Ållonö från sjösidan som på 1600-talet var slottets pampiga huvudentré.

Ållonö från sjösidan som på 1600-talet var slottets pampiga huvudentré.

Ållonö bjuder på ståtlig barockprakt

Av Kjell Andersson Lagergren Foto Anne Nyblaeus
Magnifika Ållonö vid Bråviken är som ett sagoslott på film. Det är en makalös anläggning med rosa fasader och marsipangrönt tak precis som det vore 1600-talets Frankrike.

När man kommer upp på höjden och ser Ållonö för första gången är det knappt man tror sina ögon. Där, på andra sidan en vidsträckt park, ligger ett makalöst sagoslott – är detta verkligen Östergötland?

Stora salongen är slottets mest praktfulla rum. Den stiliga ljuskronan hittade Anders och Sanna  i Helsingfors. Sekretären från 1742 är italiensk.

Stora salongen är slottets mest praktfulla rum. Den stiliga ljuskronan hittade Anders och Sanna i Helsingfors. Sekretären från 1742 är italiensk.

Ållonö är en arkitektonisk pärla från stormaktstiden, uppfört omkring 1670 av riksrådet Gustaf Kurck, vars vapen fortfarande sitter över porten. För ritningarna stod troligen Nicodemus Tessin d.ä. som var den tidens store arkitekt i Sverige. Slottet finns avbildat i Erik Dahlberghs Suecia Antiqua där man får en bild av hur storslaget det kan ha tett sig på den tiden.

Entréhallen med 1600-talsspis från Ulvsunda slott. Porträttet föreställer byggherren Gustaf Kurck. Hunden heter Enzo.

Entréhallen med 1600-talsspis från Ulvsunda slott. Porträttet föreställer byggherren Gustaf Kurck. Hunden heter Enzo.

Slottet med alla flyglar brändes ner av ryska flottan 1719 vilket ruinerade den dåvarande ägaren Gustaf Oxenstierna. Drygt tjugo år senare påbörjade näste ägare, Malcolm Hamilton, återuppbyggnaden. Slottet har därefter restaurerats flera gånger. I början av 1900-talet, då det tillhörde Carl Gustaf och Pauline Flach, återfick det sin ursprungliga barockexteriör. Då byggdes också flyglarna som utformades som de sett ut på Suecia-sticket.

Den snidade 1600-talsdörren fanns tidigare på Ulvsunda slott.

Den snidade 1600-talsdörren fanns tidigare på Ulvsunda slott.

Slottet uppfördes omkring 1670 åt riksrådet Gustaf Kurck.

Slottet uppfördes omkring 1670 åt riksrådet Gustaf Kurck.

Se fler barockpärlor Tessinska i Stockholm

Danmarks vackraste barockslott

Kommentarer

Kommentera

Etiketter: Ållonö, Barockslott
Kontorsbyggnaden från 1831 är till sitt yttre en mindre kopia av Rosendals slott i Stockholm.

Ölsboda herrgård – en empirepärla

När de tre lärarfamiljerna köpte fastigheten strax utanför Degerfors fick de några obeboeliga byggnader i en gammal bruksmiljö att ta hand om. Trettiosex år och en väldig massa arbete senare är Ölsboda herrgård en räddad empireskatt upphöjd till byggnadsminne.   Kommentarer Kommentera

Förra årets vinnare i The Collectors Awards 2016.

Dags för antikbranschens Oscarsgala – Vem vill du se som vinnare 2017?

Vem blir Årets antikhandlare 2017? Årets samlare? Och vem är Årets förnyare? Nu kan du komma in med förslag på värdiga vinnare i The Collectors Awards 2017. Bland alla bidrag lottar vi ut en middag för två!

På soffbordet står vasen Dagg, skapad av Carina Seth Andersson för Svenskt Tenn. Matta med mönster av Paul Klee. Soffkuddar Josef Frank och Fornasetti.

Sekelskifte på Norrmalm

Följ med till våningen där arvegods samsas med modern konst och design. Här har Erica Sondén och Mikael Lundberg skapat ett hem där både familj och vänner trivs.   Kommentarer Kommentera

En ridtur på markerna varje morgon hör till parets vardag på Fiholms slott.

Nära historien på Fiholms slott

I snart 30 år har Charlott och Göran Mörner bott på Fiholms slott. Redan första gången paret kom dit tilltalades de av harmonin och det vackra ljuset. Där finns två ståtliga flyglar, men Axel Oxenstiernas planerade huvudbyggnad kom aldrig att uppföras. Kommentarer Kommentera

Herrgården Hoby Kulle är till salu.

Pampig 1800-talsherrgård till salu

Den pampiga rosa herrgården Hoby Kulle i Blekinge är nu till salu. Den vackra rosa herrgården har två flyglar och på fastigheten hittar man bland annat en magasinsbyggnad från 1600-talet. Själva huvudbyggnaden är på 408 kvadratmeter och det finns bland annat en paradlägenhet i byggnaden. Parken och skogstomten runt herrgården är på 11,5 hektar. Här […]