På Claestorps säteri värnar man om sina mattraditioner. Cecilia Lewenhaupt hämtar inspiration från gårdens kokbok med recept samlade sedan 1700-talet. Här bjuder hon på kakor och desserter.

På Claestorps säteri värnar man om sina mattraditioner. Slottsfrun Cecilia Lewenhaupt hämtar inspiration från gårdens kokbok med recept samlade ända sedan 1700-talet. Här bjuder hon på grevinnornas godaste kakor och desserter.
Gårdens goda gräddkaka.

Gräddkaka från Claestorp.

Marianne Lewenhaupts recept (1765–1823)

Gårdens gräddkaka

6 ägg
2 äggvitor
2,2 dl socker
3 dl vispgrädde
1–2 citroner
1–2 msk vetemjöl
Till servering: Färska hallon

Så här gör du:
1. Vispa ihop ägg och äggvitor väl tillsammans med sockret – använd elvisp.
2. Häll i grädden.
3. Riv ned skalet från en citron (vill du har mer citronsmak så riv ned skalet från en citron till). Rör om, vänd ned vetemjölet.
4. Smörj en ugnsfast kakform och strö med ströbröd. Vänd ned smeten i formen.
5. Grädda i ugn 175 grader i 40 minuter.
Servera gärna med färska hallon.

Wienertårta i herrgårdstappning.

Wienertårta i herrgårdstappning.

Louise Lewenhaupts recept (1856–1933)

Wienertårta

200 g smör
2,5-3 dl vetemjöl
3 ägg
2 äggulor och 2 äggvitor
2 ½ dl socker
Skalet från 1 citron
1 ½–2 dl florsocker
Hackad mandel

Så här gör du:
1. Blanda smör och vetemjöl, 3 ägg och 2 äggulor.
2. Vispa med elvisp de 2 ägg-vitorna med sockret så att det blir ett hårt skum.
3. Blanda ned det rivna citronskalet i mjölsmeten. Vänd sedan ned äggviteskummet i smeten och häll över i en smord och bröad ugnsfast form.
4. Grädda i 175 grader i 60 minuter.
5. Stjälp upp kakan och låt svalna.
6. Glasera med florsocker utrört med lite citronsaft. Strö över hackad mandel.

 

Somrig jordgubbstårta.

Somrig jordgubbstårta.

Cecilia Lewenhaupts recept (1965–)

Jordgubbstårta

Pajskal
3 dl vetemjöl
3/4 dl socker
150 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning:
100 gr mandelmassa
2 äggulor
½ dl socker
1 msk vaniljsocker
4 dl crème fraiche
Ca 8 dl jordgubbar
Mandelspån till dekoration

Så här gör du:
1. Lägg alla ingredienser till pajskalet utom vattnet i en matberedare. Kör i gång och häll i vattnet när degen blivit smulig.
2. Tryck ut degen i en form, cirka 28 cm i diameter. Nagga i botten med en gaffel. Låt stå kallt i minst 30 min.
3. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda skalet i ca 10 min och låt svalna.
4. Riv mandelmassan och vispa äggulor och socker pösigt. Vispa i crème fraiche, vaniljsocker och den rivna mandelmassan.
5. Fyll pajskalet med krämen och lägg på jordgubbar samt strö på mandelspån.
6. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 min. Fyllningen skall lös och krämig. Låt pajen svalna.

 FLER BAKVERK! Njut av afternoon tea.

NUVARANDE Kakfest på Claestorp
NÄSTA Wanås – det skånska konstslottet