Ållonö från sjösidan som på 1600-talet var slottets pampiga huvudentré.

Ållonö från sjösidan som på 1600-talet var slottets pampiga huvudentré.

Ållonö bjuder på ståtlig barockprakt

Av Kjell Andersson Lagergren Foto Anne Nyblaeus
Magnifika Ållonö vid Bråviken är som ett sagoslott på film. Det är en makalös anläggning med rosa fasader och marsipangrönt tak precis som det vore 1600-talets Frankrike.

När man kommer upp på höjden och ser Ållonö för första gången är det knappt man tror sina ögon. Där, på andra sidan en vidsträckt park, ligger ett makalöst sagoslott – är detta verkligen Östergötland?

Stora salongen är slottets mest praktfulla rum. Den stiliga ljuskronan hittade Anders och Sanna  i Helsingfors. Sekretären från 1742 är italiensk.

Stora salongen är slottets mest praktfulla rum. Den stiliga ljuskronan hittade Anders och Sanna i Helsingfors. Sekretären från 1742 är italiensk.

Ållonö är en arkitektonisk pärla från stormaktstiden, uppfört omkring 1670 av riksrådet Gustaf Kurck, vars vapen fortfarande sitter över porten. För ritningarna stod troligen Nicodemus Tessin d.ä. som var den tidens store arkitekt i Sverige. Slottet finns avbildat i Erik Dahlberghs Suecia Antiqua där man får en bild av hur storslaget det kan ha tett sig på den tiden.

Entréhallen med 1600-talsspis från Ulvsunda slott. Porträttet föreställer byggherren Gustaf Kurck. Hunden heter Enzo.

Entréhallen med 1600-talsspis från Ulvsunda slott. Porträttet föreställer byggherren Gustaf Kurck. Hunden heter Enzo.

Slottet med alla flyglar brändes ner av ryska flottan 1719 vilket ruinerade den dåvarande ägaren Gustaf Oxenstierna. Drygt tjugo år senare påbörjade näste ägare, Malcolm Hamilton, återuppbyggnaden. Slottet har därefter restaurerats flera gånger. I början av 1900-talet, då det tillhörde Carl Gustaf och Pauline Flach, återfick det sin ursprungliga barockexteriör. Då byggdes också flyglarna som utformades som de sett ut på Suecia-sticket.

Den snidade 1600-talsdörren fanns tidigare på Ulvsunda slott.

Den snidade 1600-talsdörren fanns tidigare på Ulvsunda slott.

Slottet uppfördes omkring 1670 åt riksrådet Gustaf Kurck.

Slottet uppfördes omkring 1670 åt riksrådet Gustaf Kurck.

Se fler barockpärlor Tessinska i Stockholm

Danmarks vackraste barockslott

Kommentarer

Kommentera

Etiketter: Ållonö, Barockslott
2CF050767

Njutbart lantliv på Hornsunds gård

För mer än ett kvarts sekel sedan lämnade Madeleine och Carl Gustaf Mörner storstaden för Hornsunds gård. Här lever de som landsbygdsbor med hjärtat där naturen och friheten finns. Res med Gods & Gårdar – upplev Skottland i höst Det kan vara svårt att motstå frestelser. När Madeleine kom till Hornsunds gård i mars 1985 […]

Hjuleberg_01

Danskt arv på Hjuleberg

På godset Hjuleberg är det danska släktskapet väl synligt i både konst och arkitektur.

Jordberga fick sitt barockinspirerade utseende 1906 med hjälp av den danske arkitekten Glaesel. Till höger: Idéerna är många, men till en början är det viktigast för Carl-Adam och Marie att sätta sig in i den nuvarande verksamheten.

Nya tider på Jordberga

Inte ännu, men snart. På Jordberga gods i Skåne ska Otto och Catherine von Arnold lämna över stafettpinnen till äldste sonen Carl-Adam med fru Marie – ett generationsskifte som präglas av såväl traditioner som nytänkande.       Kommentarer Kommentera

1IMG_9509

Titta in i skånegården som det tog 25 år att färdigställa

Den gamla fyrlängade skånegården var i princip i spillror. Under ett kvarts sekel har Lena och Henrik Hellberg skapat ett charmigt och välkomnande hem byggt på kunskap och gediget hantverkskunnande. Prenumerera på Gods & Gårdar! Ett kvarts sekel, det är 25 år. Så lång tid har det tagit för Lena och Henrik att få sin […]

Huvudbyggnaden uppfördes 1772–73 av Carl Johan Ridderstolpe efter ritningar av Johan Sebastian af Uhr.

En dag att minnas på Fiholm

När Ninna och Christian Ivarsson skulle gifta sig var det naturligt att ha bröllopet på hennes släktgård Fiholm vid Mälarens strand. Det blev en oförglömlig dag.