Ållonö från sjösidan som på 1600-talet var slottets pampiga huvudentré.

Ållonö från sjösidan som på 1600-talet var slottets pampiga huvudentré.

Ållonö bjuder på ståtlig barockprakt

Av Kjell Andersson Lagergren Foto Anne Nyblaeus
Magnifika Ållonö vid Bråviken är som ett sagoslott på film. Det är en makalös anläggning med rosa fasader och marsipangrönt tak precis som det vore 1600-talets Frankrike.

När man kommer upp på höjden och ser Ållonö för första gången är det knappt man tror sina ögon. Där, på andra sidan en vidsträckt park, ligger ett makalöst sagoslott – är detta verkligen Östergötland?

Stora salongen är slottets mest praktfulla rum. Den stiliga ljuskronan hittade Anders och Sanna  i Helsingfors. Sekretären från 1742 är italiensk.

Stora salongen är slottets mest praktfulla rum. Den stiliga ljuskronan hittade Anders och Sanna i Helsingfors. Sekretären från 1742 är italiensk.

Ållonö är en arkitektonisk pärla från stormaktstiden, uppfört omkring 1670 av riksrådet Gustaf Kurck, vars vapen fortfarande sitter över porten. För ritningarna stod troligen Nicodemus Tessin d.ä. som var den tidens store arkitekt i Sverige. Slottet finns avbildat i Erik Dahlberghs Suecia Antiqua där man får en bild av hur storslaget det kan ha tett sig på den tiden.

Entréhallen med 1600-talsspis från Ulvsunda slott. Porträttet föreställer byggherren Gustaf Kurck. Hunden heter Enzo.

Entréhallen med 1600-talsspis från Ulvsunda slott. Porträttet föreställer byggherren Gustaf Kurck. Hunden heter Enzo.

Slottet med alla flyglar brändes ner av ryska flottan 1719 vilket ruinerade den dåvarande ägaren Gustaf Oxenstierna. Drygt tjugo år senare påbörjade näste ägare, Malcolm Hamilton, återuppbyggnaden. Slottet har därefter restaurerats flera gånger. I början av 1900-talet, då det tillhörde Carl Gustaf och Pauline Flach, återfick det sin ursprungliga barockexteriör. Då byggdes också flyglarna som utformades som de sett ut på Suecia-sticket.

Den snidade 1600-talsdörren fanns tidigare på Ulvsunda slott.

Den snidade 1600-talsdörren fanns tidigare på Ulvsunda slott.

Slottet uppfördes omkring 1670 åt riksrådet Gustaf Kurck.

Slottet uppfördes omkring 1670 åt riksrådet Gustaf Kurck.

Se fler barockpärlor Tessinska i Stockholm

Danmarks vackraste barockslott

Kommentarer

Kommentera

Etiketter: Ållonö, Barockslott
Stilrena och urgamla Västanå slott lockar besökare från hela världen. Sedan 1785 har slottet varit i samma släkts ägo. Catharina och Fredrik von Otter håller traditionen vid liv och trivs bra med livet som slotts-, hotell-, och restaurangägare.

Skönt slottsliv vid Vättern

Catharina och Fredrik von Otter bor i karolinergården Sandvik och driver Västanå slott utanför Gränna. Västanå är inte bara ett stilrent stenslott från 1500-talet, det är också Sveriges första slottshotell. Upplev Västanå tillsammans med Gods & Gårdar och Peder Lamm, klicka här.     Kommentarer Kommentera

Gårdsfasaden domineras av en bred risalit krönt av ett gavelfält samt av en kraftig tandlist som framhäver takbandets linje. Till höger: Rummen ligger vackert i fil och de eleganta färgvalen och mattorna gör ­gården hemtrevlig. Kaffebordet är dukat i den stora salen. De vackra blommorna kommer från gården.

Stilpärla i skärgården

På Korpo gård i Åbolands skärgård möts gustavianer, finska frihetskämpar och familjen Wahe-Rohrbach. Tuulikki och döttrarna Gesa och Kira ger gården nytt liv med hängivenhet, hästar och kalas i historisk miljö. Kommentarer Kommentera

På sensommaren avriggas GKSS-ekan och blir till fiskebåt. I bakgrunden komministergården i sin klassiska 1700-talsskrud.

Lantligt nära stan

Att gården stått obebodd i närmare 50 år är inget hinder för en byggnadsvårdare. Snarare en dröm. Gustaf Willers har enligt alla konstens regler återställt Källtorps gård i Nacka. Vi gjorde ett besök under sensommaren, då sjön intill bjuder på mängder med kräftor. Kommentarer Kommentera

Villa Strandskär byggdes runt 1896, då Sandhamn utvecklades till en exklusiv badort i skärgården. Huset har fått tillbaka sina originalfärger i gult och engelskt rött.

En plats för själen

Följ med till Villa Strandskär i Sandhamn, en genuin grosshandlarvilla med utsikt mot det öppna havet. Här bor Ebba Tillquist von Rosen, som vårdar släktens sommarhus med kärlek och känsla för historien. Kommentarer Kommentera

Mangårdsbyggnaden på Gunnerud är byggd i nyklassicistisk panelarkitektur 1829.

Gunnerud – i Frödings fotspår

På en sluttning vid Alsterälven i Värmland ligger Gunnerud, där Gustaf Fröding tillbringade sin barndoms somrar. Gården ägs i dag av Magnus och Kerstin Karlander, som rustat upp den gamla bruksmiljön med stor omsorg och känsla för historien. Kommentarer Kommentera