Agatha Christies skrivarlya var ett vitt georgianskt hus från senare delen av 1700-talet.

Agatha Christies skrivarlya var ett vitt georgianskt hus från senare delen av 1700-talet.

Agatha Christies skrivarlya

Av Ellinor Skagegård foto Marcus Nyberg
Sommarresidenset Greenway var den berömda författaren Agatha Christies plats för avkoppling och inspiration. Nu står hemmet öppet för allmänheten och ger alla fans en chans att få en glimt av deckardrottningens allra mest privata sfär.

Greenway har inte förändrats mycket sedan 1950-talet då författarinnan Agatha Christie vandrade omkring i trädgårdarna och funderade ut nästa intrikata deckarintrig.

I sällskapsrummet  spelade Agata Christie piano, läste och umgicks med familjen.

I sällskapsrummet spelade Agata Christie piano, läste och umgicks med familjen.

Agatha  och hennes man, arkeologen Max Mallowan, hade köpt huset 1938 som sommarresidens.

I biblioteket löper en  fresk målad av löjtnant  Marshall Lee.

I biblioteket löper en fresk målad av löjtnant Marshall Lee.

I huset finns runt 11 000 objekt som samlats av Agathas familj under fem generationer. Allt från hennes egen älskade papier-machésamling till porslinsfigurer och gamla arkeologiska fynd. En del av föremålen tog paret med sig från sina arkeologiska resor i framför allt Mellanöstern och norra Afrika. Ett exempel är den gamla mässingsbeklädda kistan från Bagdad som dyker upp i två av Agatha Christies noveller: Bagdadkistans hemlighet och Äventyret med julpuddingen.

 På väggen hänger en oljemålning av Agatha Christies bror Louis Montant ”Monty” Miller.

På väggen hänger en oljemålning av Agatha Christies bror Louis Montant ”Monty” Miller.

Agatha brukade ta med sina manuskript till Greenway. I sällskapsrummet läste hon högt för familjen och lät dem gissa ”vem som gjort det”.

Se även: Gustaf Hamiltons franska slott

I sovrummet står ett  nattduksbord daterat 1790.

I sovrummet står ett nattduksbord daterat 1790.

I ena rummet finns en fresk målad i vitt, svart och blått som löper längs väggarna. Den kom till under sex månader när soldater ur den amerikanska flottan var placerade på Greenway, i väntan på Dagen D. Löjtnant Marshall Lee målade då sina egna krigsminnen från olika delar av världen. När det blev dags för soldaterna att fara därifrån frågade kommendörkaptenen om de skulle måla över freskerna. Det ville inte Agatha.

Agata Christie inspirerades av klipporna, havet i Devon.

Agata Christie inspirerades av klipporna, havet i Devon.

Biblioteket på Greenway för också tankarna till Mordet i biblioteket, en av Agathas mest populära böcker. Generöst möblerat med soffor och fåtöljer, piedestaler med porslinsfigurer och väggar klädda med böcker, skulle rummet kunna utgöra en typisk scen för en brittisk mordgåta.

Deckare av Agatha Christie.

Deckare av Agatha Christie.

Det gamla båthuset på ägorna finns till exempel med i boken Död mans fåfänga, och var också inspelningsplats för en film med samma namn. Följer man stigen uppåt kommer man till Batteriet, också denna plats refererad till i flera av hennes böcker. I boken Fem små grisar begås ett mord där.

LÄSTIPS! Deckare i slottsmiljö

Greenway var Agathas plats för avkoppling, semester och inspiration. Här hade hon många av sina allra lyckligaste stunder.

Se även: Birgittas franska lanthem

 

Kommentarer

Kommentera

lasarundersokning

Välkommen till oss på Gods & Gårdars redaktion – vi vill höra vad som inspirerar dig

Vill du komma och träffa oss på Gods & Gårdars redaktion och prata om vad som inspirerar dig och hur du tänker kring inredning och ditt hem?

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

Carl Jan Granqvist

På besök hos Carl Jan Granqvists älskade Saxå

För drygt 30 år sedan köpte Carl Jan Granqvist Saxå herrgård, som 
han så långt som möjligt återställt till dess ursprungliga karaktär 
från tidigt 1800-tal. Hit till stillheten i de djupa Bergslagsskogarna 
återvänder han så ofta han kan från alla engagemang. Läs också: Segersjö – släktgods med stolta anor Han kommer susande från Stockholm, i […]

gimo-001_300ppi

Följ med på våra herrgårdshelger!

Vill du uppleva det lustfyllda herrgårdslivet? Njuta av mat, vin och kåserier av Peder Lamm? Då kan vi rekommendera vår unika Gods & Gårdar-helg, som arrangeras vid tre olika tillfällen i höst.

Lille Ulefors i Telemark har gustavianska influenser.

Drömmen om herrgården blev sann

Som barn tyckte Per Ove att huset på höjden var spännande. Att han flera år senare skulle flytta han hit med sin fru Anemone hade han aldrig vågat drömma om. Här är Lille Ulefos i Telemark, en norsk herrgård med gustavianska influenser.