när de är klara. De ska då vara 98 grader på det tjockaste stället.

Julfudge

Choklad- och clementinfudge
1,5 dl vispgrädde
450 g socker
150 g smör
2 msk honung
100 g vit choklad
3 tsk vaniljsocker
Skal från 3 clementiner
Gör så här:
1. Värm grädden och sockret i en kastrull på medelhög värme. Rör tills allt socker har smält, det vill säga att det inte är några sockerkristaller kvar.
2. Tillsätt smör och honung. Låt koka till 116 grader. Var noga med att röra hela tiden, för det bränner lätt i botten.
3. Hacka chokladen och häll i den tillsammans med vaniljsocker och clementinskal. Vispa för hand eller i en köksassistent tills smeten är krämig.
4. Häll upp i en bakplåtsklädd form. Ställ in i kylen i några timmar eller över natten.

Chokladfudge
200 g mörk choklad
200 g ljus choklad
25 g smör
1 burk (397g) kondenserad mjölk
2 tsk vaniljsocker
Gör så här:
1. Häll alla ingredienser i en kastrull och värm på medelhög värme tills allt har smält
samman. Var noga med att röra i botten.
2. Häll blandningen över den vita chokladfudgen och ställ in i kylen i några timmar eller över natten för att stelna. Skär sedan fudgen i lagom bitar och njut.

Fler härliga recept till jul:

Baka en pepparkaksherrgård

 

Kommentarer

Kommentera

Philipponnat Grand Blanc är Annas dryckestips till förrätten.

Anna Spendrups förrätt

Anna Spendrup trivs på landet och familjegården Nådhammar. Exklusivt för Gods & Gårdar har Anna komponerat en meny med gårdens egna råvaror i fokus.

Somrig jordgubbstårta.

Kakfest på Claestorp

På Claestorps säteri värnar man om sina mattraditioner. Cecilia Lewenhaupt hämtar inspiration från gårdens kokbok med recept samlade sedan 1700-talet. Här bjuder hon på kakor och desserter.

SIMRISHAMN1

Simrishamns dolda skatt

Paret Nörgaard älskar antikviteter vilket syns i deras välkomponerade hem i Simrishamn. En annan passion är trädgård och på baksidan av huset framträder en undanskymd grönskande oas som är en del av stadens historia.

Lammracks från Nådhammar.

Lammracks med närodlade råvaror

Här är Anna Spendrups lammracks med råvaror från den egna gården, Nådhammar.

Claes Moser och Sanna Evers har hittat sitt drömhem – Villa Akleja. Här får konsten utrymme.
Mot fasaden växer en vinranka planterad under Ackes tid.

Välkommen att titta in hemma hos Claes Moser

Under förra seklets början var detta konstnären J A G Ackes och Ejas trivsamma hem där konstnärskolleger samlades och umgicks. Nu bor antikprofilen och konstexperten Claes Moser och Sanna Evers här.