SIMRISHAMN1

Simrishamns dolda skatt

Av Susanne Cederberg Foto Anette Åberg
Paret Nörgaard älskar antikviteter vilket syns i deras välkomponerade hem i Simrishamn. En annan passion är trädgård och på baksidan av huset framträder en undanskymd grönskande oas som är en del av stadens historia.

SIMRISHAMN2

I Österlens ”huvudstad” Simrishamn ligger de färgglada husen på rad. Ett syns vara extra långt, med en fasad i ockragult och blå snickerier.

SIMRISHAMNS3NY

Det man inte ser, från den kullerstensbelagda gatan, är de två längorna inne på gården. Den ena, som förr var redskapsbod och tvättstuga, har förvandlats till en magnifik matsal. Den andra är nybyggd och är inredd med sovrum, där man har direktkontakt med trädgården genom de många terrassdörrarna.

SIMRISHAMNS4NY-3

Just trädgården, till detta hus, är även den väl dold från gatan. Man kan inte ens ana att en 600 kvm stor trädgård breder ut sig här bakom.

SIMRISHAMN5

– Det är ovanligt med en så stor trädgård här mitt i Simrishamn, men denna har varit stadens handelsträdgård en gång, berättar Jens Nörgaard.

Repslagaren Johan Hansson köpte huset år 1909, men insåg efter några år att han inte längre kunde livnära sig på sitt yrke. Han bestämde sig då för att starta en handelsträdgård. Några rester av verksamheten syns fortfarande, tydligast är de bevarade murarna som han byggde upp för sina växthus. Glaset är för längesedan nedmonterat, men nu bidrar dessa fundament till en naturlig ”rumsindelning” i trädgården.

I drygt 30 år drevs handelsträdgården och än idag kommer folk förbi som minns dess glansdagar.

Kommentarer

Kommentera

Tiramisu och pannacotta

Bjud på tiramisù och pannacotta

Bjud på två olika efterrätter som gästerna kan välja mellan. Lika goda båda två! TIRAMISù 6 personer 2 stora ägg, separerade gulor och vitor 75 gram florsocker 1 tsk vaniljsocker 250 g mascarponeost 10 savoiardikex (italienska fingerkex) 1 dl starkt kallt espressokaffe ½ dl marsalavin Kakao att pudra över strax före servering. Gör så här: […]

Philipponnat Grand Blanc är Annas dryckestips till förrätten.

Anna Spendrups förrätt

Anna Spendrup trivs på landet och familjegården Nådhammar. Exklusivt för Gods & Gårdar har Anna komponerat en meny med gårdens egna råvaror i fokus.

Somrig jordgubbstårta.

Kakfest på Claestorp

På Claestorps säteri värnar man om sina mattraditioner. Cecilia Lewenhaupt hämtar inspiration från gårdens kokbok med recept samlade sedan 1700-talet. Här bjuder hon på kakor och desserter.

Lammracks från Nådhammar.

Lammracks med närodlade råvaror

Här är Anna Spendrups lammracks med råvaror från den egna gården, Nådhammar.

Claes Moser och Sanna Evers har hittat sitt drömhem – Villa Akleja. Här får konsten utrymme.
Mot fasaden växer en vinranka planterad under Ackes tid.

Välkommen att titta in hemma hos Claes Moser

Under förra seklets början var detta konstnären J A G Ackes och Ejas trivsamma hem där konstnärskolleger samlades och umgicks. Nu bor antikprofilen och konstexperten Claes Moser och Sanna Evers här.