Fredrika Bremer 
växte upp på 
Årsta slott utanför
Stockholm. Ett vackert slott som Årsta, byggt 
av en amiral, förväntas kanske ha sjöutsikt men en skogbevuxen ås döljer utsikten. Det blev slottets räddning när ryssarna härjade längs Östersjökusten år 1719.

Fredrika Bremer växte upp på Årsta slott utanför Stockholm. Ett vackert slott som Årsta, byggt av en amiral, förväntas kanske ha sjöutsikt men en skogbevuxen ås döljer utsikten. Det blev slottets räddning när ryssarna härjade längs Östersjökusten år 1719.

Besök Fredrika Bremers Årsta Slott

Av Gisela Montan Foto Thomas Hjertén Omarbetad av Elin Olsson
Årsta slott har salar sprängfyllda av kulturhistoria. På 1800-talet, då det var författarinnan Fredrika Bremers hem, stod litteraturen  i centrum, i dag är Årsta Slott ett levande och tillgängligt kulturhus som speglar trakten och en del av Sveriges rika historia.
Den forna ägaren Gustaf  Cedergren gjorde en stor  ombyggnation på 1910-talet då interiören gavs olika historiska  stilar. Det som främst återstår av den ursprungliga inredningen  är det ståtliga trapphuset.  Balustraden har dock renoverats och ny kalksten har lagts in.

Det nuvarande slottet uppfördes på 1660-talet av Claes Hansson Bielkenstierna och hans hustru Barbro Åkesdotter Natt och Dag. Årsta ärvdes sedan via giften av släkterna Kurck, Soop och Fleming tills det inköptes av Fredrika Bremers far. En stor ombyggnation genomfördes på 1910-talet och då gavs interiören olika historiska stilar. Det som främst återstår av den ursprungliga inredningen är det ståtliga trapphuset. Balustraden har dock renoverats och ny kalksten har lagts in.

 

Salongen är slottets vackraste rum och här fick Fredrika Bremer och hennes systrar lyssna till faderns högläsning ur historiska verk och lära sig språk och litteratur. De lärde sig också att spel, dansa, sjunga, teckna och handarbeta, något som den tidens borgerliga kvinnor förväntades kunna.

Salongen är slottets vackraste rum och här fick Fredrika Bremer och hennes systrar lyssna till faderns högläsning ur historiska verk och lära sig språk och litteratur. De lärde sig också att spel, dansa, sjunga, teckna och handarbeta, något som den tidens borgerliga kvinnor förväntades kunna.

 

I salongen i Fredrika Bremer-våningen står ett sällsynt flöjtur med orgelpipor i spelverket. Uret är tillverkat av den kända orgelbyggaren Pehr Strand (1758–1826). Än i dag hörs musiken från spelverket. De vackra vävda tapeterna  med naturalistiska  motiv tillverkades  på 1800-talet.

I salongen i Fredrika Bremer-våningen står ett sällsynt flöjtur med orgelpipor i spelverket. Uret är tillverkat av den kända orgelbyggaren Pehr Strand (1758–1826). Än i dag hörs musiken från spelverket. De vackra vävda tapeterna med naturalistiska motiv tillverkades på 1800-talet.

 

 

Sängalkoven är inredd med en nyrokokosäng från tidigt 1900-tal, dekorerad med keruber.  Takkronan är från 1700-talet. Golven är i original, taklisterna är tillverkade i gustaviansk stil. Efter väggarna står vackra 1800-talsstolar klädda med gyllenläder.

Sängalkoven är inredd med en nyrokokosäng från tidigt 1900-tal, dekorerad med keruber. Takkronan är från 1700-talet. Golven är i original, taklisterna är tillverkade i gustaviansk stil. Efter väggarna står vackra 1800-talsstolar klädda med gyllenläder.

Salongen med den röda 1800-talsmöbeln och knyppeldynan  var författarinnans skrivkabinett. Här hade hon utsikt över bördiga fält, lundar och skog. Allt hörde till godset. Tebricka med kopp, porslinsfat och Fredrika Bremers medicinglas, som hon alltid hade med sig under sina resor.

Salongen med den röda 1800-talsmöbeln och knyppeldynan var författarinnans skrivkabinett. Här hade hon utsikt över bördiga fält, lundar och skog. Allt hörde till godset. Tebricka med kopp, porslinsfat och Fredrika Bremers medicinglas, som hon alltid hade med sig under sina resor.

Banbrytande pionjär

Fredrika Bremer föddes i en rik familj i Åbo 1801. Den politiskt osäkra situationen i Finland gjorde att fadern sålde sina egendomar och flyttade med familjen till Sverige 1804. Redan tidigt i tonåren började hon skriva prosa som framfördes vid familjehögtider. När fadern dog 1830 var systrarna Bremer ogifta och omyndiga och därför blev den äldste brodern förmyndare. Slösaktigt spenderade han flickornas arv tills Fredrika Bremer fick nog och ansökte hos kungen om att bli myndigförklarad. Detta nekades. Romanerna Familjen H och Presidentens döttrar utgör stommen i hennes romankonst. De skildrar döttrar i patriarkaliska familjer. Budskapet i Fredrika Bremers samtliga familjeromaner är den ogifta kvinnas rätt att bli myndig. Först 1858 ändrades lagen så att alla kvinnor från 25 år blev myndigförklarade.I boken Hertha driver Fredrika Bremer kvinnosaksfrågan längre och att kvinnor och män skulle ha lika rättigheter. Hertha var banbrytande för rösträtten. Läs mer på www.fredrikabremer.net.

 

Läs också:

Lustslottet Liselund

Vårdröm på herrgården Nygård

1700-tal på Wiaholm

 

 

 

 

 

Kommentarer

Kommentera

Stilrena och urgamla Västanå slott lockar besökare från hela världen. Sedan 1785 har slottet varit i samma släkts ägo. Catharina och Fredrik von Otter håller traditionen vid liv och trivs bra med livet som slotts-, hotell-, och restaurangägare.

Skönt slottsliv vid Vättern

Catharina och Fredrik von Otter bor i karolinergården Sandvik och driver Västanå slott utanför Gränna. Västanå är inte bara ett stilrent stenslott från 1500-talet, det är också Sveriges första slottshotell. Upplev Västanå tillsammans med Gods & Gårdar och Peder Lamm, klicka här.     Kommentarer Kommentera

Gårdsfasaden domineras av en bred risalit krönt av ett gavelfält samt av en kraftig tandlist som framhäver takbandets linje. Till höger: Rummen ligger vackert i fil och de eleganta färgvalen och mattorna gör ­gården hemtrevlig. Kaffebordet är dukat i den stora salen. De vackra blommorna kommer från gården.

Stilpärla i skärgården

På Korpo gård i Åbolands skärgård möts gustavianer, finska frihetskämpar och familjen Wahe-Rohrbach. Tuulikki och döttrarna Gesa och Kira ger gården nytt liv med hängivenhet, hästar och kalas i historisk miljö. Kommentarer Kommentera

På sensommaren avriggas GKSS-ekan och blir till fiskebåt. I bakgrunden komministergården i sin klassiska 1700-talsskrud.

Lantligt nära stan

Att gården stått obebodd i närmare 50 år är inget hinder för en byggnadsvårdare. Snarare en dröm. Gustaf Willers har enligt alla konstens regler återställt Källtorps gård i Nacka. Vi gjorde ett besök under sensommaren, då sjön intill bjuder på mängder med kräftor. Kommentarer Kommentera

Villa Strandskär byggdes runt 1896, då Sandhamn utvecklades till en exklusiv badort i skärgården. Huset har fått tillbaka sina originalfärger i gult och engelskt rött.

En plats för själen

Följ med till Villa Strandskär i Sandhamn, en genuin grosshandlarvilla med utsikt mot det öppna havet. Här bor Ebba Tillquist von Rosen, som vårdar släktens sommarhus med kärlek och känsla för historien. Kommentarer Kommentera

Mangårdsbyggnaden på Gunnerud är byggd i nyklassicistisk panelarkitektur 1829.

Gunnerud – i Frödings fotspår

På en sluttning vid Alsterälven i Värmland ligger Gunnerud, där Gustaf Fröding tillbringade sin barndoms somrar. Gården ägs i dag av Magnus och Kerstin Karlander, som rustat upp den gamla bruksmiljön med stor omsorg och känsla för historien. Kommentarer Kommentera