Klassisk rätt med modern touch. Villa Källhagens källarmästare bjuder läcker rådjursfilé med löksuté och svartvinbärssky.

Klassisk rätt med modern touch. Villa Källhagens källarmästare bjuder på läcker rådjursfilé med löksauté och svartvinbärssky.

180 g rådjursfilé per person

20 st potatisar

4 st gula lökar

1 l grädde

4 klyftor vitlök

Timjan

2 dl riven gruyèreost

3 dl torrt rött vin

6 dl kalv- eller viltfond

1 morot

1 selleri

300 g rökt sidfläsk

Steklökar

2 korkar karljohanssvamp per person

1 dl svarta vinbär

Stek rådfjursfilén så här:

1. Bryn rådjursfilén, krydda med salt och peppar. Stek filén i cirka 150 graders ugn till en innertemperatur på 52 grader. Låt vila.

2. Tranchera köttet. Krydda snittytor med flingsalt.

Gör gratängen så här:

1. Skala och skär potatisen i skivor och stek i smör med hackad gul lök, timjan och vitlök i en stor gjutjärnsgryta.

2. Häll över grädden och låt sjuda till en krämig konsistens men potatisen skall inte vara helt klar. Krydda med salt och peppar.

3. Häll i hälften av osten och häll över i  en gratängform och toppa med resten av osten. Gratinera formen på hög värme så att osten får en fin gyllene färg och potatisen är klar.

Gör såsen så här:

1. Stek gul lök, nerskuren morot och selleri, vitlök och några svartpepparkorn samt en liten bit rökt sidfläsk.

2. Häll över det röda vinet, reducera till hälften, häll över fonden, tillsätt de svarta vinbären och reducera till önskad konsistens. Smaka av med salt och eventuellt en klick normalsaltat smör.

3. Stek i panna rökt sidfläsk i fina kuber, karljohanssvamp och smålök som skalats och förbakats i ugn med olivolja och flingsalt i cirka 10 minuter i 150 grader. Använd som garnityr.

Villa Källhagen på Kungliga Djurgården i Stockholm har låtit komponera rätten.

Laga också Lyxig champagne- & smultrondessert

NUVARANDE Rådjursfilé med potatisgratäng
NÄSTA Trendig Art Déco