Agatha Christies skrivarlya var ett vitt georgianskt hus från senare delen av 1700-talet.

Agatha Christies skrivarlya var ett vitt georgianskt hus från senare delen av 1700-talet.

Agatha Christies skrivarlya

Av Ellinor Skagegård foto Marcus Nyberg
Sommarresidenset Greenway var den berömda författaren Agatha Christies plats för avkoppling och inspiration. Nu står hemmet öppet för allmänheten och ger alla fans en chans att få en glimt av deckardrottningens allra mest privata sfär.

Greenway har inte förändrats mycket sedan 1950-talet då författarinnan Agatha Christie vandrade omkring i trädgårdarna och funderade ut nästa intrikata deckarintrig.

I sällskapsrummet  spelade Agata Christie piano, läste och umgicks med familjen.

I sällskapsrummet spelade Agata Christie piano, läste och umgicks med familjen.

Agatha  och hennes man, arkeologen Max Mallowan, hade köpt huset 1938 som sommarresidens.

I biblioteket löper en  fresk målad av löjtnant  Marshall Lee.

I biblioteket löper en fresk målad av löjtnant Marshall Lee.

I huset finns runt 11 000 objekt som samlats av Agathas familj under fem generationer. Allt från hennes egen älskade papier-machésamling till porslinsfigurer och gamla arkeologiska fynd. En del av föremålen tog paret med sig från sina arkeologiska resor i framför allt Mellanöstern och norra Afrika. Ett exempel är den gamla mässingsbeklädda kistan från Bagdad som dyker upp i två av Agatha Christies noveller: Bagdadkistans hemlighet och Äventyret med julpuddingen.

 På väggen hänger en oljemålning av Agatha Christies bror Louis Montant ”Monty” Miller.

På väggen hänger en oljemålning av Agatha Christies bror Louis Montant ”Monty” Miller.

Agatha brukade ta med sina manuskript till Greenway. I sällskapsrummet läste hon högt för familjen och lät dem gissa ”vem som gjort det”.

Se även: Gustaf Hamiltons franska slott

I sovrummet står ett  nattduksbord daterat 1790.

I sovrummet står ett nattduksbord daterat 1790.

I ena rummet finns en fresk målad i vitt, svart och blått som löper längs väggarna. Den kom till under sex månader när soldater ur den amerikanska flottan var placerade på Greenway, i väntan på Dagen D. Löjtnant Marshall Lee målade då sina egna krigsminnen från olika delar av världen. När det blev dags för soldaterna att fara därifrån frågade kommendörkaptenen om de skulle måla över freskerna. Det ville inte Agatha.

Agata Christie inspirerades av klipporna, havet i Devon.

Agata Christie inspirerades av klipporna, havet i Devon.

Biblioteket på Greenway för också tankarna till Mordet i biblioteket, en av Agathas mest populära böcker. Generöst möblerat med soffor och fåtöljer, piedestaler med porslinsfigurer och väggar klädda med böcker, skulle rummet kunna utgöra en typisk scen för en brittisk mordgåta.

Deckare av Agatha Christie.

Deckare av Agatha Christie.

Det gamla båthuset på ägorna finns till exempel med i boken Död mans fåfänga, och var också inspelningsplats för en film med samma namn. Följer man stigen uppåt kommer man till Batteriet, också denna plats refererad till i flera av hennes böcker. I boken Fem små grisar begås ett mord där.

LÄSTIPS! Deckare i slottsmiljö

Greenway var Agathas plats för avkoppling, semester och inspiration. Här hade hon många av sina allra lyckligaste stunder.

Se även: Birgittas franska lanthem

 

Kommentarer

Kommentera

2CF050767

Njutbart lantliv på Hornsunds gård

För mer än ett kvarts sekel sedan lämnade Madeleine och Carl Gustaf Mörner storstaden för Hornsunds gård. Här lever de som landsbygdsbor med hjärtat där naturen och friheten finns. Res med Gods & Gårdar – upplev Skottland i höst Det kan vara svårt att motstå frestelser. När Madeleine kom till Hornsunds gård i mars 1985 […]

Hjuleberg_01

Danskt arv på Hjuleberg

På godset Hjuleberg är det danska släktskapet väl synligt i både konst och arkitektur.

Jordberga fick sitt barockinspirerade utseende 1906 med hjälp av den danske arkitekten Glaesel. Till höger: Idéerna är många, men till en början är det viktigast för Carl-Adam och Marie att sätta sig in i den nuvarande verksamheten.

Nya tider på Jordberga

Inte ännu, men snart. På Jordberga gods i Skåne ska Otto och Catherine von Arnold lämna över stafettpinnen till äldste sonen Carl-Adam med fru Marie – ett generationsskifte som präglas av såväl traditioner som nytänkande.       Kommentarer Kommentera

1IMG_9509

Titta in i skånegården som det tog 25 år att färdigställa

Den gamla fyrlängade skånegården var i princip i spillror. Under ett kvarts sekel har Lena och Henrik Hellberg skapat ett charmigt och välkomnande hem byggt på kunskap och gediget hantverkskunnande. Prenumerera på Gods & Gårdar! Ett kvarts sekel, det är 25 år. Så lång tid har det tagit för Lena och Henrik att få sin […]

Huvudbyggnaden uppfördes 1772–73 av Carl Johan Ridderstolpe efter ritningar av Johan Sebastian af Uhr.

En dag att minnas på Fiholm

När Ninna och Christian Ivarsson skulle gifta sig var det naturligt att ha bröllopet på hennes släktgård Fiholm vid Mälarens strand. Det blev en oförglömlig dag.