Herrhaga ligger vid Furusundsleden med härliga bad- och fiskemöjligheter. All sten till huset togs från platsen förutom den svarta graniten som användes till fasadens pilastrar.
Tora Teje var en av sin 
tids stora aktriser.

Herrhaga ligger vid Furusundsleden med härliga bad- och fiskemöjligheter. All sten till huset togs från platsen förutom den svarta graniten som användes till fasadens pilastrar. Tora Teje var en av sin tids stora aktriser.

Dramatenstjärnan Tora Tejes Herrhaga

Av Anne Ralf Foto Anna Kern Styling Cathrine Lindberg
På Herrhaga har det hållits fester sedan 1920-talet, då dramatenstjärnan Tora Teje och hovfotografen Herrman Sylwander köpte gården. Hit kom den svenska skådespelareliten för att njuta av herrgårdslivet. I dag är paret Teje-Sylwanders sonson Robert värd i det magnifika huset.

Den höga herrgårdslika byggnaden i jugendstil, med brant sluttande tak och ett torn på varje sida, ligger idylliskt omgiven av höga ekar och med Furusundsleden rakt i blickfånget.

Robert och hunden Sigge på promenad. Trädgården kring villan har parkkaraktär med ett stort inslag av ädellövträd. Skulpturerna utanför huset symboliserar de fyra årtiderna. De kommer från Mallorca och skeppades med båt till Sverige.

Robert och hunden Sigge på promenad. Trädgården kring villan har parkkaraktär med ett stort inslag av ädellövträd. Skulpturerna utanför huset symboliserar de fyra årtiderna. De kommer från Mallorca och skeppades med båt till Sverige.

Dramatenskådespelerskan Tora Teje och den berömde fotografen Herrman Sylwander köpte Herrhaga 1922.
– Då var gården inte mer än tio år gammal, berättar Herrhagas nuvarande ägare Robert Sylwander, som är sonson till Herrman och Tora. Det var en Hjalmar Burmeister som lät bygga corps de logiet som stod klart 1912. Farfar och farmor köpte gården av Burmeisters dödsbo och sedan pendlade de i många år mellan sitt hus på Tysta Gatan i Stockholm och hit ut till Roslagen.

Trappans ledstång fungerade utmärkt när Robert var liten och snabbt ville ut på dagens äventyr. Tora Teje förevigad i olja. Portättet målades 1935 av Figge Sjöberg, en vän till familjen.

Trappans ledstång fungerade utmärkt när Robert var liten och snabbt ville ut på dagens äventyr. Tora Teje förevigad i olja. Portättet målades1935 av Figge Sjöberg, en vän till familjen.

Här kunde de koppla av helt från det hektiska livet i Stockholm. Sönerna Claes och Georg kunde ströva fritt på de stora ägorna och fiska, bada och segla på fjärden alldeles nedanför trädgården. Samtidigt befann de sig inte längre bort än att de ofta kunde bjuda ut vännerna på middagar och fester. Herrluncherna på Herrhaga, med Tora Teje som värdinna och enda kvinna i sällskapet, var uppskattade tillställningar bland dåtidens artist- och skådespelarelit.

Från matsalen har gästerna en strålande utsikt över vattnet. Här firar familjen Sylwander gärna jul, midsommar och andra högtider.

Från matsalen har gästerna en strålande utsikt över vattnet. Här firar familjen Sylwander gärna jul, midsommar och andra högtider.

Rundvandringen i de 18 rummen, fördelade på 750 kvadratmeter i två våningar, är en fascinerande upplevelse. Arkitekten har gått utanför de strikt klassiska ramarna, med salar och salonger i fil. Det skulle vara lätt att gå vilse bland rummen och överallt väntar nya överraskningar; vackra takmålningar, originellt utformade snickerier och praktfulla möbler från olika tidsepoker.

Ett hus på 750 kvadratmeter med sju sovrum och flera salonger tar tid att renovera. Robert målar upp rum för rum. Fint hantverk. Förgyllda rosor skurna i trä mot rosaskimrande siden. En detalj från chiffonjén som står i den gröna salongen.

Ett hus på 750 kvadratmeter med sju sovrum och flera salonger tar tid att renovera. Robert målar upp rum för rum. Fint hantverk. Förgyllda rosor skurna i trä mot rosaskimrande siden. En detalj från chiffonjén som står i den gröna salongen. 

 

Många av möblerna kommer från Toras och Herrmans stadsvåning, men den förgyllda sittgruppen följde med i köpet. Den bör ha tillhört byggherren Hjalmar Burmeister. Tavlan i musikrummet föreställer Läckö Slott. Det här är hunden Sigges favoritplats!

Många av möblerna kommer från Toras och Herrmans stadsvåning, men den förgyllda sittgruppen följde med i köpet. Den bör ha tillhört byggherren
Hjalmar Burmeister. Tavlan i musikrummet föreställer Läckö Slott. Det här är hunden Sigges favoritplats! 

Renoveringen blev färdigt lagom till Roberts brorsons giftermål och de kunde ha dans för 150 personer i stora salongen.

Renoveringen blev färdigt lagom till Roberts brorsons giftermål och de kunde ha dans för 150 personer i stora salongen.

– Mycket av inventarierna kommer från farfars och farmors hem på Tysta Gatan i Stockholm. De bodde i ett helt hus, inrett med både antikviteter och modern design.  Efter andra världskriget flyttade Tora och Herrman ut till Herrhaga för gott. Robert har själv tillbringat sin barndoms alla somrar och lov här ute. På 1950-talet övertog hans far Georg Herrhaga och lät installera centralvärme och genomföra en omfattande renovering av hela huset.

Sängen och sänghimlen var rekvisita på Dramatens stora scen i ett drama med Tora Teje. Klädskåpet ingick i serie med möbler som Roberts far, Georg Sylwander, köpte i Danmark.

Sängen och sänghimlen var rekvisita på Dramatens stora scen i ett drama med Tora Teje. Klädskåpet ingick i serie med möbler som Roberts far, Georg Sylwander, köpte
i Danmark.

Nygjord brygga. Under en storm 1943 lossnade ett stort timmersläp och svepte med sig den gamla bryggan som fastnade på stranden nedanför huset.

Nygjord brygga. Under en storm 1943 lossnade ett stort timmersläp och svepte med sig den gamla bryggan som fastnade på stranden nedanför huset.

– Liksom farfar och farmor alltid gjort åkte mina föräldrar hit så ofta de bara kunde. Jag och mina två syskon hade en fantastisk uppväxt här. Vi hade enorma områden att ströva i och det var här jag lärde mig segla. När Robert och hans syskon övertog Herrhaga i början av 1970-talet fortsatte han familjetraditionen att pendla mellan Stockholm och Roslagen. Numera stänger Robert ner delar av Herrhaga under de kallaste vintermånaderna, men arbetet med den konstant pågående renoveringen avstannar aldrig. Ett så här stort hus kräver ständigt underhåll och just nu målas rummen om – ett projekt som tar sin tid.
– Ett sådant här ställe kräver tid och arbete, förklarar Robert. Man får inte vara rädd för att hugga i!

 

 

Läs också:

Tessinska palatset – en barockpärla mitt i stan

”Vi blandar antikt och modern

Nybygget ser ut som ett stall!

 

Kommentarer

Kommentera

lasarundersokning

Välkommen till oss på Gods & Gårdars redaktion – vi vill höra vad som inspirerar dig

Vill du komma och träffa oss på Gods & Gårdars redaktion och prata om vad som inspirerar dig och hur du tänker kring inredning och ditt hem?

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

Carl Jan Granqvist

På besök hos Carl Jan Granqvists älskade Saxå

För drygt 30 år sedan köpte Carl Jan Granqvist Saxå herrgård, som 
han så långt som möjligt återställt till dess ursprungliga karaktär 
från tidigt 1800-tal. Hit till stillheten i de djupa Bergslagsskogarna 
återvänder han så ofta han kan från alla engagemang. Läs också: Segersjö – släktgods med stolta anor Han kommer susande från Stockholm, i […]

gimo-001_300ppi

Följ med på våra herrgårdshelger!

Vill du uppleva det lustfyllda herrgårdslivet? Njuta av mat, vin och kåserier av Peder Lamm? Då kan vi rekommendera vår unika Gods & Gårdar-helg, som arrangeras vid tre olika tillfällen i höst.

Lille Ulefors i Telemark har gustavianska influenser.

Drömmen om herrgården blev sann

Som barn tyckte Per Ove att huset på höjden var spännande. Att han flera år senare skulle flytta han hit med sin fru Anemone hade han aldrig vågat drömma om. Här är Lille Ulefos i Telemark, en norsk herrgård med gustavianska influenser.