Lammracks från Nådhammar.

Lammracks från Nådhammar.

Lammracks med närodlade råvaror

Av Helena Nimbratt styling Gisela Larsson Montan hår och makeup Linda hansson Foto Thomas Hjertén
Här är Anna Spendrups lammracks med råvaror från familjegården Nådhammar.

Lammracks med grönsaksragu & rödvinssky
6 personer

1,5 kg lammrack, gärna svenska
salt & timjan
vitlök

Gör så här:
1. Putsa lammet från hinnor.
2. Salta och stek köttet gyllenbrunt i smör. Avsluta med timjan och vitlök sista minuten.
3. Lägg köttet på en plåt och baka i ugn på 110 grader till 57 grader. Låt vila.

Till grönsaksragun:
6 gröna sparrisar
6 vita sparrisar
6 rädisor
10 färskpotatisar
6 färska lökar
smör
vitvinsvinäger
1 dl kycklingbuljong

Gör så här:
1. Skala och skär all sparris i bitar.
2. Koka potatis och färsklök mjuka var för sig i saltat vatten och dela dem sedan i halvor.
3. Skiva rädisorna tunt.
4. Innan servering, smält smör i en stekpanna och tillsätt alla grönsaker. Fräs 1 min, tillsätt buljong och koka ihop. Smaka av med vinäger och salt.

Till blomkålspurén:
1 huvud blomkål
5 dl mjölk
3 dl grädde
salt

Gör så här:
1. Skär ner blomkålen i bitar, koka dem mjuka i grädde och mjölk.
2. Sila av vätskan och pressa lite lätt. Mixa till puré. Salta.

Till rödvinsskyn:
0,5 dl rödvin
1 klyfta vitlök
1 schalottenlök
0,5 l kalvfond
1 kvist timjan

Gör så här:
1. Skala och skiva löken och låt den svettas i en kastrull. Tillsätt vinet och koka ihop. Lägg i timjan. Slå på fonden och koka till simmig konsistens, sila, krydda och tillsätt en klick smör.
2. Servera lamracken med grönsaksragun, purén, rödvinsskyn och gärna även tunt skivade gulbetor, polkabetor, fänkål och goda örter.

GÖR ÄVEN ANNAS GODA FÖRRÄTT PÅ ABBORRE!

Kommentarer

Kommentera

Philipponnat Grand Blanc är Annas dryckestips till förrätten.

Anna Spendrups förrätt

Anna Spendrup trivs på landet och familjegården Nådhammar. Exklusivt för Gods & Gårdar har Anna komponerat en meny med gårdens egna råvaror i fokus.

Somrig jordgubbstårta.

Kakfest på Claestorp

På Claestorps säteri värnar man om sina mattraditioner. Cecilia Lewenhaupt hämtar inspiration från gårdens kokbok med recept samlade sedan 1700-talet. Här bjuder hon på kakor och desserter.

SIMRISHAMN1

Simrishamns dolda skatt

Paret Nörgaard älskar antikviteter vilket syns i deras välkomponerade hem i Simrishamn. En annan passion är trädgård och på baksidan av huset framträder en undanskymd grönskande oas som är en del av stadens historia.

Claes Moser och Sanna Evers har hittat sitt drömhem – Villa Akleja. Här får konsten utrymme.
Mot fasaden växer en vinranka planterad under Ackes tid.

Välkommen att titta in hemma hos Claes Moser

Under förra seklets början var detta konstnären J A G Ackes och Ejas trivsamma hem där konstnärskolleger samlades och umgicks. Nu bor antikprofilen och konstexperten Claes Moser och Sanna Evers här.

GoG_omslag_2an

Februarinumret ute nu!

Nu är Gods & Gårdars fina februarinummer ute i butikerna!